Божков – партия? Нищо чудно, щом Борисов може. Кратка справка за последните 11 години

И кой от новите „политически проекти” ще го подкрепи пак?

Бойко Борисов, Васил Божков. Снимки: от видео

Изгнаникът в Дубай Васил Божков със смелите си обвинения директно срещу Борисов и властта му, досега спечели повече симпатии от боязливия изгнаник в Белград.

Но като изяви желание да прави „политически проект”, въпреки декларираната голяма подкрепа във Фейсбук, Божков губи по точки. Каква ще тази дубайска или хазартна партия? С подкрепа на футболни запалянковци и мечтатели да спечелят от лотарията? И т. н., могат да се правят спекулации с политическите му намерения.

Някои се чудят какви хора биха гласували за човек като Божков. Математик, покерджия, чейнчаджия, спечелил милиони от хазарт, инвестирани в какъв ли не бизнес. Ама бил плащал, за да му върви лотарията. А кой му е поискал да плаща? И двамата с Борисов са описани в грамите на американското посолство в София като хора от организираната престъпност (виж тук).

По-големият въпрос е – какви хора избират пожарникаря бодигард Борисов?
Досега три пъти на избори 1 млн. души у нас гласуват за Борисов, наричан мутра от СИК, или поне биографията му минава като охранител към тази групировка. Досега Борисов е дал достатъчно примери с манталитета си да действа точно като охранител, влязъл в съвсем друга област (да не използваме обидната дума мутра). Във властта се държи като главатар на банда – навици пренесени от групировката.

Той и хората му (някои ги наричат орда) имат

подкрепа и сред интелигенцията –

политолози, социолози, журналисти, актьори, шоумени, певци, банкери, бизнесмени и т. н. Което е повод за размисъл колко е качествена българската интелигенция.

И понеже 1 млн. гласа не стигат на Борисов да направи правителство, го подкрепят по няколко партии, вече три пъти. А веднъж през 2014 г. партията на най-интелигентните (насипното дясно), излъга, че не го иска за премиер, после му пристанаха като министри и придворни.

И ето числата за пожарникаря-бодигард с цветистия език:

Избори 2009 г.
За Борисов – 1,67 млн. гласа, 117 депутати за ГЕРБ
(Борисов е още нов играч в политиката, не го знаят какво ще излезе от него, няма скандали, корупция, възлагат му надежди. Понеже няма мнозинство, правителството му е подкрепено от насипните десни – Костов, Мартин Димитров и „Атака”. Няма официална коалиция, само назначени зам.-министри от подкрепящите партии.

Избори 2013 г.
За Борисов 1,08 млн. гласа, 97 депутати ГЕРБ
Борисов е загубил около 600 хил. гласа, но пак е победител в изборите. Демонстративно връща мандата за съставяне на правителство веднага, след като му е връчен. БСП прави коалиция с ДПС с неутрален премиер Орешарски (бивш кадър на десните). ГЕРБ и насипното дясно раздухват, че правителството е „националсоциалистическо”, подкрепено и от „Атака”. Понеже ГЕРБ са напуснали парламента, Сидеров влиза сам в залата от своята партия, за да осигури необходимия кворум от 121 депутати при гласуването за правителството.

Избори 2014 г.
За Борисов 1,07 млн. гласа, 84 депутати ГЕРБ
Правителството му прави коалиция с насипното обединено дясно – Кунева, Москов, Митов, Лукарски, Христо Иванов стават министри. Коалиционен партньор става и „интелигентното ляво” АБВ, с вицепремиер Калфин, и „интелигентното” БЗНС с военен министър Ненчев.

Избори 2017
За Борисов 1,14 млн., 95 депутати ГЕРБ
Лекото увеличение на гласовете за Борисов с около 70 хил. гласа се обяснява с манипулации и изборни техники. Борисов е подкрепен за премиер от т. нар. обединени патриоти – партиите на Симеонов, Каракачанов и Сидеров.

2021?

На следващите избори няма да има изненада с Божков, но въпросът е кой ще се намери пак да пристане на Борисов, от появилите се нови „политически проекти”?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.