Финландия страда без 2 милиона руски туристи

Финландски супермаркет

Финландците в района до източната граница на северната страна казват, че не са виждали нищо подобно след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Затварянето на границата на Финландия с Русия в разгара на пандемията от коронавируса рязко прекъсна посещенията на почти двата милиона руски туристи, които подкрепят местната икономика всяка година.

Финландия има 1340-километрова обща сухоземна граница с Русия, по която има няколко пропускателни пункта, а това е една от най-дългите външни граници на Европейския съюз. Тя беше затворена и от Хелзинки, и от Москва в средата на март заради пандемията.

Като се има предвид незатихващото разпространение на заразата в Русия, няма особена надежда, че границата ще бъде отворена за летния туристически сезон във Финландия, а мнозина смятат, че границата вероятно ще остане затворена още по-дълго.

„Това определено оказва значително въздействие. Просто не бихте могли да си представите, че подобни рискове повече няма да се отнасят за границата през 2020 г.“, каза Петери Терхо, говорител на „Цар аутлет вилидж“ – голяма търговска зона за скъпи стоки, обслужваща и финландци, и руснаци близо до граничния пункт Валима, най-натоварения пропускателен пункт между двете страни.

Финландия последователно е поставяна сред най-популярните европейски дестинации за пътуване от руснаците през последните години.

Затварянето доведе за една нощ до срив на презграничния туризъм към областта Южна Карелия – входен пункт към живописния езерен район на Финландия, който е еднакво любим на местните хора и на руските туристи.

Преди всичко то лишава местните предприятия от близо 25 милиона евро за всеки месец, през който границата остава затворена.

Финландия има 6859 случая на Ковид-19 и 320 умрели, но повечето са в столицата Хелзинки и около нея. В област Южна Карелия обаче – на 250 километра североизточно от Хелзинки, са диагностицирани само 24 положителния случая, досега без умрели.

Русия има над 405 000 заразявания от коронавирус – третия най-голям брой в света. Тя съобщава за 4693 починали – брой, който според експерти е значително занижен в сравнение с истинската ситуация.

„Това е напълно нова ситуация за всички нас“, каза Катя Вехвилайнен от компанията за развитие на региона Иматра – местна финландска агенция за насърчаване на бизнеса, добавяйки, че област Южна Карелия се е радвала на 15-процентово увеличение на туризма миналата година. „За съжаление, ситуацията с коронавируса напълно промени посоката.“

Местните хора обаче остават невъзмутими, като се има предвид дългата история, която има Финландия от гледна точка на възходите и спадовете на руския туризъм след политическите и икономическите катаклизми в нейната съседка.

Последната туристически криза, засегнала Южна Карелия, беше през 2014-2015 г., когато стойността на руската рубла се срина спрямо еврото, а това незабавно предизвика рязък спад в посещенията на руснаци.

„Сега нещата изглеждат доста зле“, каза Марку Хейнонен, ръководител по развитието на град Лапенранта – най-големия център в региона със 73 000 жители. „Но предишните кризи (свързани с руския туризъм) научиха компаниите да се подготвят за нещо такова.“

Регионът е приел 1,9 милион чуждестранни туристи миналата година, повечето дошли от Русия на еднодневни пътувания за пазаруване или на по-дълги почивки, за да се радват на минералните бани, ресторантите и вилите край езерата в района, известен със своята девствена красота.

Лапенранта – важен център за дървени изделия, има отношения с Русия от основаването си през 1649 . Той е само на 20 километра от граничния пункт Нуйяма. От там са само 180 километра до втория по големина руски град Санкт Петербург, чието население от 5,5 милиона е колкото цялото население на Финландия.

„Нашият бизнес секна почти напълно. Някой може да каже, че се е изпарил за един ден (след затварянето на границата)“, каза Мохамад Дарвич, който управлява магазина „Лапландия маркет“, обслужващ руски туристи близо до граничния пункт Нуйяма.

Дарвич, пристигнал във Финландия от Русия през 1992 г., след като учил в Санкт Петербург, изброи прясната риба, сиренето и течните препарати за миене на съдове сред най-популярните стоки, купувани от руските посетители. Сега той отново е отворил магазина за местните хора и се надява, че границата ще бъде отново отворена до октомври „при оптимистичен сценарий“.

Нейнонен каза, позовавайки се на неотдавнашно проучване, че ако границата остане затворена до края на годината или още по-дълго – сценарий в най-лошия случай, се изчислява, че Южна Карелия би загубила най-малко 225 милиона евро приходи от туризъм тази година и има опасност да загуби около 900 работни места, което е голям брой за този регион.

Сега местните хора разглеждат вътрешните или европейските посетители като възможни заместители на липсващите руснаци тази година.

„Райънеър“, която временно спря европейските си полети от Лапенранта до второ нареждане заради пандемията, показва, че е готова да възобнови някои полети през юли, което може да доведе западноевропейски туристи. Но дори ирландската авиокомпания обслужва предимно руски клиенти, живеещи близо до финландската граница, използвали летището в Лапенранта.

„Има множество летни вили в района и почиващи си финландци наоколо, затова вътрешните пътувания са напълно решаващи за нас“, каза Терхо, говорителят на „Цар аутлет вилидж“.

Той каза, че обектът отново е отворил в събота с големи надежди след предприетото от финландското правителство постепенно разхлабване на карантинните ограничения заради коронавируса.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.