Кому са нужни безмитните магазини и защо властта ги пази напук на ЕС

В последния доклад на ЕС за България една от критиките беше, че държавата не закрива безмитните магазини на сръбската, турската и македонската граница. У нас този въпрос от години се представя като някакво бюрократично изискване на ЕС, което ще нанесе щети на държавата. Търговци, политици и медии повтарят данни какви големи обороти правят безмитните магазини и каква полза има държавата. Никой не казва защо тогава, аджеба, ЕС иска закриването им.
С неохота бяха закрити безмитните магазини на Кулата – митницата към Гърция отпадна и някак няма как да оправдаеш съществуването на безмитни магазини.
Ако някой помни, на Кулата имаше две редици по десетина павилиона на влизане и на излизане, с гръмкото име безмитни магазини. Във всеки от тях се продаваха десетина вида цигари и десетина вида водка и уиски. Никакво разнообразие. В който и павилион да влезеш, едно и също на няколко рафта и витрини. По цял ден слаба посещаемост. Но по документи в тях трябва да е кипяла страшна търговия. Фирмите, които притежават тези магазини, са отчели такива огромни обороти на цигари и напитки, че трябва да са продавали по 200 кашона цигари на час. Никой не се задълбочи в тези данни, освен че бяха цитирани като парадокс във в. “Дневник” преди време.
Какво се крие за това? Просто е – огромни количества алкохол и цигари се внасят в страната, в т. нар. безмитни зони, откъдето по документи се продават в безмитните магазини, а на практика са продадени без акциз вътре в страната. Тоест – безмитните магазини прикриват контрабанда. Сладка работа. На кого бяха те? Част от магазините бяха на “Трансимпекс”, свързвана с Васил Божков-Черепа. Друга част – на местни добре облечени бизнесмени, трета част – на фирми, свързани с политици. Че то можеш ли да откриеш безмитен магазин без политически чадър? Естествено, че с парите от тези безмитни магазини се облажва и политиката.
И сега, когато се поставя въпросът за тоталното им закриване, заради доклада на ЕС, кои политици са против това? Съвсем очевидно е, пише го по вестниците. Макар и с неохота в правителството говорят за закриване. Само от ДПС искат не закриване, а затягане на контрола – за това се обяви депутатът от ДПС и зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия Алиосман Имамов. ДПС иска да продължат да съществуват. Щяло да има по-строг контрол. Айде, бе. Колкото с акциза за домашните ракии – някой да е чул за контрол?
Но докато с ракията става дума за лично пиянство и известна безакцизна търговия наливно, тук става дума за контрабанда за милиони. Потоци от пари, които корумпират всичко по пътя си. Затова ЕС иска да ги пресече на извора. А в България се дърпат, за да докажат, че корупцията е най-високо във властта.

––––––––––

Б. р. – На Капитан Андреево сега има два безмитни магазина – ,,Шипка“ на Фуат Гювен и „Принцес“ но Суджи Окан. Заради тях ли държавата се опъва на ЕС?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.