Как световната кредитна криза обърква изборите в Испания

Испанският министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро на пресконференция в Брюксел. Малко преди изборите през март той се изправи пред неочаквано предизвикателство – кредитната криза и растящата инфлация. Снимка: Ройтерс

Испанският премиер трябва да спечели една нова и неочаквана битка, ако иска да бъде преизбран през март. В испанските избори през 2004 г. имаше един изненадващ момент – бомбените атентати в мадридските влакове, които убиха 191 души само три дни преди изборите.

Заради рязката реакция на отиващото си правителство на Народната партия (НП), което опита да хвърли вината върху баските терористи, а не върху ислямските екстремисти, атентатите предизвикаха неочаквана промяна. Прогнозираната победа на НП всъщност върна на власт социалистите – спечели Хосе Луис Родригес Сапатеро, сегашният министър-председател на Испания.

Четири години по-късно Сапатеро се бори да бъде преизбран. И този път в навечерието на изборите, които са на 9 март, се появи неочакван фактор. Но въпреки арестуването на 14 имигранти-мюсюлмани, заподозрени в подготвяне на нови удари, този път той няма нищо общо с исляма. След четири години, през които испанските политици жестоко спореха за почти всичко останало, новият фактор е икономиката.

До преди шест месеца малцина можеха да предвидят това. Икономика, която бележи здравословен растеж от 3,8 на сто, изглеждаше като едно от най-силните оръжия на Сапатеро. След това обаче балонът на пазара на недвижими имоти се спука и инфлацията се покачи. Сега заради глобалните финансови проблеми очакваното меко приземяване може да се окаже много тежко. Народната партия, която търси реванш за загубата си през 2004 г., надушва победата.

За избирателите, които не бяха притеснени, борсовата паника в края на януари подейства като студен душ. Все още малко испанци усещат негативните последици, но много ги очакват. Неотдавнашно проучване показа, че на всеки двама души, които са оптимистично настроени за икономиката, се падат по трима песимисти, което е рязка промяна в сравнение с положението през юли. Политическият въпрос е дали избирателите ще накажат Сапатеро заради тормозещото ги чувство на несигурност, или ще предпочитат той да бъде човекът, който да ги води в трудните времена.

Противниците му нямат съмнение. „Правителството мислеше, че това е силният му аргумент“, коментира Алваро Навал, говорител на НП по въпросите на заетостта. „В продължение на няколко години в икономиката нямаше особени сътресения. Сега е важният момент.“ Кризата с недвижимите имоти вече забавя растежа в страна, която е силно зависима от строителството. През 2007 г. безработицата започна да расте – за първи път от четири години.

Въпреки това засега никой не говори за рецесия. Правителството предвижда ръст от 3,1 на сто през 2008 г. Сапатеро твърди, че бюджетният излишък е достигнал до рекордни нива от 2 процента от БВП. Напливът на работна ръка, основно от имигранти, напълни хазната на социалните служби, които получиха още 2,7 милиона данъкоплатци. Правителството смята, че разполага с голям потенциал, за да излезе от трудното положение, ако се наложи. „Трябва да изчакаме и да видим“, казва главният икономически експерт на социалистите Инмакулада Родригес-Пинеро. Дори НП намира повод за скорошно намаляване на данъците.

Ако се доверим на проучванията на общественото мнение, испанците бавно, но сигурно оттеглят подкрепата си за Сапатеро. В някои сондажи преднината на социалистите от пет процента се свежда до само два. Не е изненадващ фактът, че на много социалисти им се иска изборите да се бяха състояли миналата година, преди световната икономика да се разклати. Те гледаха с недоумение как големият ръст в БВП през последните три години беше съпътстван от бързо растящ икономически песимизъм. Всъщност Сапатеро извърши някаква алхимия с обратен ефект – превърна икономическото злато в политическо олово.

Бившият шеф на електрическата компания „Ендеса” Мануел Пизаро е новото лице в предизборната кампания на Народната партия. Според проучванията на общественото мнение разликата между социалистите и Народната партия намалява. Снимка: Ройтерс

При сегашните икономически проблеми в кампанията се появиха двама неочаквани играчи. Единият е солидният, но не особено обаятелен Педро Солбес Мира, финансовият министър. Сапатеро рекламира бившия европейски комисар като надеждния човек, от когото Испания се нуждае. „Той е роден да прави това“, заяви премиерът, когато Солбес се съгласи да остане и след изборите.

От страна на НП това е Мануел Писаро, доскоро по-добре познат като бивш председател на борда на директорите на електрическата компания „Ендеса“. Той издържа на честата намеса на правителството в битката за контрола над компанията, продължила през голяма част от последните четири години. Сега партийният лидер Мариано Рахой го взе в лагера си. Някои твърдят, че той може да е финансовият министър на НП. Писаро е отявлен либерал и има харизмата, която липсва на Солбес. Но и той е начинаещ в политиката.

И все пак Народната партия има да извърви дълъг път, за да настигне социалистите. Проучванията на общественото мнение показват, че преднината им намалява, но не достатъчно, за да донесе победа на НП. Сапатеро има много по-висок рейтинг от Рахой, а Солбес е един от по-популярните му министри. Освен това НП е направила прекалено малко, за да привлече ключовите избиратели към политическия център. Рахой гледа на глобалното затопляне като на шега. Неговата партия подкрепи непопулярната война в Ирак. В партията все повече изпъкват хора с консервативни социални и религиозни идеи, които протестират срещу законите на социалистите за признаване на гей-браковете и срещу ускорените разводи, срещу изваждането на религията от учебните програми. Разпалените дебати около правителствените опити за мир с баската терористична организация ЕТА и предоставянето на по-големи права на Каталония насочиха някои избиратели към лагера на НП. Но яростният националистически тон, който партията използва, отблъсна други.

Не помогна и отношението към водещия центрист в НП Алберто Руис-Гаярдон, прочутия кмет на Мадрид. Руис-Гаярдон беше оставен извън партийната листа, най-вече за да направи място на Мануел Писаро. Според някои това е част от маневрите около лидерския пост в партията, в случай че Рахой загуби изборите и бъде принуден да се оттегли. Рахой беше избран за лидер от предишния министър-председател от НП, Хосе Мария Аснар, който напусна властта през 2004 г., защото даде тържествено обещание да не кара повече от два мандата на поста. Критици твърдят, че Рахой не е бил достатъчно силен, за да си пробие сам път до върха.

Всичко това все пак може да се окаже по-маловажно за избирателите от икономиката. Испания изглежда ще е първата в света на богатите, която ще има избори след кредитната криза. Политиците, които се готвят за избори в други страни, изпитващи страничните ефекти на глобалния финансов хаос, внимателно следят събитията.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.