Детегледачки? Все по-млади, добре платени, избират ги по Интернет

Студентки изместват пенсионерките в занаята, заплащането е между 500 и 1000 лв. на месец

Профил на млада детегледачка в сайта detegledachki.com. Различни сайтове предлагат подобни оферти. В някои от тях потребителите плащат за избора и правото на достъп до профилите.

„Така я бях намразила, че сутрин ми се обръщаха червата като я видя. По 2 часа се червосваше и се докарваше пред огледалото, а къщата й – бунище. Колко пъти аз й чистех, без изобщо да ми влиза в задълженията. Ама то в мръсотия и мизерия стои ли се по цял ден? Поне веднъж да си беше измила печката за тая 1 година“, оплаква се току-що напуснала детегледачка от майката на дете, за което се е грижила по 9-10 часа дневно, в продължение на една година.

Друга, добре платена детегледачка, която отначало била много доволна от условията в семейството, напуснала, защото детето прекалено се привързало към нея. „Родителите изобщо не му обръщаха внимание. Дори когато си бяха вкъщи, те се държаха с него, все едно го няма. Аз го занимавах, играехме, учех го на думички, показвах му книжки с картинки, гушках го и му пеех. Много се сближихме и добре си прекарвахме времето, но вечер, когато трябваше да си тръгвам, той започваше да плаче безутешно, дърпаше ме за ръкава и се влачеше след мен по земята. Искаше да го взема със себе си и обещаваше много да ме слуша, само и само да не го оставям при родителите му. Това се повтаряше всяка вечер. Говорих с майка му, но те не си промениха отношението, а детето продължи да плаче след мен. Всеки път го изживявах и се принудих да напусна.“

Не по-малко оплаквания може да се чуят от страна на родители, които са поверили детето си на детегледачка, особено ако тя е на пенсионна възраст, вече е отгледала собствените си деца и има 1-2 внучета.

„Тенденцията да се наемат по-възрастни жени за гледане на деца се променя. Напоследък все по-често се търсят млади момичета, защото в България вече има прослойки, които ползват детегледачки от много години. С течение на времето те се убедиха, че възрастната жена има по-закостеняло мислене и навици. Много често тя влиза в ролята на „свекърва“ и не разрешава на родителите да си кажат и да си отстояват мнението. Всичко започва с добронамерени съвети от нейна страна, докато в един момент започва да им се налага. На много хора не им е удобно да кажат точно какво искат на такава жена, защото тя си има мнение, на което много държи и не е толкова склонна да се подчини на техните изисквания.

Вече има доста хора, които искат детегледачката задължително да е по-млада от майката, за да спазва точно нейните указания“, казва Борислав Огнянов, мениджър на сайта detegledachki.com. Според него е повърхностно да се мисли, че младите момичета не умеят да носят отговорност и на тях не може да се разчита, защото: „Това изобщо не зависи от възрастта, а от характера на човека – има страшно сериозни и отговорни млади момичета, както и възрастни жени. Същото е с несериозните – има ги във всяка възрастова група.“

В подкрепа на по-младите детегледачки се обявява и Р.С., майка на две деца на 8 и на 3 години. Когато преди година й се наложило да се върне на работа, тя пуснала обява във вестник и намерила почти идеалната детегледачка – 59-годишна симпатична и общителна жена, бивша директорка на издателство за детска литература, която отлично си паснала с децата. Няколко месеца жената, привидно стриктно, спазвала изискванията – да разхожда децата навън, да им чете приказки и да им измисля активни занимания, вместо да стоят пред компютъра и да гледат телевизия.

Снимка: Булфото

Един ден, след като детегледачката си тръгнала, по-големият син на Р.С. я попитал разтревожен: „Мамо, ако сега си намериш любовник и забременееш от него, кой от нас с брат ми ще избереш да живее при теб и любовника ти, и кой ще остане при тате?“ След кратко проучване как в главата на едно дете се заражда подобен въпрос, Р.С. разбрала, че през последния месец детегледачката е приучила децата да следят с нея всички латино-сериали по телевизията. В резултат, голямото дете знаело по-добре сюжетите на сапунените опери, отколкото буквите за първи клас. След този случай Р.С. наема почасово студентки да гледат децата, когато й се наложи. „Младите момичета са по-ентусиазирани и повече се стараят. Понеже са неопитни, те наистина изпълняват точно указанията ти“, казва Р.С.

Въпреки че младите детегледачки постепенно успяват да си извоюват доверие сред родителите, специалистите съветват възрастта на детегледачката да се съобрази с възрастта на детето. По-младите жени, особено ако нямат опит, са подходящи за гледане на деца над 3 годишна възраст. Дотогава за детето е добре да грижи майка му, баба му или по-опитна жена със съответното образование (педагог, медицинско лице – по възможност акушерка и др.).

