Как България ще усвои 15 млрд. евро? По-добре да ги раздадат поравно на всеки…

Предвидените 15 млрд. евро от фондовете на ЕС за България се падат по 2140 евро на човек. Ще ги усвояват чиновници и бизнесмени с разни проекти и схеми, както си знаят. По-голям ефект ще има, ако ги раздадат поравно на всеки като „хеликоптерни пари“, както казват икономистите. Снимка – от видеоматериал

Какви оптимистични финансови новини: – „Според разчетите България ще получи около 15 млрд. евро, от които ще трябва да върне, за период от 30 години – 3,3 млрд. евро, останалото ще е безвъзмездно“. Готино, нали?

Ноо, ето някои невчесани мисли на един финансов неграмотник…

Тези 15 млрд. евро са малко над 29 млрд. лева. Имало, обаче, някакви срокове, в които трябвало да се направят проекти за какво ще се похарчат тези пари. Ама хубави проекти, та да им е драго на еврочиновниците да ни ги дадат тия пари.

Аз съм работил все в бюджетни огранизации и знам, че има ли пари и срокове, значи ще се изхарчат и за много глупости.

Например – ще има пак нови коли за администрацията, нови аудита за синовете на земеделско-алкохолната мафия, къщи за тъщи, стадиони за баби, ромско включване/изключване и др.

За тая работа има консултанти, които ще ви напишат какъвто проект искате. Например обучение на безработни за придобиване на квалификацията „уеб дизайнер“. Или за преквалификация на дърводелци и гипсаджии в ортопеди на свободна практика. Или за нови трактори за разораване на гробищата и за нови площи за зърнени култури за гладното африканското население. От там ще има субсидии да си купим нови бентлита. Не ние с вас точно, но едни други хора.

Ще има и 20% за едни други хора, на които трябва да се помага… Разбирате ме нали – аз не съм много умен и вие не сте, затова се разбираме.

Затова съвсем сериозно предлагам следното:

Тези 15 млрд. евро (това е числото 15 с девет нули отзад) да се раздадат на всеки пълнолетен български гражданин по равно. Може да се използва избирателният списък за парламентарните избори. Там са близо 7 милиона имена. Така че, на всеки ще се паднат около 2142 евро, няма и 4200 лева. Да се раздадат кеш, на ръка и в брой или по банковите сметки в картите на пенсионерите. Или направо да се дават при гласуването на следващите избори – пускаш бюлетинка за когото си искаш и заедно с личната карта получваш едно пликче с 4200 лева. Красота!

И каква избирателна активност ще има!

Замислете се за незабавния ефект върху икономиката.

Няма нужда от никакви проекти, консултанти, бизнес организации, профсъюзи и други лапачи по хранителната верига.

Част от парите веднага влизат в банковия и строителния бизнес, още на другия ден – ще си платят хората няколко вноски по ипотеките, ще си довършат имотите (плочки, латекс, ламинат), ще си купят мебели, ще оправят покрива, ще сменят нужника в банята, ще санират панела – все работни места.

Част от кинтите ще идат в оборота на хранителната индустрия – хапване, пийване, кръчми, вериги, пазари. Другата част отива в туризма и транспорта – вярно – част ще иде и в гръцкия туризъм, ама и там работят българи, и те деца хранят в България.

Трета част ще влезе в образованието – такси, учебници, екскурзии за децата, транспортът ще живне. Ще има и за автобизнеса. Данчо ще си оправи турбото на шведската вектра и ще ходи на Лимнос със 150км в час да кара кайт, някой си купи ремарке за къмпинга и твърд каяк. Лизингите ще се отвържат. Има и много други смислени неща.

И, замислете се, колко са 2142 евро? Нямат и 4200 лева. С толкова пари не можеш една каравана да туриш в къмпинг „Градина“ за два месеца и затова народът подивя из разни дюни, ниви и язовири.

Уверявам ви, че ефектът за икономиката ще е поразителен и незабавен. Търговците ще платят данъци, банките ще съберат още пари за смислени проекти, а не за изсмукани от пръстите на левия крак, хората ще си свършат някаква работа, от която имат наистина нужда.

От сега виждам как текат лигите на тези, дето вече десетилетие използват отвратителния термин „усвояване“ на средства. Те крадат парите, които почтените хора в другите евро-държави и българите, дето се изнесоха там плащат като данъци, за да дойдат тука като еврофондове, за да бъдат откраднати с всякакви схеми.

Ако това мое предложение не стане, то всички ние ще връщаме една част от парите през бюджета, които пари всъщност са вложени в измислени схеми за присвояване. Е, и в смислени проекти, може би. Ха дано, ама надали, както казала Айшето като я питали дали е девствена.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.