Един ден с Мистър Зи

Буги Барабата – Мистър Зи. Снимка: Нели Томова

Той вече не е Буги, не е Зоро, даже и Маркиз дьо Сад не е… Той е Мистър Зи. Вече трета седмица водещият на “Буги Тайм” по радио “Z-Rock” не звучи в сутрешния блок, а хвърчи с шевролет из София и страната и раздава награди. От сутрин до вечер Мистър Зи съобщава номера на случайни автомобили и “отвлича” пешеходци. Никой не е застрахован, защото “Дали си баровец, тръгнал за Боровец, или бачкатор, без пари за акумулатор, Мистър Зи не прощава на никого!” И понеже самият Мистър Зи се чува в ефир само по телефона, e-vestnik реши да провери лично какви ги върши той по софийските улици…

Вторник, осем часа сутринта. Мистър Зи пристига в квартал Красна поляна с чудовищния Z-мобил (първия внесен в Източна Европа Chevrolet HHR). Оттук започва поредната обиколка на столичните улици и булеварди. “Голямата инспекция” на Зи Рок тече паралелно с играта “Инспектор Енджой” (в ролята – Влади Въргала) по радио “N-Joy”. Условията са прости: в радио-ефира се съобщават регистрационните номера на случайни автомобили, набелязани от двамата “инспектори”, които кръстосват улиците със своите шевролети. Ако в този момент шофьорът чуе по радиото своя номер, трябва да се обади преди останалите, за да получи награда.

“Бате, защо винаги даваш газ, когато записвам номера?”, смъмря своя шофьор “строгият, но несправедлив” Мистър Зи. Зад волана е известният като Дон Спиридон и Педро Алварес и Хосе Мария Родригес Де Лас Вилянос дел Бенедето Кроче Мигел Силвалеано Пабло Монтендес Лопе де Гомес, наричан за кратко Дон Спиро.Зад митичната личност на Дон Спиро се крие 23-годишен младеж, който тренира фехтовка и се подвизава като диджей. Естествено, няма нищо против рока, дори по едно време е бил голям фен на тежката музика. Въпреки че върти волана на Z-мобилa часове наред, Дон Спиро не познава умора. “Доста е приятно да се возиш, никак не е скучно, даже е забавно…”, казва той, на което Мистър Зи веднага отговаря: “Имаш от мен една хубава бира.” И допълва, че Дон Спиро е много подходящ за тази работа, защото е изключително внимателен към шофирането. “Приема нещата мъжки и не хленчи, че трябва да се вре в трафика. Освен това е много остроумен и забавен тип. Никога не съм го чувал да мрънка, но да се хили съм го чувал много пъти”, казва Буги, който междувременно си е набелязал няколко автомобила, чийто номера съобщава в ефир.

Z-мобилът напуска квартал „Дружба“. Снимка: Нели Томова

“Няколко пъти сме записвали номера на трамваи, тролеи, два пъти ни се обаждаха ватмани и един път тролейбусен шофьор. Записвали сме полицейска патрулка, от друга патрулка пък се обадиха, приятно изненадани, че някой оценява и техния труд – разказва Буги – В Плевен записахме дори номера на катафалка.” На въпроса дали наистина в Плевен жените са толкова красиви, колкото гласят легендите, Мистър Зи отговаря така: “Ами, ако искаш да видиш грозни българки, трябва да отидеш на някой конкурс за красота, само там се събират.”

Към осем и половина никой от избраните шофьори не се е обадил и мистър Зи набелязва нови жертви – “Лендроувър”, “Рено Лагуна”, “Фолксваген Пасат” и “Форд”, и съобщава номерата им в ефир. Докато Z-мобилът се придвижва по “Сливница”, от тротоарите махат пешеходци, шофьори натискат клаксони, за да поздравят Мистър Зи, ученици се радват на автомобила. Задръстването на булеварда обаче е километрично и всеки кара по собствените си правила. “Ясно е, че София не е направена, за да живее една трета от населението на България в нея. Но това, че в трафика е пълно с хора, на които им липсва елементарно домашно възпитание, е ужасно”, коментира Буги и посочва автомобил в съседство, който кара така, сякаш е едноличен собственик на цялото платно. “Погледни колата до нас, пред него има място за още един автомобил, и ето сега, заради този човек на светофара ще останат още три коли отзад. Защо трябва да стане така? Аз смятам, че задръстванията могат да намалеят с 30%, ако се държим малко по-адекватно по пътищата”.

