Борисов може да падне в битка с Би Ти Ви, ако тя не му клекне. Изборът е на самите журналисти

Борисов посочи Би Ти Ви като враг, наричайки я „Божков тв“. Снимка: от екрана

Най-голямата частна телевизия в България Би Ти Ви е на път да стане една от жертвите в най-големия корупционен скандал, засягал властта през последните години. Или да избере да бъде независима. Проблемът идва от това, че сега всеки, до когото се е докоснал избягалият в Дубай бизнесмен Васил Божков, е въвлечен в скандала.

„Божков тв” – така нарече Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов неотдавна и с това посочи врага си в медиите. Нова тв, БНТ и др. не са споменавани с лошо от премиера. Той е изразявал шумно недоволство от социалните мрежи, в които „ми задават въпроси нахалниците”. И напоследък насочи гнева си към Би Ти Ви.

За тенденциите може да се съди по заглавията в приближения до властта сайт „Пик” в последните месеци – „Вярно ли е, че Би Ти Ви е телевизията на мафията?”; „Перверзиите на Би Ти Ви нямат край – Хекимян и колегите му с нова провокация…” (по повод отразяването на протестите на медицинските сестри); „Само в Пик: Спас Гърневски изригна срещу Божков ТВ”, „Калина Андролова удари тежко Би Ти Ви”; „Би Ти Ви разследвана! КЗК почна проверка” и т. н.
„Пик” пее на по-висок глас глас това, което Борисов мисли. „Божков ползва ефира на Би Ти Ви като частна радиоточка, за да дестабилизира държавата”, пише в „Пик”.

Всъщност след откритите обвинения на Васил Божков в сигнал до прокуратурата, че е рекетиран и изплатил на управляващите 60 млн. лева „такса помагане”, както иронично се изразява, всяка медия, която съобщава тази новина може да предизвика гнева на министър-председателя. Посочени са поименно като получатели на пари и финансовият министър Горанов, и премиерът Борисов. Божков твърди, че има записи и доказателства. Това е въпрос, който никой от посочените не би искал да го коментира в медиите, нито въобще да се обсъжда.

Властта беше заела поза, все едно, че нищо не се е случило, това са празни приказки на един обвиняем. И още се опитва да остане в такава поза. А медии в чужбина вече започнаха да цитират скандала. Как да отразяват това медиите у нас?

 

Нова тв очевидно печели симпатиите на Борисов,

 

защото в техните новини какво казва Божков се научава само от устата на хората, които го опровергават, като Валери Симеонов, Цветомир Найденов и др.

През есента на 2019 г. чешкият лотариен оператор Sazka Group e предложил „над 1 млрд. лева“ на Божков за 51% от „Национална лотария“. Това съобщи Божков, описвайки схемата във Фейсбук. Чешката компания потвърди, че е подала оферта, която е била отхвърлена. Според Божков евентуална продажба би означавала „край на такса помагане“ за управляващите и те са го принуждавали да прехвърли половината от лотарийния бизнес на „посочен от нас субект“.
Sazka Group е била собственост на двама чешки милиардери Петр Келнер и Карел Комарек. В края на 2012 г. Келнер се оттегля от лотарията. Но той има инвестиции в много области, включително в България. Петр Келнер притежава мобилния оператор „Теленор”, а се опита да купи и Нова тв.

Властта на Борисов посрещна враждебно Келнер като претендент за Нова тв. Той беше отхвърлен от Комисият за защита на конкуренцията с не много убедителни мотиви, и тя беше купена от Георги и Кирил Домусчиеви, там започна чистка на журналисти и прехвърляне на кадри от близкия до Пеевски Канал 3.

Тогава Келнер купи „Сентрал Юропиън Медия Ентърпрайсис” (СМЕ) – компания, която притежава Би Ти Ви и телевизии в още 4 страни – Чехия, Румъния, Словакия и Словения и е част от групата Time Warner. Сделката още не е финализирана, одобрена е от акционерите, но минава през регулаторните комисии на ЕС. Келнер планира да съчетае бизнеса си в телекомуникациите с телевизии.

