ГЕРБ раздава пари за кризата на свои фирми?

Накратко – определените 173 млн. лева, които ще се раздават като еднократната помощ от 3000 до 10 000 лева за малкия и среден бизнес, е вид спонсориране на структурите и фирмите на ГЕРБ във връзка с изборите следващата година. Не е толкова далеч.

Защо мисля така ли?

1. Кандидатства се онлайн, следователно не се знае кой, как и по какви правила ще оценява заявленията.

2. Правила за оценка има, но дали са изпълнени от дадена фирма, ние няма как да разберем. Няма нищо черно на бяло, а мерките за защита на личните данни спират сравняване на информация по дадена заявка с други, които може да са по-заслужаващи.

3. Принципът е първия по ред е първи по право. Докато стигнат парите. Това е добър правен принцип от римското право, но не е икономически принцип, особено в криза.
В криза трябва да се помогне на бизнес, който е пострадал и който считаме за важен за икономиката, като предварително се очертаят очакваните ефекти

4. Няма посочени конкретни очаквани ефекти. Има общо – да се подпомогнат малките бизнеси… Как, защо и най-вече с какъв ефект… не е посочено.

5. Не става ясно как се прави оценка на резултата от раздаването на 173 млн лева.

Като цяло, ако в икономиката се влеят 173 млн. хеликоптерни пари (защото тези са точно такива) няма начин да няма ефект. Вероятно ще има допуснати и случайни печеливши. Подозирам, че голяма част от тези пари ще отидат за покупка на МПС-та…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.