Гешев пуска компромат за Бобокови, преписан от книга на Григор Лилов от 2003 г….

Двата тома на Григор Лилов от 2003-2004 г. за най-богатите българи – съдържат справки за активи, състояние, фирми, биографични справки и накрая за всеки завършват с „оценка на богатството“ – XXX милиона. Списъкът на Бобоков е преписан от тук едно към едно.

Главна прокуратура пробутва на медиите списък на милионери и милиони, преписван от книга на журналиста Григор Лилов. Това става напълно ясно, ако човек сравни числата и имената от раздаден на медиите списък от обиск в имоти на бизнемените братя Бобокови.

След ареста на братя Бобокови, прокуратурата представи на медиите сензация – списък имена на емблематични фигури на прехода, срещу които са изписани парични суми, както се твърдеше в официалното съобщение. Списъкът бил иззет при обиск от дома на Атанас Бобоков.

Това би трябвало да бъде доказателство за престъпна дейност на двамата братя бизнесмени. Списъкът според прокуратурата е правен на гърба на снимка. Срещу всяко име има отбелязани големи суми с милиони, обясняват от прокуратурата. Няма повече пояснения какви са тези суми и каква връзка имат с обвиненията за внос на опасни отпадъци (заводът на Бобокови за акумулатори работи с вторични суровини от стари акумулатори, обичайна практика за всеки подобен завод по света).

Оказва се, че числата се преписани едно към едно от книгата на журналиста Григор Лилов „Най-богатите българи“. Тя има два тома – книга първа и книга втора, всяка по над 500 страници, издадени 2003-2004 г.
Имената и числата към тях в списъка са преписани от книга първа, която обхваща данни до 2003 година.

От книгата „Най-богатите българи“ за Георги Гергов.

Тоест, прокуратурата разпространява списък отпреди 17 години, писан като бележки по книга и го представя за някакво доказателство за престъпна дейност.

Читателят може сам да направи сравнение между данните за отделните милионери от книгата на Лилов и списъка, който разпространи прокуратурата. В книгата на Лилов има кратка биографична справка за съответния бизнесмен, политик, известна публична личност или слабо известен бизнесмен. Към справката са дадени списък на негови фирми, които при някои като Васил Божков изпълват повече от една-две страници. И накрая на текста за всеки богат българин има заключение от Григор Лилов „Оценка на богатството”, изписана в милиони левове или милиони долари.

От книгата „Най-богатите българи“ за Васил Божков

И ето какво се вижда от „Най-богатите българи“ на Григор Лилов, книга първа, оценка на богатството:

Георги Гергов – 35-40 млн.
Гриша Ганчев – 150-200 млн.
Дарина Павлова – между 15 и 150 млн.
Сашо Дончев – близо 50 млн.
Радосвет Радев – над 100 млн.

Лора Виденлиева – 30 млн.
Емил Кюлев – около 350-400 млн.
Тихомир Каменов – около 100 млн.
Валентин Златев – 150-200 млн.
Атанас Тилев – 45 млн.
Алексей Петров – над 150 млн.

Списъкът, разпространен от прокуратурата като доказателство за престъпна дейност на Бобокови.

И т. н. тези имена и числа напълно съвпадат с имената и числата от списъка иззет от дома на Атанас Бобоков.

Дори за самите Бобокови Григор Лилов е написал оценка за богатството им – над 60 млн. долара. В списъка пише: „ние – > 60 $“ („над“ е написано със знак >, не с думи).

Показателно е и за Дарина Павлова, сложена в списъка само с малко име. Понеже Григор Лилов няма достатъчно данни какво може да е наследила от Илия Павлов, е написал в книгата си оценка на богатството между 15 и 150 млн. долара, доста широк диапазон. Тази сума присъства и в списъка, който уж е за някакви дадени или получени пари…

Списъкът без всякакво съмнение е преписан от тази книга. Числата съвпадат точно, само за Емил Кюлев вместо 350-400 млн. е написано 400 млн. И някои от числата завършват механично със знака за долари $.

От книгата „Най-богатите българи“ за братя Бобокови.

Това е някаква хвърчаща бележка, преписвана на коляно от книгата на Лилов, както се вижда, без никаква претенция за точност и изчерпателност, на гърба на снимка. Може и някой от служителите по офисите на Бобоков да им е правил списък по книгата. Или пък сам Атанас Бобоков е записвал. Отгоре са добавени някакви знаци за избягали в чужбина и убити, което също нищо не означава, защото не са нещо тайно, официално се знае към онзи момент кой е убит, кой избягал.

Този списък нито е черно счетоводство, нито е списък на раздавани пари, нито е доказателство за някакво престъпление. Не е и никакво разкритие, данните са публикувани в книга, която съдържа и официални финансови отчети за години 2002 и 2003 г., и активи на фирми, и хипотезите на автора Григор Лилов.

Този раздаден на медиите списък на пръв поглед е доказателство за много ниското интелектуално ниво в българската прокуратура. В него няма никакво престъпление.

Всъщност възможно е прокуратурата да го разпространява не толкова от глупост. Това е подхвърлена на медиите конспирация, да разпали омразата към богатите и укрепи вярата във властта на Борисов, който раздава справедливост.

Но, както гласи поговорката, който сее ветрове, ще жъне бури.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.