Махмурлукът на британските пъбове във време на пандемия

Принц Чарлз подкрепя британския пъб. Снимка: риълбиър

За 129-годишното си съществуване лондонският пъб „Френч хаус“ е преживял две световни войни и много кризи. Подобно на редица заведения от този тип, неделима част от британския начин на живот, той се бори за оцеляването си в разгара на пандемията.

Френското знаме се вее на фасадата на този пъб в квартал Сохо, където според легендата генерал Дьо Гол е написал своята знаменита реч от 18 юни 1940 г. „Фенч хаус“ започна онлайн инициатива за набиране на средства. Надеждите са да събере 80 000 британски лири (92 000 евро), за да покрие разходите си при нулев оборот. До понеделник бяха осигурени 50 000 лири.

„Наложи се да направим това, защото нямахме достатъчно резерви“, обяснява пред АФП Лесли Люис, собственичка на заведението от три десетилетия. Доколкото й е известно, единственият път, когато на този пъб се е наложило да затвори врати, и то само за ден, е бил след бомбардировка по време на Втората световна война. Пандемията принуди Обединеното кралство, втората по брой жертви страна в света, да обяви безпрецедентни мерки за спиране на разпространението на този нов коронавирус. Министър-председателят Борис Джонсън нареди на 20 март затварянето на обществени места, включително пъбовете. Отварянето им се предвижда в най-добрия случай през юли.

„Отнемаме на свободните граждани на Обединеното кралство тяхното наследствено и неотчуждаемо право да отидат на пъб“, заяви той тържествено.

Според историците това е първият път от чумната епидемия през 1665 г., даже и в цялата британска история, в който всички пъбове затварят.

Безработица и изхвърляне на стока на боклука През последната война „пъбовете понякога са затваряли заради недостиг на бира“, обяснява историкът Пол Дженингс. Но като цяло са оставали отворени, защото са били смятани за „полезни за духа“ на населението.

Петдесетте хиляди пъба в Обединеното кралство, които дават работа на половин милион души, преминаваха през труден период още преди появата на новия коронавирус.

Според Британската асоциация на бирариите и пъбовете много собственици са страдали през последните години от вдигането на налога върху бирата, забраната за пушене вътре в заведенията и от последиците от световната рецесия от 2008-2009 г. Лишени от приходи, заведенията не смогват да си платят наемите и местните данъци. Те бяха принудени да изхвърлят някои от нетрайните си стоки. За да оцелеят, в повечето случаи са съкратили частично персонала си и са внесли молби за участие в правителствени програми за помощ на малките предприятия.

„Ефектът очевидно е унищожителен за сектора“, обобщава Том Стейнър, директор на браншовата организация „Камра“. „Би било наивно да се смята, че всички пъбове ще оцелеят“, добави той. Нетърпеливи редовни клиенти Бирария „Хършал“ в централния английски град Ковънтри претендира, че предлага „най-добрата чаша „Гинес“ в околността“.

Единият от собствениците, Даниъл Скот, каза, че не е имало такава криза, откакто е започнал със семейството си да управлява този пъб преди 22 години.

Той обаче вярва в бъдещето: „Имаме чудесни редовни клиенти, които нямат търпение да се върнат“.

По на юг, в село Бърсълдън, близо до Саутхамптън, Ракеш Модха няма търпение да бъде подновена работата на „Линдън трий“, където обикновено ходи четири пъти седмично и помага с организирането на седмичната викторина, неизменна традиция в този тип заведения. „Сякаш има празнота в живота ми“, разказва този счетоводител, на когото му липсват „контактите с приятели“ в пъба. С постепенното излизане от карантината, което се очертава в Обединеното кралство, секторът се надява да може да отвори поне частично. Правителството предупреди, че това ще бъде възможно най-рано през юли, ако ситуацията в сферата на здравеопазването се подобри.

Пъбовете вероятно няма да бъдат същите след карантината. В Ковънтри Даниъл Скот казва, че може да има прегради, разделящи клиентите и служителите зад бара, както и персонал на входа, който да ограничава броя на посетителите.

Според историка Пол Дженингс тези заведения ще останат въпреки всичко в центъра на британския живот: „Ясно е, че пъбовете ще ги има задълго“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.