Мистър Зи „отвлича“ жертвата Деница. Снимка: Нели Томова

Междувременно играта не върви особено успешно. Шофьорите от втората партида съобщени номера също не реагират. Според Мистър Зи досега такова нещо се е случвало само два пъти. Явно това е третият. Пътуването обаче продължава, както и набелязването на нови автомобили. “Ето ги и четиримата нови претенденти”, звучи в ефира. Мистър Зи обявява поред номерата на “Фолксваген Пасат”, “Пежо” и товарен “Фиат”, който вози някакви дограми… На четвърто място разсеяният инспектор обявява само регистрационен номер, без модел на автомобила. Пропуснал да забележи марката, защото бил съсредоточен върху дамата зад волана… “Но номера поне го записахме. Когато харесваш една дама, щеш не щеш, опознаваш нейните номера”, смее се Буги и подхвърля на сегашния водещ на сутрешния блок, Ники: “Докато аз бях на работа, сутрешното предаване беше вашата сутрешна бира в ефира, а сега общувате направо с Ники Кумира…” Ники пък отговаря в същия дух: “Ти не си зъбната фея, ти си на Зи Рок корифея…” Междувременно в ефир се обажда Петя Каменова, номерът на чиято кола е бил съобщен преди малко. Тя се радва, че е спечелила награда, но споделя, че когато шофьорите не се обаждат, направо й се къса сърцето… “Ох, и на мен ми се къса сърцето, мисля, че този Шевролет с гълъбарника отгоре, на който я има моята грозна физиономия, се забелязва много лесно и би трябвало да сме видими, ама…”, отговаря Мистър Зи и се насочва към следващата задача – отвличането на пешеходец.

Дон Спиридон е на пост зад волана на Z-мобила. Снимка: Нели Томова

Как избират жертвите, които да качат в колата? “Произволно”, казва Дон Спиро. “Честно казано, не знам как се случва, но досега нито един грозен и нито един тъп човек не сме качили”, замисля се Мистър Зи. Всъщност пешеходците се качват в колата само ако искат, после Z-мобилът ги откарва до мястото, към което са се запътили. Те казват по нещо за себе си в ефир, а Мистър Зи им дава понички и сандвич. Някои хора сами махат на автомобила, за да се качат, други обаче се притесняват и реагират странно. “Спираш някой и го питаш дали иска да го закараш, а той казва: “А, не, не, бързам.” И продължава да чака автобус…”, разказват Дон Спиро и Мистър Зи.
Иначе сред отвлечените преобладават жените. “И мъже сме качвали, де… – оправдава се Буги. – А веднъж качихме двама ученици, които с много бавна и колеблива стъпка отиваха на училище и се чудеха дали наистина искат да го направят. Виждал съм човек по-бодро да се качва на ешафода. По пътя се забавляваха, но до последно продължиха да се чудят дали трябва да са ни благодарни, че сме ги оставили пред любимото им даскало.” Днешната жертва също е ученичка. Мистър Зи намира Деница в “Дружба” и обещава да я закара до Полиграфическия комбинат, където е училището й. Тя не се съпротивлява особено, защото е фенка на радиото и активен участник във форума на “Z-Rock”, където се подвизава с бойното име “baba_alkohol”.

Мистър Зи, известен още като Буги Барабата. Снимка: Нели Томова

Следващата точка в програмата на Мистър Зи е връщане в радиото, където го чакат няколко интервюта. Казва, че от старта на играта насам медиите доста го тормозят. До седем часа графикът повелява да направи още две игри с регистрационни номера и да арестува още един пешеходец. Какви ги върши Мистър Зи в почивките? “Ами ела да видиш. Взимам си дозата бира.” Буги ще вилнее по улиците в ролята на Мистър Зи до началото на март, когато “Голямата инспекция” приключва. После се връща в “Буги тайм”, където феновете отново ще чуят гласа му на живо, а хората навън ще спрат да се оглеждат за него.

Интервю на e-vestnik с Буги Барабата, преди да стане Мистър Зи, можете да видите тук.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.