Чатът между Божков и Горанов съвсем не е невинен, както го представят борисовите защитници

Към съобщенията Васил Божков е оставил пояснения коя е „девойката” – Мария Филипова, предшественичка на Александър Георгиев, председател на Държавната комисия по хазарта 08.02.2018 г., понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор. „Сашо“ е Александър Георгиев, председател на Държавната комисия по хазарта от 25.04.2019 г. до февруари 2020 г.; бил е и зам.-директор на НАП от май 2017 г. до април 2019 г., пише Божков.

Васил Божков публикува в страницата си във Фейсбук личен чат с есемеси с финансовия министър Влади(слав) Горанов. Двамата си говорят на ти като стари познати и си уговарят срещи.

Средният фейсбук-потребител е очаквал сигурно размяна на съобщения за конкретни суми, раздавани като подкупи, или ачик уговорки с подробности кой какво да направи кой какво да вземе. Който има такива очаквания, е наивен. Министри и олигарси не си правят уговорките с есемеси, по Вайбър и в месинджър на Фейсбук.

Защитниците на Борисов поставят под съмнение автентичността на чата между Божков и Горанов, който по всичко личи, е с есемеси, изваден от айфон. Тези съобщения са абсолютно доказуеми, защото са разменени като есемеси между два мобилни номера, които дори да се закрият, се знае на кого са били. И са извадени от паметта на айфон. Божков да фалшифицира есемеси в айфон може да допусне само сценарист в пошъл криминален филм. Освен това тези есемеси се съхраняват в сървърите на мобилните оператори 9 месеца назад или в папките на подслушващите от службите за неограничен период назад, както станя ясно от действията на новия главен прокурор.

Други омаловажават чата между Божков и Горанов, сякаш нищо особено няма там. По подобен начин омаловажаваха записа на разговора на премиера Борисов за Мишо Бирата преди години.

Но публикуваното е достатъчно такъв министър да подаде оставка, ако това се случи в по-западната част на Европа, а не в България.

В съобщенията Божков на няколко пъти изказва благодарност на Горанов за услуги, за някои от които не става ясно какви са.

Първият чат е от февруари 2018. Последният е през януари тази година, когато Божков се оплаква на Горанов, че Комисията по хазарта го саботира, а финансовият министър обещава „Ще говоря със Сашо…” Става дума за Александър Георгиев, шеф на комисията по хазарта, който по-късно беше арестуван.

„Преди няколко дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с Държавната комисия по хазарта. Ето как ставаше това” – пише накратко Божков към заснетите разменени съобщения с министър Горанов. Вероятно Божков е запазил и други разменени съобщения с Горанов и ги пази да ги използва по-късно.

Съдържанието на тези съобщения, колкото и да изглежда невинно на пръв поглед, показва, че финансовият министър прави услуги на хазартния монополист в България, и според датировката на чата това става в продължение на две години. И вероятно е и още от времето, когато Горнов е станал министър.

Освен това с този чат е разобличена версията, че Божков самоволно по някакъв начин е плащал по-малък акциз за хазартните си игри. При такива контакти няма как това да стане зад гърба на министъра или Комисията по хазарта, които одобряват плащанията за годината и месец за месец. Божков е избрал да плаща акциза така, както му позволява законът (няколко пъти го подчерта, че законът му позволява две възможности) и това е ставало със знанието на министерството и Комисията.

Като се има предвид верността и зависимостта на Владислав Горанов към премиера Борисов лично, изключено е каквато и услуга на Васил Божков да е правена без знанието на Борисов. Освен това, който помни първия кабинет на Борисов, тогава премиерът открито зяви, че се подслушват министри.

Борисов обясни през януари 2011 г. в интервю за Би Ти Ви:

„…Не виждам нищо лошо от това да се слушат министри
….Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия (на министрите – бел. ред.).
…Който премиер е имал доверие на всичките си министри, рано или късно е бил подвеждан, така че, не виждам лошо.“
(виж тук повече от интервюто).

Остава Божков да каже какви услуги е получил от правителството. И за разговорите си с Борисов, каквито неминуемо е имало. Други олигарси у нас като Гриша Ганчев, бившият банкер Цветан Василев по различни поводи са откривали за свои срещи с Борисов. Няма как Божков да е минал между капките, най-малко стана ясно, че Борисов му е дал футболен клуб „Левски“ с думите „да се оправя“.

Към съобщенията Васил Божков е оставил пояснения коя е „девойката” – Мария Филипова, предшественичка на Александър Георгиев, председател на Държавната комисия по хазарта, понастоящем зам.-председател на Комисията за финансов надзор.

„Сашо“ е Александър Георгиев, председател на Държавната комисия по хазарта от 25.04.2019 г. до февруари 2020 г.; бил е и зам.-директор на НАП от май 2017 г. до април 2019г. Това пояснява самият Божков към публикуваната си лична кореспонденция с министър Горанов.

Прокуратурата има всички основания да разследва министър Горанов. За много по-малко основания хора около Божков бяха обискирани, разследвани и вкарани в ареста.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.