Търговското право за акциите на „Левски“ е разтеглива материя…

Обвиняват медиите, че пишат напълно противоположни неща за едно и също нещо, но то е защото специалисти или политица имат разнопосочни мнения. Дори си сменят мненията в рамките на няколко дни.

Проф. Герджиков, специалист по търговско право и съавтор на Търговския закон, в интервю за в. „Труд“, 13 май:

– Какъв е статутът на тези акции към този момент?

– В момента акциите са на Бойко Борисов.

– Без значение, че той не ги е приел?

– Да. И щом не ги иска, на свой ред той ги джиросва на когото намери за добре. Акциите имат значение, за да се участва в Общото събрание на дружеството за вземане на решение и съответно да се получи дивидент, ако се гласува такъв накрая на финансовата година. Това е значението на това да си акционер. Очевидно Борисов не желае да се занимава с това и на свой ред ще ги джироса на когото намери за добре и това е.(виж тук цялото интервю).

Проф. Герджиков пред Би Ти Ви, 17 май:

„Бойко Борисов не е станал акционер, той може да е такъв, само ако се впише в акционерната книга на клуба. Но само той има правото да се впише там.

Георги Попов може да направи множество такива джира – и на Путин, и на Тръмп. Но Георги Попов е категоричният собственик на „Левски“, той е направил само удар във въздуха.
И ако Наско Сираков иска да вземе акциите, Попов трябва просто да ги джироса на него.“

Проф. Герджиков казва, че не са го разбрали при първите му коментари, а и той после видял джиросаните акции по телевизията и размислил.
Някак е неудобно, предвид нажежената обстановка с тези акции, да твърдиш, че те са на Бойко Борисов, затова трябват допълнителни разяснения и тълкувания…

От друга страна проф. Герджиков в същото изказване пред Би Ти Ви без страх обвини управляващите, че нарушават конституцията, като посочи няколко примера, единият от които е решението за одържавяване на Националната лотария. И предупреди, че Божков може да съди държавата за това.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.