МВР в интернет – „Уаба-даба-дуууу“

Разделът „Календар на събитията“ – няма събития, в който и период да избереш.

Сайтът на МВР и неговия пресцентър е като любителски блог на пещерен човек, който обаче се поддържа от хора на заплата. На добра заплата.

В менюто присъстват раздели като „Актуална информация“, „Медии и репортажи“ и „Акценти“, „Календар на събитията“ (виж тук). Всеки раздел има подраздели. В няколко от тях най-новите новини са от август 2017 година.

Например в раздел „Репортажи“ – „Мъж от Асеновград е в ареста за наркотици“ – 3 август 2017 г.

Последните „Акценти“ са от 15 август 2017 г. – новина за листовки, раздавани на преминаващи през страната чужденци.

В раздел „Календар на събитията“ можеш да търсиш събития по дни, по седмици, по месеци. Само че не можеш. Като опиташ, ти излиза отговор „Няма събития за избрания период“.

В подраздел „Кампании“ последните три новини са от номеври 2019, декември 2019 и май 2020 – за финансова подкрепа на деца на загинали полицаи.

В раздел „Репортажи“ последните публикации са от август 2017 година.

И стигаме до подразделите „Новини“, „Актуално“, „Информационен бюлетин“ и „Пътна обстановка“. Като се изключи последния раздел, да се чудиш останалите на какъв принцип са разделени.

В „Актуално“ за последните 5 дни има само информация за трафика на българските гранични пунктове и като грешка сред тези информации се мъдри само една новина за 37-годишен причинил пътно-транспортно произшествие във Враца.

 

В раздел „Новини“ има по 3-4 новини на ден за последната седмица, сред които „Министър Младен Маринов с поздрав към децата за 1 юни“, „Министър Младен Маринов награди 65 служители на СДВР“, „Сирени в памет на Христо Ботев и загиналите…“, „Възможни са временни технологични прекъсвания в интернет портала на МВР“. Новината за арестувани за подкупи полицаи е със заглавие „Ст. комисар Банков: Стремежът на ръководството на МВР е да върне доверието в системата“.

Такива новини пуска МВР в раздела си „Новини“.

 

Само в „Информационен бюлетин“ има новини по градове за престъпления и инциденти, по 4-5 или 7-8 на ден, според деня. Също и в „Пътна обстановка“, където съобщават за катастрофи и жертви.

 

Колко ли ще струва някой да им оправи сайта на МВР и пресцентъра му? Няколкостотин хиляди на някоя фирма с обществена поръчка? Работа, която един специалист по сайтове може да свърши за няколко дни.

Само че в МВР първо трябва да си изяснят и подредят разделите, да не се дублират и да не държат там „актуални“ новини отпреди 3 години. И хората им да се научат да качват материали в сайт.

„Акценти“ – последните са от август 2017 г.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.