Капалъчаршъ се подготвя за отваряне

Истанбул. Снимка:форумасил

Чистачи сноват по притихналите коридори на Големия базар в Истанбул (Капалъчаршъ), като пръскат с дезинфектант пода, колоните и стените няколко дни преди повторното отваряне на това емблематично място на турската икономическа столица след безпрецедентно затваряне.

Базарът, който приютява около 3000 магазина и 30 000 търговци, бе затворен на 23 март в рамките на мерките, целящи възпиране на пандемията от новия коронавирус, която отне живота на близо 4500 души в Турция.

Според местните власти това е най-продължителното затваряне в близо 6-вековното съществуване на Капалъчаршъ, извън случаите на природни бедствия и пожари.

Този покрит пазар – един от най-големите в света, който преди затварянето си посрещаше 150 000 души дневно, е потънал днес в тъжно мълчание, което контрастира с глъчката на хиляди търговци, които заговарят клиентите на всички езици на света.

Само двайсетина бижутерийни магазини и обменни бюра останаха отворени и приемат клиенти с предварително записан час. Тракционни лампи и декоративни вази кротко чакат във витрините повторното отваряне, предвидено за понеделник.

В очакване Капалъчаршъ от няколко седмици се дезинфекцира всяка сряда от общински екипи. „След временното затваряне на 23 март, ако Бог желае, ние ще отворим отново нашия пазар при спазване на строги санитарни изисквания“, заявява за АФП председателят на управителния съвет на Големия базар Фатих Куртулмуш.

Макар да очаква слаба активност през първите седмици, той е „убеден, че туристите ще се върнат отново в Истанбул от края на юни, тъй като те не могат да минат без (…) Капалъчаршъ, Света София и Синята джамия“, добавя той, изброявайки и други емблематични места в Истанбул.

„Рядък случай на затваряне“

Големият базар, разположен в историческия център на Истанбул, е една от основните туристически атракции на Истанбул. Миналата година 42 милиона души са посетили базара. Той е бил построен през 1455 г., две години след завладяването на Константинопол от османците.

Големият базар – активният център на новата османска столица, преименувана на Истанбул, е процъфтявал успоредно с разширяването на империята, която се е простирала от Магреба да Балканите през Арабския полуостров, преди да се разпадне след края на Първата световна война.

Преустановяването на дейността в покрития пазар заради пандемията от новия коронавирус „представлява един от редките случаи на затваряне в неговата история“, посочва Куртулмуш.

„Нашият Голям базар, център на икономиката, културата, историята и туризма, никога не е бил затварян с изключение на случаите след природни бедствия“, добавя той.

След избухването на епидемията от коронавируса „ние трябваше да поставим сигурността и здравето преди икономиката“, казва той.

След появата на първите случаи на заразени с Ковид-19 в средата на март Капалъчаршъ остана отворен няколко дни. Медицински работници минаваха от магазин на магазин, за да тестват търговците.

Куртулмуш изтъква, че тогава са били регистрирани само седем случая на коронавирус.

Строги мерки

Повторното отваряне на покрития пазар ще стане при строги правила, определени от министерството на здравеопазването: носенето на маски ще бъде задължително и ограничен брой клиенти ще се допускат в магазините.

„Някои магазини са с площ от едва 15 квадратни метра, само двама клиенти ще се допускат едновременно в тях“, обясни Куртулмуш.

Но търговците са обезпокоени за бъдещето на покрития пазар, което ще зависи от подновяването на туризма. „Туризмът е гръбначният стълб на икономиката на Капалъчаршъ“, подчертава Айхан Огуз, бижутер.

„2020 г. ще бъде година на икономически загуби. Ако икономическата дейност се възобнови, туризмът тръгне отново и самолетните връзки се възстановят до септември, тогава ситуацията би трябвало да се подобри“, добавя той.

Намък, собственик на друг бижутериен магазин, се оплаква от трудната икономическа ситуация. „Ние се намираме в труден период. Как ще платим наема? Базарът ще отвори врати на 1 юни, но ние едва свързваме двата края“, казва той.

Но Куртулмуш е по-оптимистично настроен, като смята, че търговците ще се възстановят много бързо. „Работя тук от три поколения. Преживявали сме трудни периоди. Убеден съм, че Големият базар ще възстанови дейността си с пълна сила и ще компенсира в голяма степен загубите си до края на годината“, отбелязва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.