Русия: Парад и гласуване за нови мандати на Путин на фона на коронавируса

Путин посещава болница в американски защитен костюм. Снимка: от тв екрана

След пандемията Русия може да се сблъска с нови криминални предизвикателства – според мнозина експерти страната е застрашена от нарастваща престъпност сред мигрантите, пише „Росийская газета“. Официозът сравнява коронавирусната криза с бикфордов шнур, който може да взриви ситуацията с престъпността.

Според оценки в началото на годината чуждите граждани на руска територия са били 9,7 милиона, а само 2,5 милиона от тях – законно регистрирани трудови мигранти, посочва пред вестника Юрий Жданов, оглавяващ руската секция на Международната полицейска асоциация, предаде БТА.

В социалните мрежи и онлайн медиите вече се пише, че групи мигранти обират хора край супермаркетите в Русия, отнемат им чантите с храна и стоки от първа необходимост. Според полицейската статистика само през първите 4 месеца от годината са регистрирани 201 000 престъпления на обществени места. Регионалните власти вече засилват превантивните мерки срещу тази престъпност, заявява експертът.

Според специалисти от Руската академия на науките са възможни два сценария за развитие на ситуацията. „Оптимистичният“ предполага след карантината руските власти да подкрепят покупателната способност, „наливайки“ пари в икономиката, което да увеличи търсенето на мигрантска работна сила и гурбетчиите да получат повече възможности за легална работа.

Най-вероятен обаче изглежда „песимистичният“ сценарий, казва Жданов. Икономиката на Русия ще се възстановява бавно, платежоспособното търсене ще спадне, безработицата ще нарасне. Работните места в традиционно мигрантските „ниши“ ще минат в „сенчестата зона“, корупцията около миграцията може да се разшири и укрепне. Бизнесът ще предпочита неформалните механизми за наем на работна ръка, свръхексплоатацията на мигрантите ще се засили, по-широко ще се разпространи търговията с хора, предупреждават експертите на РАН.

Юрий Жданов изброява основните препоръки за подобряване на ситуацията – правна амнистия на нелегалните и полулегалните мигранти, социална подкрепа за тях, включително предоставяне на работа, медицинска помощ. Предлага се и разработване на информационна система, която да определя „социалния рейтинг“, „степента на доверие“ към всеки мигрант – по-специално чрез мобилни приложения, които да осигурят „дистанционен контрол“ върху тази категория от населението на Русия.

Руският закон за личните данни „рони горчиви сълзи“. Така коментира Наталия Касперская, специалист по информационни технологии, дигиталните пропуски и мобилните приложения, контролиращи спазването на карантинните мерки по-специално в Москва.

През „коронавирусния период“ в Русия бе приет закон за федерален информационен регистър, в който да бъдат включени сведения за всички граждани на страната. Не се знае как ще бъдат защитени тези хора, гаранциите тук са невъзможни, както и за всяка информационна система. Голямата единна база данни ще бъде много привлекателна за всякакви хакери, злонамерени лица и недобросъвестни служители с достъп, изтъква Касперская.

Руският пазар на труда се преформатира и все по-явно се стреми към дигитализация. Това предизвиква понякога недостиг на служители в същия отрасъл, където се появяват огнища на безработица, показва анализ на федералната агенция Роструд, представен в „Независимая газета“.

Независимо от „коронавирусната“ криза на трудовия пазар в Русия се появяват работни места най-вече в здравеопазването, но и в такива сфери, от които същевременно отпада персонал, по-специално в търговията и строителството, пояснява изданието. Цитират се и данни на специализирания сайт HeadHunter, според които дребният бизнес в Русия частично е подновил търсенето на работна сила.

Русия всеки ден регистрира по 8-9 хиляди заразени с новия патоген, а в същото време излиза от карантината, отбелязва в заглавие „Свободная преса“. Всекидневникът припомня указания на президента Владимир Путин страната „спокойно и осмислено“ да излиза от ограничителния режим и съобщение на московския кмет Сергей Собянин, че столичната управа може до седмица да вземе „радикални решения“ в този дух. Доскоро Собянин твърдеше, че някои мерки може да останат и до края на годината, подчертава изданието и се пита „как да разбираме тази смяна на риториката“.

След двумесечната карантина в Москва никой не разбира какъв е режимът сега и какви правила да се спазват. Властите плашат хората със забрани и глоби, казва политологът Евгений Валяев.

Същевременно властите бързат да проведат отложения заради вируса парад по случай Деня на победата над нацизма, насрочен за 24 юни, а на 1 юли – общонародния вот за предлаганите от Путин промени в конституцията. Но тук не бива да се бърза. Хората ще се питат защо се бърза с излизането от карантината в Русия – дали елитите са разтревожени от икономическите показатели и доходите на населението или преследват собствени политически цели? Коронавирусът изглежда неподходящ фон за парада и гласуването по основния закон, добавя аналитикът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.