Как са рекетирали Божков да плаща 20% от печалбата си – разказано с комикс

Васил Божков. Снимка: БТА

Бизнесменът Васил Божков разпространи от Дубай във Фейсбук комикс, чрез който разказва как е бил рекетиран от властта да плаща 20% от печалбата си. В комикса изрисуваните герои приличат на премиера Борисов, Менда Стоянова и министър Владислав Горанов (виж комиксите по-надолу, а ден по-късно Божков разпространи нова схема, с истинските имена и лица на участниците – виж тук).

Всичко е разказано с рисунки и прякори. Главатаря е карикатура на Борисов, „разбойничката, която прави данъчните закони“ прилича на Менда Стоянова, „заместник-главатаря по финансите“ е карикатура на Владислав Горанов, а самият Божков се представя като Али Баба, който открил нова пещера с богатства, наречена „Национална лотария“ (виж тук фейсбук-страницата на Божков). Но Главатаря и хората му забелязали богатствата в пещерата и го принудили да плаща 20% от печалбата, Али Баба приел, както казва Божков чрез комикса. Повод да си поискат 20% била предложена поправка в закона за по-високо облагане на хазарта, която е приета с малка редакция, така че лотарията на Али Баба да остане незасегната. Веднага след гласуването на тази поправка Главатаря (Борисов) се обадил на Али Баба (Божков) и му казал да отива при зам.-главатаря по финансите (Горанов), който ще му обясни какво трябва да прави. Зам.-главатаря по финансите, без да приема никакви възражения обяснил, че Али Баба (Божков) трябва да дава 20% от печалбата иначе ще променят закона. Али Баба приел.

Божков пише в комикса, че е водил със себе си приятел (свидетел) на срещата си с „разбойничката, която прави данъчните закони“. Става дума за срещата, на която тя му обяснила, че ще направят поправка в закона за облагане на хазарта, но с дребна редакция, която му помага за националната лотария.

Божков пише, че това е първа част от приказката. Предполага се, че освен признанието за свидетел на среща, той има и други доказателства.

Божков вече разпространи документ, подписан от него и собственика на Нова тв Домусчиев, с който се задължава да сключи 10-годишен договор за реклама, по 20 млн. лева на година, с Нова тв, като срещу това му е обещан „пълен съпорт“ от Държавната комисия по хазарта.

Ето самият комикс, разпространен от Божков:

1. Имало едно време държава, която се упрвлявала от 240-те разбойници. Те били разделени на различни shaiki, а най-голямата избирала Главатаря. Там живеел и Али-Баба.
През 2013 г. той открил нова пещера – „Национална лотария“. Пещерата била малка и затова разбойниците не я забелязали и не я обложили със специален данък. Една година Али Баба плащал 10% данък, като всички останали.

2. Пещерата се развила и напълнила с богатства. Разбойниците я забелязали. През 2014 г. разбойник от Опозицонната shaika внесъл закон, за да обложи Пещерата с 15% данък върху оборота.
Това значело Пещерата да се затвори. Вдигнал се медиен шум.

3. Тогава Главатарят извикал Али Баба и му казал:
– „Аз ще оправя нещата, но после ще помагаш.“
– „ Какво разбираш под това?“
– „ Ще разбереш после“
– „Сега отиди при Разбойничката, която прави Данъчните закони, за да ти обясни.“

В комикса свидетелят на срещата с Менда Стоянова е нарисуван с гръб. Може да се предполага дали не е Георги Марков, тогава близък с Божков по левскарска линия.

4. Али Баба отишъл, като взел със себе си и приятел.
Разбойничката казала:
– „Ще отменим този закон изцяло, а после ще гласуваме същия, като ще променим само една точка. Вместо „само покер игри и турнири“, ще напишем, че „всички хазартни игри плащат 20% такса, върху комисионните, които събират“.
– „ Защо направо не отмените предложението за 15% върху оборота?“
– „ Не може. Другите разбойници не трябва да разбират.“

5. Така и станало. С гласовете на голямата shaika ГЕРБ отхвърлили единия и приели друг – същият закон с това малко изменение. Другите разбойници така и не разбрали какво се случва.

6. Веднага след това Главатарят се обадил на Али Баба и казал:
– „ Отивай при Заместник-главатаря по Финансите, който ще ти каже какво да правиш.“
Заместник-главатарят по Финансите казал:
– „ Ние ти помогнахме. Ще работиш по този закон и ще ни даваш 20% от печалбата си, иначе ще отменим закона.“
Не приел никакви възражения и Али Баба се съгласил да плаща на shaikata.

7. Като през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна (следва продължение).

– –

Бел. ред. – Ако четете статията през приложението на Фейсбук, вместо някои илюстрации се появяват реклами. Който иска да види всички илюстрации, трябва да влезе в статията в сайта на e-vestnik.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.