Омазаха се в обяснения…

Сайтът „Пик“ веднага се хвърли на амбразурата да брани пиарката на премиера и властта със статия от видната публицистка Звездомира Мастагаркова.

„…Въобще нямам нищо общо. Цеко Минев на световната купа ми даде една шапка, каквато раздадоха на всички“
Бойко Борисов, юни 2012 г.

„…Васил Божков ме е черпил една пура, една дълга пура… …И от един ден не пуша. Казах си „Няма да пуша“, за да не може да ме почерпи и пура повече“
Бойко Борисов, юни 2020 г.

„И влезе с колата в гаража. И няма да повярвате, но аз се заклевам – той дойде да ми се извини“
Бойко Борисов за Цветан Василев, март 2015 г.

 

След като Васил Божков разкри схема, че е бил рекетиран да плаща 20% „такса помагане“, а после и да прехвърли мажоритарната собственост на „Национална лотария“, заваляха обяснения.

Най-емоционално беше на премиера Борисов, който обясни на пресконференция, че само една пура е получил от Божков, прекръсти се и се закле.
В отговор Божков написа във Фейсбук:
„През последните години Севдалина Арнаудова е посещавала офиса ми на ул.“Московска“43 ежемесечно. Тя не пуши пури.
Бойко, ще намериш ли поне малко достойнство да кажеш защо я пращаше?
#БъдетеЗдрави.“

Севдалина Арнаудова е пиарката на премиера Борисов. Тя веднага даде отговор пак във Фейсбук, който обаче не изглежда много убедително, ако се съди по множеството коментари под него:

„Sevdelina Arnaudova
От момента, в който работя за българското правителство, всичките ми срещи с български бизнесмени са били в изпълние на служебните ми задължения и са заснети от камера и микрофон не само от мен самата, а и от десетки медии.
Познавам г-н Васил Божков отдавна и не само аз, а и членове на моето семейство, един от тях до скоро беше негов служител. Не очаквах такава манипулация на истината. Не очаквах, че ще превърне личните отношения в защитна теза.
И да, когато съм се виждала с Вас, г-н Божков, съм била наясно, че Вие сте с камера и микрофон, а аз не съм. И не аз съм искала от Вас, Вие се предлагахте! Не е мъжко да спестявате тази част от истината, вярно е, че беше отдавна преди повече от 6-7 години. Съжалявам, че помните избирателно! Аз обаче помня добре, не само първите ни срещи, но и последната – в централата на ПП ГЕРБ Ви посрещнах с г-н Флориан Скала – главен изпълнителен директор на bTV!
И Вие #БъдетеЗдрав.“

И някои коментари във Фейсбук, под и по повод статуса на Севделина Арнаудова:

Georgi Ganev
А какви служебни задължения е изпълнявала директорът на пресслужбата на МС и член на политическия кабинет на министър-председателя в офиса на български бизнесмен?

Ели Димитрова
Индийски сериал с любезното съдействие на ГЕРБ.

Sando Sando
Tази безстрашна жена, която всякa седмица е ходила при сериен изнасилвач?! Евала на такива каки.

Kristina Shah
Правителството но Борисов влезе в обяснителен режим. Започна с Премиера и продължава с пиарката му. Има нещо гнило в Дания ей…

Denka Spirova‎
Женската памет е емоционална!

Ognyan Angelov
Га яде кИфтетата нИ рИва.

Tomova Veselina
Малеее, Севда се има за Наоми Кембъл, че Божков и се предлагал! Тия окончателно изпращяха!

Iliyana Ilieva
Ходила е да бара ритона му.

Alexander Nikolov
Госпожо Арнаудова, бихте ли ни обяснили на нас простосмъртните, каква ви е била професиоталната тематика на ежемесечните срещи с господин Божков? Разбира се, мога да си представя, че е имало някаква нужда от срещи през годините, но не сещам за много причини тази среща да бъде ежемесечна? И за жалост всички възможни обяснения не са във ваша полза. Може би вие ще ме изненадате и ще дадете по-добра идея за срещите, която в момента не ми хрумва. С интерес ще следя за отговор…

Alexander Alexandrov
Чест Ви прави, че отговорихте на това обвинение. А си мисля, че ако обвинението беше изречено от някой, който няма повдигнати 18 обвинения и не се крие в чужбина, щеше да има малко повече тежест.

Няколко часа по-късно Арнаудова публикува ново обяснение във Фейсбук, този път под формата на приказка:

„Sevdelina Arnaudova
Здравейте, г-н Божков (Али Баба). Пише Ви Шехерезада. И аз умея да разказвам приказки. И ще започна преди Вас, защото като един старец не помните добре приказките и си ги съчинявате. Така правеше дядо ми, когато ми разказваше.
Опитвате се през мен да атакувате друг. Лошо, Али Баба! Аз чували с милиони не съм пренасяла и не съм взимала нито за себе си, нито за друг! Не сте давал за никой. И нито ме е страх от лъжите Ви, нито от заплахите! Аз не съм Вашата цел, Али Баба! Целите се в друг през мен и бъркате, защото не казвате истината!
Но да сложим начало на приказката, а ще дойде време да й сложим и дебела червена точка, Али Баба… (това го помните, нали, Али Баба?) Но да се върнем на приказката.
На Шехерезада баща й работеше за Вас. Още в далечната 1998 г., но Вие не забелязвахте тогава този свой служител. Спомнихте си за него, когато един ден давахте от натрупаното в пещерата. Осъзнахте, че той е Арнаудов, точно като Шехерезада Арнаудова, която тогава не познавахте и не работеше за правителството. И започнахте да я търсите. Имахте тактика! Предложихте на служителя си и официален договор, каляска и бонус – на стойността на една Ваша пура, пак тайно. Всичко това, за да стигнете Шехерезада, тя Ви трябваше… Намерихте я през робите си. Викахте я настоятелно, разказвахте й приказки, а баща й – него пращахте да Ви пази имотите! Но Шехерезада е полицейска щерка, Али Баба, и много внимаваше. Много! Тя идваше и със свитата си – приятели, съпруг, семейство. Вие започнахте да й предлагате всичко. Шехерезада така и не Ви пожела! Тогава Вие, Али Баба, много се ядосахте…
Шехерзада Ви каза – “не смей” и аз умея да разказвам. Не смейте да ме пипате! Вие се изплашихте, Али Баба. Вие сте страхлив човек, скочихте на дървото и се скрихте. Така, както и сега се криете. Не смейте да ме плашите, не я е страх Шехерезада! Тя не е разбойник. Семейството ми и приятелите ми – също! Спомнете си приказките и не ги разказвайте избирателно.
А Вашата приказка е една! Оправете си сметките с хазната, ако искате да не останете в историята като разбойник! Или стойте на дървото, докато можете…
Големите мъже не ги е страх от големи мъже, Али Баба. И не нападат жени. Явно нито сте голям, нито сте мъж.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.