Защо Европа мълчи за изборите в Русия?

Журналистка представя първите официални резултати от парламентарните избори в Централната избирателна комисия в Москва. Русия наложи ограничения на наблюдателите на вота, за да не допусне „опити за намеса във вътрешните работи”. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз не споделя съмненията си относно честността на предстоящите избори в Русия на 2 март, за да не провокира ненужно враждебност от страна на своя голям съсед в деликатен момент от отношенията им, посочват анализатори и дипломати. Обикновено ЕС бърза да порицае нарушенията на демокрацията по света, но 27-членната организация не желае да влоши отношенията си с най-големия енергиен доставчик. Освен това тя е убедена, че Москва така или иначе ще отхвърли всяка критика.

„Имаме чувството, че каквото и да направим, няма да променим нищо“, казва Катинка Бариш, научен сътрудник в „Центъра за европейски реформи“ в Лондон. „Имаме нужда от работещи отношения с руското ръководство, старо или ново. Не искаме да ги предизвикваме прекалено.“

Миналата седмица главният изборен наблюдател в Европа заяви, че отказва да следи вота, в който Дмитрий Медведев, фаворит на президента Владимир Путин, е далеч пред опонентите си, освен ако Москва не отмени ограниченията за наблюдателите. Това стана в края на една седмица, в която Медведев – облагодетелстван с постоянно внимание от страна на държавната телевизия – отказа телевизионен дебат с опонентите си. По същото време бившият премиер и критик на Кремъл Михаил Касянов не беше допуснат до участие в изборите.

Европейските лидери запазиха изненадващо мълчание. Само еврокомисарят Бенита Фереро-Валднер, която отговаря за външните отношения и европейската политика на добросъседство, и генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер направиха предпазливи изявления, че се надяват изборите да бъдат наблюдавани по обичайните правила. Това няма да разчупи леда с Кремъл, като се има предвид, че миналата седмица Путин постави пред руските държавни служби за сигурност задачата да не допускат „опити за намеса във вътрешните ни работи“.

„Може да се каже, че мълчанието е оглушително“, каза висш дипломат от ЕС по повод реакцията на Европа. Той допълни, че Словения, малката държава, която е председател на Европейския съюз в момента, е била принудена да прекъсне работата във връзка с очакваното отделяне на Косово от Сърбия. Путин, популярен с това, че наложи ред след хаоса на първите постсъветски години, обяви, че смята да запази влиянието си в Русия, след като се оттегли от президентския пост съгласно конституцията, забраняваща трети мандат.

ОГЛУШКИ

Наблюдателят на парламентарните избори в Русия от Съвета на Европа Люк Ван ден Бранде говори с председателя на Централната избирателна комисия Владимир Чуров (вдясно) в Москва. Европа не желае да разваля отношенията си с Русия и пази мълчание както за парламентарните, така и за предстоящите президентски избори. Снимка: Ройтерс

До голяма степен Русия остана глуха към призива на ЕС и Вашингтон да разследва докладите за нередности по време на парламентарните избори през декември. В страната цари всеобхватна политическа апатия, подхранвана от плодовете на петролния бум. Освен това Европа признава, че се нуждае от руското сътрудничество не само за да осигурява доставките от петрол и газ, но и по редица въпроси в областта на сигурността.

През миналата седмица дипломатите се завърнаха от срещата на петте постоянни членки на Съвета за сигурност и Германия в Берлин и бяха изненадани, че Москва подкрепи макар и скромни санкции срещу Иран заради ядрената му програма. Миналия месец Русия се съгласи да вдигне забраната за внос на полско месо, която блокира работата по новото споразумение за сътрудничество между ЕС и Русия. Някои забелязват и признаци за смекчаване на дългогодишния териториален конфликт между Русия и Молдова, бивша съветска република. „За момента хората искат да запазят всички положителни елементи в отношенията“, заяви висшият дипломат.

СНИЗХОЖДЕНИЕ

Дипломати от ЕС представят новата обща външна политика на блока като основана на ценности, различни от интереса. Според Бариш обаче в момента Брюксел съзнава, че този подход не върши работа със самоуверената Русия на Путин и нейните съюзници. „Те гледат на всички тези приказки за ценности със снизхождение“, казва тя и добавя, че Кремъл се е чувствал по-удобно с връзките, основани на взаимния интерес.

Това обаче не е достатъчно за някои европейски столици. Бившите комунистически държави от Източна Европа, скандинавските страни и Великобритания ще се стремят към твърд език, но те могат да се натъкнат на съпротивата на западноевропейски партньори като Германия и Франция, чийто лидер Никола Саркози публично се разграничи от ЕС след руските парламентарни избори през декември, като поздрави Путин за победата.

„Обичайните разногласия несъмнено ще излязат наяве“, казва дипломат от ЕС, като свива рамене с примирение.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.