Путин залага на ядрения шантаж

Владимир Путин одобри с указ основите на държавната политика на Русия в сферата на ядреното възпиране. В документа се казва, че страната може да използва ядрено оръжие като ответна мярка, ако противникът използва ядрено или други видове оръжия за масово поразяване не само срещу Русия, но и срещу нейни съюзници. Освен това се допуска ракетите да бъдат насочени и срещу държави, непритежаващи ядрено оръжие, ако те разглеждат Руската федерация като потенциален противник, членуват във военни блокове, противопоставени на Русия, и разполагат със „значителен боен потенциал от сили с общо предназначение“. Москва предприе тази стъпка в момент, когато все още не е ясна съдбата на договора за съкращаване на нападателните оръжия Нов СТАРТ, изтичащ през 2021. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви вчера, че иска „ядрен пакт“ с Русия. По думите му това е най-големият проблем, съществуващ в света.

Защо Владимир Путин е решил да напомни на света, че Русия притежава ядрени оръжия и е готова да ги използва? Разказва военният експерт Павел Фелгенгауер:

– Какво ново според вас съдържа указът на руския президент относно политиката за ядрено възпиране и защо е издаден точно сега?

– Такъв документ очевидно е имало и преди, просто е бил по-секретен, тъй да го кажем. Това не е план за отбрана, нито план за използване на ядрените оръжия.

– Политическа декларация?

– Да, един вид. Американците впрочем имат аналогичен документ. Но той съдържа повече технически подробности и планове за развитие на ядрените оръжия. В нашия сегашен указ има главно думи, конкретните неща са малко. С изключение на мисълта, че ще използваме ядрено оръжие, когато си поискаме. Посочените поводи за това са цял букет. Общо взето обаче винаги е било така. Сега просто го казваме публично.

– И все пак защо документът се появява точно сега?

– Трудно е да се каже. Както често става, може да е бил подготвян предварително.

– Поражда въпроси точката, според която Русия може да използва „ядрено възпиране“, за да „неутрализира“ неядрените сили на дадени държави, застрашили дори не и самата Руска федерация, а нейни съюзници. И то дори ако тези държави не притежават ядрено оръжие, но имат, както се казва там, “ други видове оръжия за масово поразяване“…

– Това са все разтегливи понятия. Всичко се свежда до това, че ще използваме ядрено оръжие, ако пожелаем. И не е много ясно какво значи да се използва ядрено оръжие. За какво става дума? За една-две бойни глави или за масиран обстрел на всички сухопътни и повечето морски сили на потенциалния противник? От текста на указа не личи. Макар че според някои военни теоретици у нас, стига да започне, ядреният конфликт неизбежно ще стане глобален. По принцип обаче може да има и локален, ограничен ядрен конфликт.

– От текста на указа следва, че може да забравим вече идеята, според която се отказваме първи да нанесем ядрен удар…

– Идеята, че Съветският съюз се отказва от доктрината за първи ядрен удар и ще употреби ядрено оръжие само в отговор, ако то бъде използвано от потенциалния противник, бе изказана навремето от бившия съветски лидер Леонид Брежнев. Днес това е отхвърлено вече дори на теория. Между другото, както съм чувал от хора, участвали в разработката на съветската ядрена доктрина, фактически дори по времето на СССР се е предвиждало ядрено оръжие да бъде употребено след първите изстрели на евентуална нова война в Европа, а и не само тогава. Сега разбираме, че то може да се използва срещу каквото и срещу когото и да било. Дори ако се концентрират сили с общо предназначение близо до Руската федерация.

– И вече не става дума, че ще използваме ядрено оръжие само в отговор, ако го използва другата страна?

– Да, в този документ със сигурност не става дума за това. Такава политика днес води само Китай, заявил, че ще използва ядрено оръжие само в отговор на ядрен удар по негова територия. Пекин впрочем подкрепи този указ на Путин, защото те сега са в остър конфликт с Америка. А като цяло от указа следва, че Русия разчита сега на ядрения шантаж („възпирането“) и ще продължи да създава още по-мощни видове ядрени оръжия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.