Парламентът се готви да сготви Натура 2000

Тома Белев

Народното събрание ще гласува изменения в закона за биологичното разнообразие, подготвени от Нено Димов и внесени от Емил Димитров, които целят:

– Да се подмени екологичният подход в управлението на Натура 2000 с административен, като всичките функции на управление, контрол, мониторинг, изследвания и планиране се концентрират в ръцете на директорите на РИОСВ и министъра

– Да се премахне научният подход за управлението на Натура 2000 като функциите за планиране се прехвърлят на структури назначавани от министъра и директорите на РИОСВ, а БАН и университетите бъдат изключени от процеса

– Да се премахне прякото участие на собственици, бизнес, общини и НПО от процеса на управление на зоните, като то се концентрира в РИОСВ и съвети назначени от директорите на РИОСВ. Заинтересованите страни нямат да имат право да изкажат своите позиции по основните действия за Натура 2000 мрежата, като определяне на целите, режимите и мерките в защитените зони.

– Да се обезсмислят процесите по издаване на заповедите за защитените зони и забавят тези за изработване плановете за управление.

– Да се обезличат функциите на съществуващите структури за опазване на биологичното разнообразие , като дирекции на национални и природни паркове, общински и частни инициативи.

– Да се забрави за разработените чрез Оперативна програма Околна среда 2007-2013 планове за управление за защитени зони и защитени територии и те мотивирано да се изхвърлят в коша

– Да се използват средствата от Оперативна програма Околна среда 2014-2020 вместо за биологично разнообразие за заплати на нови 120 души назначение в МОСВ и РИОСВ

– Да се отделят от Оперативна програма Околна среда 2014 -2020 и Оперативна програма Околна среда 2021 – 2027 нови милиони за разработване на ненужни документи от приятелски фирми.

Изпратихм безброй становища и загубихме десетки часове в „обсъждания“ и нищо. След като не може с добро, ще трябва да покажем как става с лошо.

МОСВ така и не разбра за 20 години, че мрежата Натура 2000 е предназначена за опазване на природата, а не за поръчки на приятелски фирми да пишат документи и да изливат ненужен бетон или за назначаване на политически привърженици на държавната работа.“

…Чувствам се в страната на Алиса, където дюните не са дюни, горите не са гори, работата на багерите по степи и дюни е преминаване, а от днес и четириетажните хотели на плажа са противосвлачищни съоръжения.

– –
От фейсбук-страницата на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.