Русия: Пандемията може да спаси свободния интернет

„Пандемията може да спаси свободния интернет“, прогнозира в заглавие в. „Независимая газета“. Силовите структури в Русия няма да изгубят желание да контролират мрежата, а различни началства все така ще я наричат творение на ЦРУ. Изглежда обаче днес вече е невъзможно да не се развива интернет, а контролът върху него става икономически неизгоден, пише всекидневникът.

Миналата седмица президентът на Русия подписа закон за електронното гласуване, напомня изданието в контекста на очаквания общонароден вот за предложените от Владимир Путин конституционни промени и на местните избори, предстоящи наесен.

Опозицията и критично настроените граждани често са убедени, че властта брои гласовете така, както й изнася, а при електронното гласуване не действат обичайните механизми за контрол, най-вече видеокамерите и наблюдателите.

Легализирайки гласуването онлайн, властта трябва ясно, недвусмислено да посочи как точно ще гарантира честно преброяване на гласовете. „Без това новата услуга няма да е удобна. Най-малкото не за всички“, изтъква „Независимая газета“.

Русия понася пандемията по-спокойно от други страни – „короната“ предава позиции, пише в. „Росийская газета“. Заболеваемостта в Русия намалява от една седмица, а общата смъртност е близо седем пъти по-ниска от средната за планетата, заявява руският официоз и сочи три причини: по-късното проникване на COVID-19 в страната, дало възможност за подготовка, ранното изолиране на възрастните хора и „рекордния брой тестове – вече почти 9 милиона“, предава БТА.

Според руското здравно министерство в борбата с коронавируса участват над 165 000 медицински служители. Засега обаче нито министерството, нито синдикатите могат да направят оценка за нивото на заразяване и смъртността сред тях – това прави невъзможни международните съпоставки, отбелязва в. „Комерсант“.

По данни на всекидневника обаче медиците в Русия, станали жертви на коронавируса, може би са повече от всички здравни служители, починали през 2019 г.

В света се разработват близо 100 ваксини срещу новия вирус, но клинични изследвания са започнали само в САЩ, Китай, Великобритания и Германия. В Русия здравните власти все още не са дали разрешение за такива изпитания, казва пред в. „Известия“ Ринат Максютов, шеф на вирусологичния център „Вектор“, разработващ по думите му шест вида ваксини срещу COVID-19.

Ако нещата се развият благополучно, подходящ препарат ще бъде регистриран до септември и към края на годината ще се произведат достатъчни количества, за да започне масово ваксиниране на руското население, добавя специалистът.

Надежди за масово ваксиниране „в началото на есента“ споделя пред в. „Труд“ и Александър Гинцбург, оглавяващ научноизследователски център към здравното министерство. Невъзможно е обаче веднага да получат ваксина всички жители на Русия – „в най-добрия вариант“ процесът ще трае от половин година до девет месеца, уточнява той.

В. „Новая газета“ изрежда публикувани в руски медии напоследък съвети на изтъкнати здравни експерти хората „да си седят вкъщи и да пият водка“, да купуват „чудотворни уреди“, „коригиращи артериалното налягане“ с електрически ток, а медиците – да лекуват коронавируса, като вкарват нагрят хелий в белите дробове. Междувременно здравните власти по места все така препоръчват доказано неефективни препарати за профилактика и лечение на COVID-19. „Да не би да ви учудват малко новостите в руската медицинска наука? За жалост те винаги са били такива: с лек привкус на психоделици“, коментира изданието.

Според експерти от Руската академия на науките до 2023 г. страната ще се възстанови след коронавирусната криза, пише в. „Комсомолская правда“. „Русия чака след пандемията позитивни промени – но няма да дочака. Всичко ще поскъпне“, твърди обаче онлайн изданието „Свободная преса“.

Щом бъде създадена ваксина, бюджетната политика на Русия ще се върне към предишната тенденция. С една-единствена промяна: парите ще са по-малко, пише „Свободная преса“. И добавя в друг материал: „Пак няма да намерят пари за вдигане на пенсиите.“

В повечето страни, пострадали от коронавируса, кривата на смъртността през 2020 г. е почти същата, както през спокойната 2019 г. Пандемията не стана стрес, който да тласне хората към самоограничения и отказ от комфорта, констатира онлайн изданието „Взгляд“.

Засега няма радикални промени, които да доведат до появата на един нов свят. Може би това е за добро. Или пък не е? Ето истинския дискусионен въпрос, който трябва да занимава футуролозите, заявява руският електронен вестник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.