Навлизането му в България очевидно притеснява Борисов. И в това той получи неочаквана подкрепа от американския сенатор Марко Рубио, който съобщи, че придобиването на компанията СМЕ от PPF Group на чеха Петр Келнер ще застраши националната сигурност на САЩ. Мотивите са заради прокарване интересите на Китай. Според Рубио „има данни за „пълномощници на Китай в Чешката република”, освен това телекомуникационните фирми, собственост на Келнер, работят с Huawei Technologies Co за развитие на 5G мрежи. CME Group има около 97 милиона аудитория в пет държави, притежава някои от най-гледаните програми за новини в Централна и Източна Европа, подчертава Рубио, който е член в комисии по външни отношения и разузнаване.

Компанията PPF отговори, че Рубио разчита на „невярна информация” от чешки политик. Според нея те само са наследили технологията на Huawei от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor, след закупуването на подразделенията му в няколко страни. Сенаторът Рубио намира китайска връзка чрез дъщерното дружество на PPF – Home Credit, което има лиценз за небанкови кредити в Китай и за последните 5-6 години е раздало там над 10 млрд. долара кредити.

Така или иначе, в момента Би Ти Ви все още е в групата на Time Warner и изпълнителен директор на телевизията в България

 

от 2016 г. насам е австриецът Флориан Скала,

 

който от началото на извънредното положение заради коронавируса я управляваше дистанционно от Австрия.

Директорът на Би Ти Ви изведнъж беше намесен в скандала с Божков. Първо премиерът Борисов съобщи, че от Божков е получил само една пура, която той го черпил, като бил на среща с него в централата на ГЕРБ, заедно с ръководството на Би Ти Ви. След това пиарката на премиера Севдалина Арнаудова разкри в пост във Фейсбук, че посрещнала Божков в централата на ГЕРБ заедно с Флориан Скала, директор на Би Ти Ви. От Би Ти Ви в официално съобщение потвърдиха, че така среща е имало, през 2017 г., когато Борисов е подал оставка като премиер, и има служебно правителство. Тогава Божков преговарял с Би Ти Ви за реклама за своите лотарии, и поканил директора Скала да го запознае с Борисов. Той приел, като жест към потенциален рекламодател, и да се запознае с известен политик и отишли на среща в същата сграда към НДК, в която е и Би Ти Ви.

В онзи момент чехът Петр Келнер още не е показал намерение да купува Нова тв или Би Ти Ви. Подкрепящите Борисов жълти издания веднага пуснаха партенка, че директорът на Би Ти Ви бил воден от Божков в скъп алпийски курорт. За което Би Ти Ви съобщи, че ще води дела за клевета.

Определението на Борисов за Би Ти Ви – „Божков тв” сочи на неговите привърженици, на държавни служители и др. коя е нежеланата телевизия. Това отношение има пряк резултат, наречен от Би Би Си преди години „модерна цензура” – представители на властта отказват да участват в предавания на посочена като враждебна телевизия.

Всъщност Би Ти Ви

 

не може да се оцени като особено критична

 

към власта или към нейни представители, които се появяват в коментарните й предавания. Спестяват им неудобни въпроси, премълчават моменти от някои събития, раздува прекалено едни новини, за сметка на други. През годините неведнъж Би Ти Ви е обвинявана за манипулативно отразяване на събития и протести.

Като трибуна обаче представители на властите не могат да пренебрегнат Би Ти Ви. В сегашното й положение, подложена на натиск, гостите в предаванията й не рискуват много да бъдат атакувани.

Телевизия с чуждестранен собственик има пълната свобода да не цензурира новините и да бъде критична към управляващите в коментарните си предавания. Но у нас по традиция самите журналисти и редактори показват конформизъм, а не чуждите им собственици и директори.

Всъщност една телевизия като Би Ти Ви с широка аудитория има силата да победи управляващите в информационната война, стига да не клекне под натиска им. Въпрос на избор е на самите журналисти в нея.

 

От „Свободна Европа“ с незначителни редакции. Заглавието е на e-vestnik.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.