Да фалират „Левски”, като Борисов не иска акциите. И те ли са най-важното в държавата?

Журналистът Сашо Диков се опитва да връчи акциите на „Левски“ на премиера Бойко Борисов. Снимка: от тв репортаж

Футболен клуб ”Левски” най-вероятно ще фалира. Човек само да наблюдава и да слуша по телевизията хората, от които зависи съдбата му, си дава сметка, че тe не са в състояние да поддържат професионален футболен клуб, той да печели и да се издържа. Това са фигуранти, които чакат наготово издръжка и спонсор. Не изглеждат и да са способни да намерят такъв, да водят клуб и да му осигуряват бъдеще. И старите муцуни, управлявали отбора, които редовно се навъртат пак да се включат при всяка смяна на собственика, са безпомощни самохвалковци, които говорят важно за футбол. Сега дори подставена гербаджийска фирма на 20-годишен младеж се явява кандидат да вземе акциите на клуба… (виж тук).

Става дума за най-бедната страна в ЕС, с посредствени футболни отбори в професионалната си лига, които непрекъснато, в продължение на години са във фалити, с дългове, с разправии за собственост и омръзнали вече юридически неразбории. И чиито най-високи успехи в последните десетилетия се измерват с един осминафинал в Лига Европа.

Футболни отбори, които в редовни мачове на националния шампионат

събират по 5-10 хил. зрители

За какви футболни клубове става дума с тази ниска посещаемост? И заради тях премиерът Борисов иска да събори стария национален стадион „Васил Левски” (виж тук) и да строи нов (неговата власт построи множество селски стадиончета, които стоят празни). Причината, че старият стадион „Васил Левски” бил в центъра и спирали движението при мачове (да ги питаш защо заради 5-10 хил. запалянковци – колкото минават за час вечер през метростанцията на университета).

Документът, с който са джиросани акциите на премиера Борисов. Според Търговския закон той става собственик на „Левски“ и може на свой ред да джироса акциите на когато реши. Според Васил Божков той му е дал „Левски“, на него го връща.

И сега поредната дъвка за публиката – какво става с акциите на „Левски”. Шумът за тях е лош атестат за българските медии и обществото като цяло. Пред очите на същите тези медии и общество с разни схеми с акции бяха разграбени стотици милиони от „Булгартабак”, БТК, и множество по-малки бивши държавни компании и фирми или с остатъчно държавно участие. Но за тях нямаше толкова внимание от медиите.

Сегашните циркове с „Левски” вече съперничат по значимост с фалита на КТБ, от която банка разграбиха милиарди и още продължават да глозгат от активите. Собствеността на един футболен клуб у нас е по-важна от големи сделки с компании, които бяха превъртяни, смениха си по съмнителен начин собствеността, и се оказаха в неизвестно чии ръце в офшорни фирми, зад които седят добре известни български собственици, но никой не се опитва да разследва и доказва далаверите.

И какво следва?

В e-vestnik не могат да ни упрекнат в симпатии към Божков, пускали сме нелицеприятни статии за него още отначало от появата ни в интернет – за монопола в хазарта, за изкупуването на антики, за това, че иманярски бригади работят за него, че президентът Първанов ходатайства за неговата колекция, в. „Труд“ му помага, властта го пази под чадър и т. н. (виж тук, тук и тук).

Сега, когато Божков е нападнат от всякъде (вече може да пишат против него), да попитаме – защо всички се държат така, сякаш той е длъжен да си даде акциите на „Левски“ безвъзмездно, на когото му посочат? Ами ако иска да ги продаде? Налял е там над 20 млн., или колкото бяха.

И защо се възмущават, че ги е джиросал на премиера Борисов? Нали Борисов му е връчил „Левски“ – „да се оправя“, както се изразил. Това поне стана ясно, преди властта да смачка Божков. Да, премиерът раздава футболни отбори на олигарси, както им раздава вестници и медии да ги издържат. И преди „Левски“ Божков беше собственик на ЦСКА. От червен стана син… Това не смути особено запалянковците. И те са като всичките клубни фигуранти.

Сега нещо лошо ли има, след като Борисов е дал „Левски“ на Божков, той да му го върне? Сега е ред на Борисов да джироса акциите на когото там си избере.

В случая Божков няма какво да го изкарват виновен. Не стига, че дава акциите без пари, ами се гневят, че не ги дал на Тити Папазов.

Покрай скандалите през последните 30 години с ЦСКА и „Левски” – най-големите и най-известни футболни клубове у нас още от времето на социализма – става ясно, че властта не може да помогне на футбола, може само да пречи. Сега Борисов най-много да връчи „Левски“ на Пеевски. Богати спонсори и олигарси, които да издържат отбори, няма достатъчно. Възможност за големи заплати на футболисти също няма. Привличането на скъпи звезди е невъзможно. Но опитите продължават.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.