Любовният филм за Путин, който всъщност не бил за Путин

София Кишковски

Новият филм „Целувката е извън протокола” беше представен пред журналисти в Москва. Въпреки визуалната прилика и съвпаденията в биографията, създателите на филма отричат той да е за руския президент Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Те се срещат в Ленинград, където започва кариерата на президента Владимир Путин в ранните постсъветски години: той е енергичен служител, а тя е стюардеса. Преместват се в Германия, където г-н Путин е бил агент на КГБ. И двамата са много влюбени.

Но животът постоянно ги поставя пред изпитания. Тя е тежко ранена в автомобилна катастрофа. В дома им избухва ужасен пожар, който застрашава живота на двете им малки момиченца. За щастие той посреща хладнокръвно всяка трудност, като първо помага на жена си да оздравее, а след това, когато избухва пожарът, се хвърля в пламъците, за да извади от тях момичетата.

Накрая, след като устояват на толкова много предизвикателства в живота, те тръгват за Москва, готови да понесат бремето, което историята е стоварила на раменете им. Пред бодигардовете, скрити на заден план, той й казва: „Не знам дали наистина искам това или не. Знам, че това е доста трудна съдба. Знам. Но такъв е животът.” Скоро тя е настанена в луксозна хотелска стая и казва: „Значи това е президентският апартамент?”

Андрей Панин и Дария Михайлова в кадър от „Целувката е извън протокола“. Филмът е събирал праха на лавицата 4 години, преди да бъде пуснат направо на DVD в навечерието на президентските избори в Русия. Снимка: власти.нет

Заглавието на филма би трябвало да е „Любовна история: хрониките на Путин”, но продуцентът е непреклонен, че лентата няма нищо общо с г-н Путин и съпругата му Людмила. Е да, преди да се оженят, той е бил служител на разузнаването в Германия, а тя е била стюардеса. Да, в миналото г-н Путин е разказвал как е спасил дъщерите си от един пожар. Но не, филмът не е за Путин.
„За пръв път имаме шанс да погледнем живота на политик от по-различен ъгъл”, пише в рекламната брошура на филма. „Целувката е извън протокола” беше представена на пресконференция в Москва във вторник. „Той е първият мъж в държавата. Какъв е в живота, със семейството си? Какво се крие в душата му? Останало ли е в сърцето му място за любов?”

Може би случайно, но събитието се състоя във фоайето на историческия хотел „Национал“, който гледа към Кремъл. Журналистите също се чудеха дали и датата за пускане на филма по екраните – на Свети Валентин – е свързана с президентските избори на втори март, когато се очаква Дмитрий Медведев, избраният от Путин наследник, да спечели с впечатляващо мнозинство.
„Не”, е всичко, което има да каже продуцентът на филма Анатолий Воропаев на тези въпроси. През последните години той заемаше поста на заместник-губернатор в два различни региона – Тула и Ставропол.

Въпреки това трейлърът и рекламните материали на „Целувката е извън протокола” (заглавието идва от сцена, в която главният герой се появява пред пресата, целува жена си и след това се шегува с журналистите, че не трябва да пишат за това) дават рамо на 55-годишния Путин. Лентата е събрала автобиографични моменти, които той е разкривал случайно. Описанието на дъщерите му, които никога не са виждани на публично място, е може би най-забележителният аспект на филма.

Актьорът Андрей Панин, известен от сериала „Бригада”, на пресконференцията в Москва. Панин играе романтичния агент от руските тайни служби. Снимка: Ройтерс

Създателите на филма бяха сдържани по отношение на това, дали лентата наистина е за Владимир Путин. Воропаев нарече ролята „колективен образ”. Режисьорката Олга Жулина заяви: „Би било странно да припишем на актьорите задачата да изиграят конкретна личност.” А Воропаев добави: „Тъй като главната роля се изпълнява от Андрей Панин, а той е рус, прилича на един политик. Ако ролята беше изпълнена от брюнет, той щеше да прилича на друг, а хората щяха да питат „Как ти се струва?” Дмитрий Медведев е брюнет.
Андрей Панин, уважаван театрален актьор, стана звезда, след като изигра главната роля в телевизионния минисериал „Бригада”. В него има повече от случайна прилика с руския президент, но той твърди, че в действителност трудно може да бъде наречен негов близнак. На въпроса дали са го бъркали с Путин, той отговаря: „Не се е случвало. Аз съм по-висок.”

Анатолий Воропаев използва възможността да опровергае разпространяващите се слухове, че – в зависимост от източника – или комунистическите противници на Путин или самият Путин са се намесвали при работата върху филма.

„Хората не са гледали филма, но вече повтарят, че това е завръщане на култа”, казва Воропаев като намеква за култа към личността, който беше изграден с особена сила около Сталин. „Този жанр изобщо не е непознат за Америка. Решихме, че жанрът ще е интересен за зрителите, и смятаме, че обществото ни вече е узряло и може да прецени точно лентата.”

Руското правителство, богато на средства от петрол и търговия, спонсорира патриотични филми – както патриотични епоси, така и кичозни блокбъстъри за героичните агенти на тайните служби. Според Воропаев филмът е направен за малко под пет милиона долара и е финансиран от частни лица. От Кремъл не коментираха това твърдение.

Създателите на филма не съобщиха повече подробности като казаха, че останалото ще бъде ясно на прожекцията в понеделник в кино „Художествений“, което се намира на няколко преки от Кремъл. След това „Целувката е извън протокола” няма да бъде показван в кината, а ще бъде разпространяван само на DVD. В САЩ това е сигурен знак, че филмът е смятан за мъртвороден. Евгений Рогачевски от M.Video – един от разпространителите на филма – заяви, че компанията му гледа на филма като на възможност да се налагат семейните ценности.

Във филма има най-малко една сцена в спалнята. Трейлърът показва двамата актьори Андрей Панин и Дария Михайлова в леглото. „Страхувам се за теб”, казва той. „Страх ме е без теб”, отговаря тя. Той целува нежно рамото й.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.