11% от заразените у нас са медици; Частните болници – само за каролевци

Как да се промени здравната система у нас?

Лекари и сестри призовават хората да си останат вкъщи. В момента така се снимат в болниците по цял свят. Снимка: от фейсбук-групата Медицински сестри

Почти 11% от заразените с коронавирус у нас са медици (214 от 1981 доказани). Лекари и сестри знаят добре как да се пазят от зарази в болницата, така че това не е от немарливост, а от липса на средства и висок риск. И на много медици по болниците им отказват тестове, молят се, чакат. В САЩ например в някои щати почти една пета до една четвърт от тестовете се правят на медицински персонал.

Единствената засега лекарка у нас, за която се смята, че е жертва на Ковид 19, преди да умре е имала отрицателни тестове, така че може причината да е друга, но смъртта й беше използвана да уплашат медиците и да държат обществото в стрес.

Но очевидно медиците са най-рискови групи. И то във всички болници, не само в определените за лекуване на Ковид 19.

Онези обещани по 1000 лева на лекар и сестра, за които съобщи правителството, се дават само според брой лекувани от Ковид 19 в болниците. В онези болници, в които няма настанени, не дават по 1000 лв. (макар че риск има и там, и оттам минават заразени, преди да ги пратят в определена болница).

В болници, в които има до 5 болни от Ковид 19, плащат 40 по 1000 лв., болницата да решава на кого да ги разпредели. В болници с между 5 и 10 болни от коронавируса, плащат със заповед на министъра 70 хил. лева (за 70 души). В болници с над 10 болни, плащат по 100 хил. лева.

Само в „Пирогов“ работят 3200 души, лекуват около 30 болни. Заразените медици там са близо 50 вече. Рискът е за хора и от други отделения, не само онези, в които са настанени болните от коронавирус.

Отново държавата е избрала да плаща в здравната система на парче свършена работа. Все едно на пожарникарите да плаща на брой загасени пожари, както сравни един лекар преди време. Я да почне Борисов да плаща на колегите си от пожарната на загасен пожар, да види как ще пламне България…

Изглежда отношението към медиците в държавни и общински болници продължава по традиция да е такова, че да ги стимулира да напускат и който може да търси работа в чужбина.

А определеният начин на плащане според броя на болните, стимулира болниците да си пишат повече болни от коронавирус, за което се намират начини. Щом в България има доказани близо 1 млн. инвалиди с диагнози, скенери, ЯМР, рентген, лабораторни тестове и т. н., от които процентът на фалшивите е неопределено висок (има доказано слепи, които карат коли), значи и за болни от коронавирус се намира начин.

Системата също така по принцип стимулира болниците да правят излишни изследвания и операции, за да си докарат повече приходи от Здравната каса и да си осигурят заплатите. При това много неравностойно по различните специалности и отделения.

Сегашната система на заплащане в болниците трябва да се промени, да се гарантират прагове от заплати на лекари и сестри в държавни и общински болнци, а не да си ги изработват като частници по брой клинични пътеки. Което е и силно несправедливо. Например така нужните сега реаниматори нямат голямо „поле за печалба“, за да си изработят по-високи заплати. Затова са дефицит, както и някои други специалности.

Сега има и създадена специална клинична пътека за лечение на болни от Ковид 19 и с това се правят спекулации.

А частните болници просто трябва да се отбият от обществената Здравна каса. Частните болници трябва да лекуват само хора, които си плащат и са застраховани в частни застрахователни фондове. Както е във Великобритания например и в други богати страни по света.

Тоест каролевци и прочее защитници на свободния пазар, ако искат търговия и печалба в здравеопазването, да си прават частни болници, но да си намерят друга частна Здравната каса, която да точат. И да видят как частните застрахователни фондове ще спукат от проверки такива частни болници, ако си точат както си знаят.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.