Съборената статуя на търговец на роби – британците се вглеждат в историята си

Протестиращи хвърлят статуята на Едуард Колстън в реката. Снимка: видеокадър

Антирасистки демонстранти повалиха статуята на един търговец на роби в английския пристанищен град Бристъл, което придаде нов тласък на дискусията как Великобритания трябва да се изправи срещу някои от най-мрачните глави в своята история. Статуята на Едуард Колстън, направил състояние през 17-и век от търговия с роби от Западна Африка, бе съборена и хвърлена в Бристълския залив в неделя от група демонстранти, участници в световната вълна от протести.

През последните години статуите на личности от британското империалистическо минало станаха предмет на спорове между тези, които твърдят, че тези паметници просто отразяват историята, и онези, според които те възвеличават расизма. Взимайки нещата в свои ръце, демонстрантите нагорещиха дебатите, които досега се ограничаваха в рамките на шествията, петициите и вестникарските колони.

Говорител на премиера Борис Джонсън каза, че премахването на статуята е криминален акт. „Министър-председателят напълно разбира силните чувства по този въпрос. Но в тази страна, където са налице силни чувства, имаме демократични процедури, които могат да решат тези въпроси“, заяви говорителят.

Други обаче отвърнаха, че тези процедури на са успели да признаят болката, нанесена от наследството на робството.

„Хората казват: властите трябва да свалят статуите след обсъждане. Да, но това не се случва. Бристъл от години води дебати за Едуард Колстън, но е стигнал доникъде“, написа в „Туитър“ Кейт Уилямс, историк и телевизионен водещ.

„ЛИЧНО ОСКЪРБЛЕНИЕ“

Една улица и няколко сгради в града все още носят името на Колстън, а на пиедестала, където беше статуята, има плочка с оригиналния надпис от 1895 г., който възхвалява Колстън като „добродетелен и мъдър“ човек.

Кметът на Бристъл Мартин Рийс каза, че не е привърженик на социалните безредици, но общността си проправя път през сложни въпроси, които нямат двойствени решения.

„Никога няма да се преструвам, че статуята в центъра на Бристъл – града, в който съм отраснал – на един търговец на роби, който може да е притежавал някой от моите предци, е нещо различно от лично оскърбление към мен“, заяви Рийс, който има ямайски корени.

Бристълската полиция каза, че е взела тактическото решение да не се намесва, защото това би причинило по-големи безредици. „Въпреки че съм разочарован, че хората ще разрушат една от нашите статуи, разбирам защо се случи това, то е много символично“, заяви полицейският началник Анди Бенет.

Дори Уинстън Чърчил, британският герой от войната, бе изложен на критика. На неговата статуя на Парламентарния площад в Лондон бе изписано със спрей: „Чърчил е расист“. Чърчил е имал расистки и антисемитски възгледи и е обвиняван от критици за отказа му да даде храна на Индия по време на глада през 1943 г., причинил смъртта на над два милиона души. Някои британци отдавна смятат, че тъмните страни на неговото наследство трябва да бъдат изтъквани в по-голяма степен.

Тези дебати във Великобритания наподобяват споровете в Съединените щати, които често се съсредоточават върху статуите на генерали от Конфедерацията по времето на Гражданската война, а също в Южна Африка, където през 2015 г. Кейптаунският университет премахна статуята на британския колонизатор Сесил Роудс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.