Коронавирусът срива рейтинга на Путин до историческо дъно

Най-голямото предизвикателство за двадесетте му години на власт

Путин в Държавната дума. Снимка: от тв екрана

Двадесет години след първото встъпване в длъжност на Владимир Путин като президент на Русия, руският лидер се опитва да се справи с една от най-големите епидемии от новия коронавирус по света, а също така и с негативното й въздействие върху икономиката.

На фона на увеличаването на броя на регистрираните случаи на заразяване с коронавируса в Русия до петото място в света, най-авторитетната независима социологическа агенция, специализирала се по руските въпроси, твърди, че рейтингът на одобрение на президента е спаднал до историческо дъно.

Вчера се навършиха 20 години, откакто Путин, който си изгради репутацията на гарант на стабилността на Русия, за първи път встъпи в длъжност като президент. В сегашната криза, на фона на увеличаването на случаите на заразяване и причинените от пандемията икономически затруднения, руският лидер възприе несвойствен за него дистанциран подход към управлението.

През последния месец Путин работи дистанционно, като поставя задачи на високопоставените служители чрез видеоконферентна връзка от президентската резиденция Ново Огарьово в Московска област.

„Путин избра да действа предпазливо, като показва, че е ангажиран със случващото се, но в същото време делегирайки много власт на други официални лица, за да не бъде разглеждан като единствената обществена фигура, бореща се с кризата, която може да доведе до катастрофа в сферата на общественото здравеопазване“, заяви пред ДПА политическият експерт Дияр Аутал.

„Подобно на други лидери по света, Путин е изправен както пред епидемиологична, така и пред икономическа криза. Пикът на разпространението на вируса все още не е достигнат, а милиони хора вече усещат негативното въздействие върху икономиката, което води до спад в популярността на Путин“, заяви Аутал от центъра „Дейвис“ за изследване на Русия и Евразия в Харвардския университет.

Процентът на руснаците, които одобряват начина на управление на Путин, е достигнал историческо дъно от 59 процента, заяви в сряда центърът „Левада“.

Проучването на национално ниво е било проведено в края на миналия месец, след като броят на регистрираните случаи на заразяване в Русия стана по-голям от този в съседен Китай, където вирусът се появи за първи път. Оттогава насетне броят на заразените с вируса в Русия стана по-голям от този в други европейски страни като Франция и Германия.

Путин остава популярен сред групи, които разполагат с „ограничени възможности да променят живота си към по-добро“, като например възрастните хора и част от селското население, твърди „Левада“, като добавя, че само 12 процента от младите пълнолетни на възраст между 18 и 24 години одобряват работата на Путин.

Първоначално Путин остана верен на изградения си образ на лидер, който е начело на усилията за решаване на всяка криза, като облечен в предпазен костюм и с респиратор, посети през март пациенти в московската болница „Комунарка“.

След това, седмица по-късно, говорителят на Путин заяви на пресконференция, че руският лидер ще работи дистанционно, след като главният лекар, борещ се с коронавируса в „Комунарка“, с когото Путин се здрависа по време на посещението, обяви, че е дал положителна проба за вируса.

Докато Путин и други високопоставени представители на руските власти се изолираха, премиерът и министърът на културата съобщиха, че са се заразили с вируса. Путин обаче продължава да е в добро здраве, заяви говорителят му.

Броят на регистрираните случаи на заразяване с новия коронавирус вчера се увеличи с рекордните 11 200 души, като общият брой на заразените в Русия е достигнал 177 000, съобщи федерална мониторингова служба. Днес случаите вече са над 187 000.

Високопоставени служители изразиха надежда, че карантинните мерки, наложени в по-голямата част от страната, скоро ще доведат до спад на броя на новите случаи на заразяване.

Икономическите дейности в Русия са намалели с 33 процента от въвеждането на карантинните мерки в края на март, заяви в сряда министърът на икономическото развитие Максим Решетников.

Зависимата от петрола икономика на Русия бе допълнително натоварена от понижаването на цената на петрола, който е основен руски износен продукт, на фона на забавянето на световната търговия, причинено от пандемията.

В условията на трудностите, които изпитва руската икономика, високопоставени служители се опитват да изготвят план за смекчаване на част от мерките, за да може икономическите дейности да бъдат възобновени. Путин натовари регионалните власти със задачата да вземат решение кога ограниченията да бъдат отменени на местно ниво.

„Путин неведнъж призова новото си правителство и губернаторите на регионите да носят дори по-сериозна отговорност“, твърди политическият експерт Татяна Становая в анализ, публикуван вчера от мозъчния тръст „Карнеги Москва“.

„За съжаление, пандемията изведнъж хвърли светлина върху една стара действителност: Путин все повече се отдръпва от рутинните въпроси на управлението и предпочита да делегира повечето въпроси на други хора“, пише Становая.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.