8 май: Европа посреща Деня на победата над нацизма без шумни тържества

В разгара на пандемията от новия коронавирус Европа чества 75-ата годишнина от края на Втората световна война

Руски и американски войници пият за победата на р. Елба, 1945 г. Снимка: Център за военна история към американската армия

Европа отбелязва днес без шумни тържества – заради коронавируса – 75-ата годишнина от края на Втората световна война, но Берлин подчертава значението на датата, посрещайки я за пръв път с празненства.

Обичайно Германия не празнува годишнините от 8 май 1945 г., когато нацисткият режим капитулира пред съюзническите сили.

Този път градските власти в Берлин решиха да обявят почивен ден на тази дата, символизираща поражението, но също така падането на националсоциализма и освобождаването на концлагерите. Нещо невиждано досега.

Първоначално държавният глава Франк-Валтер Щайнмайер бе предвидил в Германия голяма официална церемония с 1600 гости, но заради пандемията се наложи да я отмени. Подобно тържество за 8 май е имало в страната само веднъж – през 1995 г.

Вместо това президентът и канцлерката Ангела Меркел ще положат венец в памет на жертвите от войната и Холокоста, отнел живота на 6 милиона евреи. В средата на деня Щайнмайер ще произнесе реч.

Символичен жест-предупреждение в една страна, където надига глава антисемитизмът, а дългът на паметта редовно се поставя под въпрос от крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ), влязла преди три години в парламента.

Полемика в Германия Нейният лидер Александър Гауланд, предизвикал вече скандал, когато нарече хитлеристкия период от 1933 до 1945 г. „котешка пикня“ във „великата история“ на Германия, отново разбуни духовете около 8 май.

Той разкритикува проявите, с които според него се чества едно „абсолютно поражение“ за страната, изгубила възможността сама „да оформи своето бъдеще“.

АзГ отбелязва „двойнственото значение“ на този ден, който напомня също за загубата на територии в Източна Европа и за смъртта на стотици хиляди цивилни германци при съюзническите бомбардировки.

„Така германците се представят предимно като жертви“, заяви в отговор Йозеф Шустер, председател на Съвета на евреите в Германия. „Виждам тук безотговорно историческо омаловажаване на нацистките престъпления“, засегна се той.

Позицията на АзГ бе сурово осъдена и от другите политически сили в Германия. „Знаем поуките от тежката си история. Омразата е породила диктатурата, а диктатурата е довела до войната“, отбеляза по-специално министърът на културата Моника Грютерс.

Без парад в Москва

Коронавирусната пандемия провали и другаде в Европа първоначалните планове за честване на годишнината. В Москва, където „Денят на победата“ се отбелязва на 9 май, големият военен парад на Червения площад, на който бяха поканени десетки високопоставени чужденци, включително френският президент Еманюел Макрон, бе отложен по съображения за здравна сигурност – остана само въздушната му част.

Президентът Владимир Путин ще направи обръщение към гражданите на Русия, очакващи да чуят най-вече решения за периода след 11 май, когато приключва изолацията, обявена преди повече от месец, за да възпрепятства разпространението на коронавируса.

В Лондон кралица Елизабет Втора ще отправи днес към британците послание, което Би Би Си 1 ще излъчи в 20.00 ч. по Гринуич – „точно в часа, когато баща й крал Джордж Шести е говорил по радиото през 1945 г.“, посочи правителството в комюнике.

Заради пандемията се наложи да бъдат отменени уличните тържества и насрочените шествия на ветерани. Кабинетът насърчи хората да празнуват вкъщи, предлагайки им идеи за домашни игри и кулинарни рецепти.

Честванията ще бъдат ограничени и във Франция, където президентът Макрон ще положи венец пред статуята на генерал Де Гол в Париж, после и пред Гроба на Незнайния воин. Политиците в Прага също ще поднесат венци на Паметника на Незнайния воин – един по един, през десет минути.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.