Начало на нова ера за Макрон?

Реч на Еманюел Макрон пред Военното училище. Снимка: официален сайт

Еманюел Макрон планира тази седмица редица срещи в Елисейския дворец с бивши френски президенти и премиери. Всички те според сегашния държавен глава трябва да споделят с него политическата отговорност за съдбата на Петата република в този „безпрецедентен исторически период“.

Откакто COVID-19 нанесе удар по Франция, Макрон отчаяно се мъчи да спаси не само страната, но и своя политически имидж. Нещо твърде важно за него, особено като знаем, че кризата избухна на фона на сериозен спад в президентския рейтинг. Според анкета, поръчана от седмичника „Журнал дю диманш“, само 28 на сто от французите одобряват дейността на Макрон.

В телевизионно обръщение към своите сънародници на 13 април президентът заяви за пръв път, че е готов да бъде начело на дълбоки промени в страната. Обеща им „добри, щастливи дни“ и „преоценка на нашите ценности“. И пое ангажимент да работи за създаване на по-справедливо, по-сплотено общество, адаптирано към новите предизвикателства.

Независимо от президентските обещания кризата удари болезнено френската икономика. През първото тримесечие БВП се сви с 5,8 на сто, което е най-силният спад от 1949 г. досега. За сравнение ще припомним, че през първото тримесечие на 2009 г., когато Франция се съвземаше от финансова криза, БВП намаля с 1,6 процента. Както изчислиха експерти от Националния институт за статистика и икономически проучвания, всеки месец карантина би означавал страната да загуби 3 процента на годишна база.

Макрон вероятно не се блазни от перспективата сам да носи отговорността за безпрецедентните икономически трудности. При всяко положение той предпочете да сподели това бреме с други политици, включително свои предшественици.

В. „Монд“ пише, че на 3 юни Макрон е поканил в Елисейския дворец председателите на Националното събрание, Сената и на Икономическия, социален и екологичен съвет. Отправил е към тях призив да открият най-ефективни, а нищо чудно и необичайни пътища за излизане на страната от коронакризата. С молба до месец да изпратят становища като принос в тъй необходимото разработване на нов план за Франция.

Макрон очаква свежи предложения и от бившите президенти Никола Саркози, Франсоа Оланд и дори от Валери Жискар д’Eстен, с които смята да разговаря в близките дни. После идва ред за преговори с бившите премиери Манюел Валс и Бернар Казньов.

„Излизането от санитарната криза поставя пред френския президент задачи от безпрецедентен мащаб. Държавният глава предстои да изведе страната от крайно дълбока икономическа криза, да реши въпроса за растящата безработица и социалното подпомагане на милионите французи, озовали се в трудно материално положение. Точно сега ще се реши каква да бъде втората половина от президентския му мандат“, коментира пред „Независимая газета“ Наталия Лапина, доктор на политическите науки, главен научен сътрудник в ИНИОН – Института за научна информация по обществените науки към РАН.

По думите й държавният глава на Франция не е длъжен да се консултира с някого, вземайки отговорни решения. Но в търсене на отговори за острите проблеми Макрон започна широк политически диалог. В деня на 75-ата годишнина от победата над нацизма – 8 май, той се срещна с двама свои предшественици, Саркози и Оланд. „През изтеклите месеци разговорите на стопанина на Елисейския дворец със Саркози станаха нещо обичайно. При излизане от карантината, когато се решават остри икономически въпроси, съветите на Саркози са особено полезни, защото тъкмо неговата активна дейност осигури възможността да бъдат смекчени последиците за Франция от световната финансово-икономическа криза от 2008-2009 г.“, поясни Лапина.

Тя разказа, че дискусиите на държавния лидер с председателя на Сената Жерар Ларше са включвали въпроси около децентрализацията – според законодателите тя е крайно важна стъпка за създаване на благоприятен икономически климат. На срещи със социални партньори, включително представители на водещи синдикати и бизнес сдружения, са обсъдени мерки с цел да се забави нарастването на безработицата, чиито истински мащаби ще станат ясни наесен, щом предприятията спрат да получават държавна помощ. Разгледани са възможностите за обучение и подкрепа на младите хора, засегнати особено силно от безработицата. Макрон е приканил синдикалистите да започнат преговори в предприятията с цел да не се допусне вълна от уволнения. Той всякак подчертава, че храни надежди за развитие на социална демокрация в страната. Това според експерта е необичаен за Макрон политически дискурс.

След края на коронакризата президентът търси нов политически облик, но без да изневери на обичайните си убеждения, пише в. „Фигаро“. А според Лапина за френския държавен лидер срещите с видни политици и социални партньори са не само опит да формира нови политически ориентири, но и стъпка, чрез която ще намери опора сред политическите елити и в по-широк план – във френското общество. Макрон имаше нужда от подкрепата на видни политици, когато въведе обща самоизолация и отложи за юни втория тур от общинските избори. А както се говори в Елисейския дворец и в най-близкото обкръжение на президента, днес тя му е нужна, за да сложи начало на „нова ера“ в своето управление.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.