Бабата на Обама въвлечена в предизборната борба – фотогалерия

Сара Хюсеин Обама, бабата на кандидат-президента на Демократическата партия Барак Обама, храни кокошките си пред дома си в Когело, западна Кения. Снимка: Ройтерс

Сара Хюсеин Обама, бабата на кандидат-президента на Демократическата партия Барак Обама, храни кокошките си пред дома си в Когело, западна Кения. Снимка: РойтерсСара Хюсеин Обама е в добро настроение и очаква внукът й да спечели президентските избори в САЩ. Снимка: РойтерсБабата на Барак Обама посреща поредната група журналисти в Когело. Снимка: РойтерсСара Обама в дома си в Когело. Снимка: РойтерсСенатор Барак Обама позира със съпругата си Мишел за семейна снимка в деня на сватбата си на 18 октомври  1992 г. Снимката беше публикувана като част от предизборната му кампания на 4 февруари 2008 г. Снимка: РойтерсКандидат-президентът на Демократическата партия Барак Обама. Снимка: РойтерсБарак Обама с баща си през 1960 г. Обама-старши е роден в Кения и загива в африканската държава през 1982 г. при автомобилна катастрофа. Снимка: РойтерсБарак Обама със съпругата си Мишел. Снимка: РойтерсИндонезийски студенти гледат новините за първичните президентски избори в САЩ на екрани на американското посолство в Джакарта. Също като кенийците, индонезийците  приемат Барак Обама като свой човек. Част от детството си той е прекарал в Индонезия. Снимка: РойтерсБарак Обама поздравява привържениците си в нощта преди "супервторника" на първичните президентски избори в САЩ. Снимка: Ройтерс

Предизборната надпревара в САЩ вълнува целия свят, но особено са притеснени не другаде, а в Кения. В западната част на африканската държава, в селището Колего близо до бреговете на езерото Виктория, живее бабата на Барак Обама. Фоторепортери разпространиха чрез световните агенции серия снимки на 86-годишната Сара Аняанго Обама. Тя следи изявите на внука си на стария телевизор, поставен на сянка под едно мангово дърво. „Ако той спечели, казва Сара за внука си, ще се почувствам много добре и много щастлива. А той е решен да стане президент. Ако не успее този път, ще опита следващия”, добавя тя с усмивка.

Сара е събрала около къщата си десетки приятели и роднини. Разположени в пластмасови столове, те следиха резултатите от първичните избори за президент в САЩ, или т.нар. супервторник. Както е известно Обама и Клинтън получиха доста изравнени резултати, въпреки известния превес за бившата първа дама на САЩ.
Бащата на кандидат-президента също се казвал Барак, което на суахили означава „благословен”. Той отишъл да учи на Хаваите, където се запознал с една американка, която по-късно станала майката на Барак Обама-младши. По-късно, когато семейството се разпаднало, Обама-баща се върнал да живее в Когело. Той работил като икономист към правителството, но през 1982 г. загинал в автомобилна катастрофа.

Въпреки че младият Обама бил отгледан основно от майка си и нейните роднини, кенийците го възвеличават, както ирландците идеализираха през 60-те президента Джон Кенеди. За последен път Барак посети баба си през 2006 г., а в селото се стекоха хиляди любопитни. Той доведе съпругата си Мишел и децата си, за да им покаже „дома си”. Бабата на Обама също му ходила на гости в САЩ и обичала да си говори с него, въпреки че й трябвал преводач.

Заради кенийския си произход Барак Обама беше обвиняван неведнъж, че е мюсюлманин, но крие този факт. В действителност Обама е израснал в Индонезия и вторият му баща го записал в училище като мюсюлманин. По онова време обаче в цялата страна се изповядвала своеобразна „лека” форма на исляма, която се радикализирала едва под влиянието на Саудитска Арабия години по-късно. Затова Обама, който по-късно приел християнството, познава исляма, но едва ли може да бъде обвинен във фундаментализъм или измама.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.