Каква пандемия? За повечето лекари в Германия работата намалява

Снимка: Дойчланд функ

Много лекари в Германия са имали по-малко работа, откакто започна коронавирусната пандемия и още са сигурни доколко страната трябва да се тревожи от потенциална втора вълна от инфекции, според изследване, публикувано вчера.

57 процента от лекарите са забелязали намаляване на работата си по време на кризата, установява анкета на съюза на медицинските работници „Марбургер бунд“. Около една четвърт не са забелязали промяна, а 18 на сто от лекарите са забелязали увеличаване.

Съюзът обяснява низходящия тренд с рязкото спадане на броя на плановите операции и на приетите пациенти в спешните отделения. Същевременно броят на пациентите с КОВИД-19 в болниците е бил по-малък, отколкото първоначално се е предполагало, според съюза. Председателката на „Марбургер бунд“ Зузане Йона цитира като пример лекар, който казал, че след 12-години на работа най-после успявал да си тръгне навреме всеки ден.

Намаляването на работата обаче може и да се окаже проклятие в дългосрочна перспектива – една медицинска асоциация вече сигнализира, че раковите диагнози може да закъснеят заради сегашната криза. Германските болници са забелязали увеличение на пациентите, търсещи медицинска помощ, с напреднали тумори, предупреди Асоциацията по педиатрична онкология и хематология. Според нея това отчасти се дължи на тенденцията хората да избягват да си насрочват часове за преглед от страх да не се заразят с коронавирус, но и защото някои услуги като мамографски скрининг за рак на гърдата са спрени.

Германия се спаси от претоварване на здравната си система въпреки че потвърди над 171 100 случая на коронавирус в хода на кризата, включително 7680 починали, според статистиката, водена от а ДПА. След като резервира за пациенти с коронавирус половината от всичките си легла за интензивни грижи, германското правителство сега казва, че този капацитет може отново да бъде освободен за редовни операции и хоспитализационни услуги.

Над две трети от анкетираните лекари подкрепят мерките за връщане на болниците към нормална работа с пациенти без коронавирус. Те обаче остават разделени по въпроса какво крие бъдещето по отношение на пандемията, като 44 на сто се опасяват, че здравната система може да бъде претоварена, а 42 процента не споделят това опасение. 14 на сто не са сигурни.

Германия започна да вдига ограниченията върху обществения живот, което накара някои да предричат втора вълна от инфекции в страната. Един от източниците на притеснения остава ръстът на инфекциите в кланиците. В реч пред депутатите вчера канцлерът Ангела Меркел нарече „заплашително“ това развитие и обеща, че министърът на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл ще адресира проблема с политически документ в началото на следващата седмица.

Клъстерите в германските кланици са свързвани с лошите условия на труд и настаняване на работниците, мнозина от които са мигранти от Източна Европа. Досега са потвърдени около 400 случая с коронавирус в кланицата в Биркенфелд в югозападната част на Германия и други 260 случая във фабрика за пакетиране на месо на север, до холандската граница. Властите в северозападната провинция Долна Саксония смятат да подложат на тестове всичките 23 700 работници в 183-те кланици в провинцията, каза регионалният социален министър Карола Райнман.

Вчера в Берлин бе открит карантинен център за бездомници, за който се твърди, че е първият в Германия. В обекта, който ще бъде финансиран с публични средства, има място за най-много 16 заразени с КОВИД-19. „Само хора с потвърдена инфекция, но без сериозно протичане на болестта ще бъдат допускани в карантинната станция“, каза Барбара Бройер, говорителка на евангелистката организация „Берлинер щадмисион“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.