Божков показва документи, че е теглил милиони в брой да плаща рекет

Банковото извлечение от личната сметка на Васил Божков от ноември 2019 г. показва, че е изтеглил 3,6 млн. лв. в брой на четири пъти.

След като разказаната от Васил Божков приказка с комикс не направи много добро впечатление, днес той разпространи съвсем конкретна схема с истинските имена и лица на участниците – премиерът Борисов, министър Горанов и шефката на данъчната комисия в парламента Менда Стоянова.

И освен схемата (виж я по-долу) Божков представя банкови извлечения за теглени големи суми в брой от личната си сметка – само за октомври и ноември 2019 г. над 7 млн. лева общо. С тях той казва, че е плащал 20% от печалбата от „Национална лотария” на определени хора от ГЕРБ.

В схемата се обяснява как при старта на „Национална лотария” е плащал само 10% плосък данък върху печалбата. През 2014 г. Георги Кадиев, тогава депутат от опозицията и бивш зам.-финансов министър, внася предложение да се направи поправка в Закона за хазарта, според която лотарийните игри да се облагат с 15% върху оборота.

Тази лотария е нещо ново и промяна трябва да има. Това е неизгодно за Божков. Премиерът Борисов му казва: „Аз ще оправя нещата. Ти после ще помагаш”. Менда Стоянова, шеф на Комисията по бюджет и финанси в парламента, му обяснява как „ще оправят работата” – като подменят само една точка от поправката и „другите не трябва да разбират”.

Веднага след това ГЕРБ гласува против поправката на Кадиев, но внася свой проектозакон с „малка промяна” за „20% такса върху комисионите за всички игри”. Това е по-малко от 15% върху оборота, и е пряко в услуга на лотарията на Божков. Вносителят на неприетата поправка Геарги Кадиев каза по повод схемата на Божков, че управляващите са направили така, както е предполагал.

На 5 декември 2014 г. проектът е гласуван на второ четене. Премиерът Борисов казва на Васил Божков „Иди при Влади Горанов. Той ще ти каже какво да правиш”.
Влади Горанов казва: „20% от печалбата е за нас. Иначе отменяме закона”.

Божков иронично нарича това „Такса помагане” – изплащана в брой на конкретни лица, както уточнява. Засега той не посочва лицата, но е показал банкови извлечения от личната си сметка, от които се вижда, че тегли грамадни суми в брой. Например:

Януари 2018 г. – 2,67 млн. в брой, изтеглени на четири пъти, като на 30 януари е теглил два пъти съответно 900 хил. лв. и 685 хил. лв.

Май 2018 г. – 1,06 млн. лева в брой, изтеглени на три части.

Септември 2019 г. – 600 хил. лв. в брой.

Октомври 2019 г. – Божков е изтеглил в брой от личната си сметка общо 3,84 млн. лева! На части по 400-900 хил. лв. а на 29 октомври – 1,89 млн. лв. наведнъж.

Ноември 2019 г. Божков е теглил 5 пъти общо над 3,6 млн. в брой, на части по половин милион, а на 20 ноември и 1,66 млн. наведнъж.

Дали Божков показва всички изврлечения, не е ясно, но той обяснява, че тези пари в брой не са налични и пита – къде са?

С тези банкови документите и със схемата с открито посочване на имена и дати, Васил Божков намеква, че има и други доказателства, че е раздавал пари в брой като „такса помагане” на представители на управляващите. С разкриването на схемата и

Ако Божков е имал страст да държи пари в брой, защо му е да тегли по четири-пет пъти в някои от месеците? И защо при обиските не намериха пари в брой? Веднага биха ги показали по телевизията.

Очевидно Божков възприе стратегия на показване на компрометиращи разкрития на части. Все по-трудно ще е за управляващите и за главния прокурор да се правят, че нищо не е станало.
Впрочем, те добре разбират какво става и за да тушират впечатленията от новите разкрития на Божков днес прокуратурата разпространи снимки за нови обиски и извадени антики от офисите на Божков. Той написа във Фейсбук по този повод, че снимките сае стари от обиските през февруари.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.