Домусчиев призна, че документът на Божков е истински. Какво се крие зад това?

Паметната записка, разпространена от Божков, издава огромен корупционен договор.

Публикуваната от Васил Божков паметна записка е истинска, потвърди Кирил Домусчиев, в чийто кабинет е проведена срещата и той се е подписал под документа.

Зад случая се крие грамаден корупционен договор с намеса на държавата в лицето на Държавната комисия по хазарта, и упоменатите министър на финансите Горанов и премиерът Борисов. Въз основа на паметната записка е слючен 10-годишен договор за 240 млн. лева, които влизат като реклама в Нова тв.

Ето как се подреждат фактите и какво се получава.

В обясненията си към публикацията Васил Божков казва, че срещата е проведена на 10 юли 2019 г. Това е три месеца, след като е разрешена сделката за купуване на Нова тв от Домусчиев. Срещата е осъществена под натиска на Бойко Борисов и Владислав Горанов, пише Божков. Това означава, че премиер и финансов министър принуждават един бизнесмен да дава рекламата за своя бизнес в телевизията на друг бизнесмен, за да му осигурят финансиране. За откровено обслужваща телевизия, пропаганден инструмент на властта. Министър и премиер сигурно ще отрекат. Но се вижда, че в случая на Божков обещават съдействие от Комисията по хазарта, за да финансира Нова тв.

20 дни след срещата, на 1 август, част от поставените условия, „за да съществува бизнесът ми” – както пише Божков – са оформени в „непазарен договор” между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС.

„Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа”, пише Божков.

Ето съдържанието на паметната записка написана ръка от Божков и подписана от него и Домусчиев:

„1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.

2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсира с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в „Лудогорец“.

3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на РБ.

(К. Домусчиев – 10.07.19) (В. Божков – 10.07.19)“

Паметната записка не е договор, но по същество уговаря предварителни условия на договор между двамата бизнесмени. И в подписания впоследствие договор между фирмите на Божков сумите са точно като в паметната записка. Като получава 240 млн. за 10 години (с ДДС), за своята Нова тв, Домусчиев от своя страна подписва, че Държавната комисия по хазарта ще оказва „пълен съпорт” (подкрепа) за бизнеса на Божков, със спазване на законите.

Тоест, паметната записка издава уговорките с властта – ние ще му подкрепяме бизнеса на Божков, той да финансира Нова тв.

И в записката има още едно условие – ако по някакви причини Нова тв (и „Лудогорец”) загуби рекламата от хазарта, Божков трябва да компенсира загубите от други фирми.

Паметната записка и последвалите договори за реклама с Нова тв потвърждават отдавна известна публична тайна – че хазартните игри на Божков издържат Нова тв, а тя е купена от Домусчиев с тази уговорка. Както на Божков му е даден клуб „Левски“ от премиера, така на Домусчиев е дадена Нова тв и му е осигурен бюджет. И Домусчиев там е като английската кралица – царува, но не управлява. Назначени са едни хора…

Сега Борисов гневен нарича бТВ – Божков тв. Може би защото още не я е купил чрез някого и нея? Нищо че бТВ съвсем не са пример за независима телевизия, там отгоре до долу в йерархията се чудят как да не го ядосат много и как по-изтънчено да го обслужат (по цветанкински и хекимянкински).

Само че от невежество властта на Борисов постави на риск издръжката на Нова тв, като спря игрите на Божков. Заради тях фалира и веригата „Лафка“, което застраши и някои обслужващи вестници. И какво е решението? Одържавяват лотарията, а разпространението на вестници става държавно през Български пощи.

Тоест – обслужващите медии вече се финансират и подкрепят от държавата. Само че дори богоязливият юрист проф. Огнян Герджиков обясни, че нарушават конституцията с одържавяването на лотарията и Божков може да осъди държавата.

Спасението от това търкане на билетчета е да се спрат рекламите на тези лотарии по телевизията, защото законът не позволява реклама на хазарт. Вместо това ги правят държавни и пак ще потекат от екрана, за да финансират Нова тв и когото трябва.

Ако главният прокурор Гешев продължава да си затваря очите за изнесеното от Божков, той само доказва, че е държан на каишка от Борисов и компрометира институцията, което може да има последствия и за него в бъдеще.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.