Айде всички на Марс! А дали ще ни пращат колети с луканки от земята?

Продайте си къщата и заживейте нов живот на Марс – такъв цитат се мерна от Илон Мъск, след изстрелването с частната му ракета на двама американски астронавти към международната космическа станция, след 9-годишно прекъсване на полетите на НАСА.

Разправят, че в някогашния СССР въодушевлението от успешната мисия на първия космонавт Юрий Гагарин било толкова голямо, че сред радостните демонстрации по улиците се появил плакат „Все в космос!“ (Всички в космоса!).
И сега проблясна някаква такава възбуда.

Че има бизнес в тая работа, има. И въображението движи прогреса. Целиш се в звездите и ще стигнеш поне до луната.

Само че тези мечти за овладяване на космоса са малко съчинени като във филмите.

Човек е биологично топлокръвно същество и присъствието му в космоса е толкова проблематично, че мечтите след време ще се насочат към земята, където му е мястото.

Да летиш там горе представлява голям проблем дори ходенето по нужда. Да си произвежаш храна в космически кораб няма да е най-успешната програма, ако въобще е възможно за повече от 2-3 души. Или в оранжерия на Марс. А пържолки, каквито обича средния землянин? Ще пращат ли до Марс колети с луканки? Сигурно един ден ще преработват и изпражненията за изхранване в космоса…

Но и разстоянията там горе са невъзможни за колонизиране на други планети. Дори и на Марс, докъдето се лети 4 месеца със скоростта на сегашните космически апарати. И докъдето всеки сигнал, подаден от Земята, стига за над 4 минути, още толкова обратно за отговор. Дет се вика, един чат не може да се направи.

А от всички досегашни сонди и спътници натам, две трети са претърпели пълен провал или сериозни технически повреди.

Нека се огледаме как да пазим земята си и как да се развиваме тук. Ние тук още не сме се подредили, пък сме тръгнали да оцапаме и Марс.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.