Как се намира детегледачка?

Поради голямото търсене, в България има много агенции, които са специализирани само в предлагането на детегледачки и домашни помощници. Тези агенции натрупват база данни с жени, които искат да работят като детегледачки и предлагат посреднически услуги на родителите срещу твърда комисиона или процент от първата заплата на наетия служител. Родителите провеждат интервюта с различни кандидатки, които агенцията им е препоръчала, докато си изберат най-подходящата детегледачка.

„За съжаление, често се случва напълно да задоволим предварително поставените изисквания на клиентите и въпреки това хората да не харесат избраната жена – казва Борислав Огнянов, мениджър на сайта detegledachki.com. Според него, извън обективни критерии (да е педагог, да е сериозна, да е на предпочитана от родителите възраст, да е енергична, да може да върши определени неща), много родители разчитат подсъзнателно да усетят кой е подходящ да им гледа детето. „Майката очаква инстинктът да я води при избора и той да й подскаже, но това понякога я подвежда да търси проекция на себе си в детегледачката. Тогава става почти невъзможно да й намерим подходящ човек“, казва Борислав Огнянов.

Освен чрез агенциите, друг разпространен начин за намиране на детегледачка е по препоръка на близки и приятели. Има и родители, които не се притесняват да си намерят детегледачка без посредник. Те пускат обяви в раздел „Работа“ в различни вестници и сайтове и организират интервюта с кандидатките, докато открият най-подходящата детегледачка за своето дете.

Снимка: Булфото

Съвети при избора и общуването с детегледачката

Според родители с опит от форума clubs.dir.bg, освен общоприетите представи за добра детегледачка (да е педагог, да е позитивен и отговорен човек и т.н.), при избора и общуването с детегледачката трябва да се обърне внимание на следните неща:

1. Обикновено не са подходящи жени, останали без работа, за които гледането на дете е просто вариант за момента, а не е избрана съзнателно работа.

2. Да е физически здрава, в което родителите може да се уверят лично като й платят преглед при личния си лекар (защото медицински свидетелства лесно се фалшифицират).

3. Да е с нормално вероизповедание и да не демонстрира религиозната си принадлежност, защото често последователки на различни секти предлагат услугите си за гледане на деца.

4. По възможност, родителите да се осведомят за семейната атмосфера на кандидатката. Жени с проблеми в личния си живот – мъж-насилник, пияница, деца-наркомани, тежко болен родител и др., може да доведат до проблеми и в дома на работодателя си. Макар и не умишлено, тези жени се случва да пренасят своята неудовлетвореност и първосигнална завист към нормалните семейства в работата си, а никой не би искал да повери детето си на такъв човек.

5. Добре е родителите да се разберат с детегледачката категорично за работното време, заплащането, ангажиментите и извънредните възнаграждения.

6. Родителите трябва да поставят ясно своите изисквания, без да се притесняват, че може да изглеждат смешни или дребнави. Правото на решение за всичко, което се отнася до детето, е само на майката и на съпруга й като родители – детегледачката е длъжна да го спазва, независимо от личната й позиция.

7. Детегледачката задължително трябва да уведомява родителите и при най-малкото съмнение, че може да се разболява, а те да решат дали да я освободят, или да остане при детето. Не е препоръчително да й се плаща за дните, в които отсъства или поне не пълната заплата (защото има опасност да започне да спекулира с това).

8. За всичко, което прави на родителите неприятно впечатление в грижата й за детето, трябва да се разговаря веднага, а не да се отлага и човек да разчита, че нещата ще се оправят сами.

Колко струва да си наемеш детегледачка?

„Цените за целодневна заетост започват от 400 лева месечно и се движат нагоре. Средното заплащане се върти около 500 лева на месец, но има и жени, които искат по 1000 лева, казва Борислав Огнянов. Съответно, има и хора, които са готови да платят тази цена. Те искат да са спокойни, че жената ще е при тях, няма да си търси друга работа, ще се грижи за детето, както трябва, няма да издребнява, ако трябва да остане повече време или да дойде в събота и неделя. Ето защо й дават една добра заплата и са спокойни, че може да разчитат на нея. Но случаите са малко – още нямаме опит да се дават много пари на жена за гледане на деца.“

Заплащането в София за почасово гледане на деца е между 3.50 и 4 лева на час, а в провинцията – 2 – 2.50 лева на час. Когато ангажиментът не е дългосрочен (като например: „Търсим детегледачка за 2 вечери по 4 часа“) заплащането може да стигне и до 8-10 лева на час. С високо почасово заплащане са и детегледачките на съвсем малки деца, които имат медицинско образование – тяхното възнаграждение е между 6 и 10 лева на час, в зависимост от ангажимента.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.