Младите хора в САЩ излязоха да протестират, но дали ще гласуват?

Арестът на репортер на Си Ен Ен по време на безредиците в Минеаполис след убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицай. Снимка: от тв екрана

Младите хора изпълниха улиците в цялата страна в мащаби невиждани от 60-те години на 20 век, за да протестират с искания за расова справедливост след смъртта на Джордж Флойд. Но дали тази енергия ще се трансформира в повишена избирателна активност на изборите през ноември е друг въпрос.

Младежите могат да окажат значително влияние върху кандидатпрезидентската надпревара – според социологическите анкети президентът Доналд Тръмп е силно непопулярен сред младите избиратели. Но някои активисти се безпокоят, че фокусът им ще остане върху специфични каузи, вместо върху гласуването.

„По време на една нормална изборна година мобилизирането на младежкия вот може да се превърне в предизвикателство“, каза Каролин Де Уит, председател и изпълнителен директор на „Разтърси вота“ (Rock the Vote), организация, която работи за засилване на политическото участие на младите хора, и добави: „Това е още по-вярно сега. Хората не го осъзнават“.

Избирателите под 30 години традиционно проявяват по-малка избирателна активност, отколкото по-възрастните гласоподаватели, въпреки че по време на междинните избори през 2018 г. бе регистрирано най-високото участие за четвърт век от страна на избирателите между 18 и 29 години, ръст приписван отчасти на младежки движения като „Поход за нашите животи“ (March for Our Lives) срещу свързаното с огнестрелните оръжия насилие.

Има признаци, че младите хора стават все повече политически ангажирани. Де Уит каза, че повече хора са се регистрирали за гласуване чрез онлайн платформите на „Разтърси вота“ миналата седмица – близо 50 000 – в сравнение с всяка друга седмица тази година. Страниците на организацията в социалните медии са отчели толкова посещения между понеделник и петък на миналата седмица, колкото обикновено регистрират за цял месец, с общо над 1 милион.

„Просто ще бъде изключително важно за нас да гарантираме, че протестираме сега и ще гласуваме по-късно“, каза Де Уит.

Това не е сигурно. Пандемията от коронавирус спря традиционните предизборни прояви като концертите и фестивалите, места, където кампании и организации като „Разтърси вота“ и „Преброяване“ (HeadCount) обичайно набират млади избиратели. Отгоре на всичко усилията на законодатели да променят изборните закони в някои щати може да попречат на по-младите избиратели да гласуват.

Предизборната кампания на демократа Джо Байдън разчита на подкрепата на тези избиратели, когато изборът остане между двама кандидати – Байдън и Тръмп. Но това не е гарантирано.

„Не можем да поставим въпроса така: По-добър ли си от Тръмп?“, каза Клиф Олбрайт, съосновател на „Чернокожите избиратели имат значение“ (Black Voters Matter), който работи за регистрирането на избиратели и организирането на общностите на чернокожите. „За онези, които са разгневени, които са на улиците, или са си вкъщи и не се ангажират, ти просто ми казваш, че си по-добър от този смахнатия, но това не е достатъчно“, добави той.

Много млади хора все още не познават Байдън „и те определено не знаят какви са позициите му“, каза Хедър Гревън, говорителка на „Следващото поколение на Америка“. Организацията възнамерява да похарчи най-малко 45 млн. долара, за да привлече младите избиратели в оспорваните щати.

Байдън заяви по време на неотдавнашна онлайн проява за набиране на дарения, че според него протестите ще подтикнат младите хора да гласуват за него. „Сега те са ангажирани“, каза Байдън и допълни: „Те го усещат. Те могат да го почувстват. И те са гневни и пълни с решимост“.

Предизборната му кампания не направи съществени промени в подхода си към младите в разгара на протестите, които започнаха, след като бял полицай от Минеаполис притисна с коляно врата на Флойд. Чернокожият мъж бе закопчан с белезници и крещеше, че не може да диша. Вместо това Байдън до голяма степен се придържа към инициатива известна като „Лига 46“, която обединява организации като „Студенти за Байдън“ (Students for Biden) и „Млади професионалисти за Байдън“ (Young Professionals for Biden).

В опит да се хареса на по-младите, либерални избиратели Байдън привлече реформаторски настроения конгресмен Александрия Окасио-Кортес в специална работна група за промените в климата. Но той не подкрепя някои от предложенията, които привлякоха привържениците на основния му съперник Бърни Сандърс като „Здравеопазване за всички“ („Medicare for All“).

Двайсет и четиригодишният активист от Чикаго Джамал Грийн каза, че той и други млади хора са били разочаровани от това, че Байдън отхвърли призива „да се намали финансирането на полицията“, превърнал се в лозунг на протестиращите. Бившият вицепрезидент каза в понеделник, че е необходима реформа на полицията, но това не може да стане чрез ограничаване на федералните фондове.

Тази позиция може да успокои по-възрастните и умерени избиратели, които помогнаха на Байдън за номинацията, каза Грийн, но младите хора искат да видят повече промени. „Ако не ги видят, те просто ще си кажат „да вървят по дяволите изборите“, каза той.

Много от младите хора, излезли по улиците, се фокусират върху държавни служители с по-голямо пряко влияние върху живота им като кметове, полицейски началници и районни прокурори, защото „виждат откъде може да дойде промяната“, каза Грийн, лидер на движението „Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter) , който се присъедини към протестите в Минеаполис.

Имаше също протести в Луисвил, Кентъки заради смъртта на Бреона Тейлър, 26-годишна чернокожа жена, застреляна от полицията в дома й през март.

Двайсет и двегодишният Том Берган участва в протест миналата седмица в Луисвил, където е организатор на прояви на организацията „Преброяване“. В дните преди пандемията организацията се фокусира върху регистриране на млади хора на концерти и фестивали, но това се промени към повече онлайн организиране от началото на пандемията с Ковид-19. За петъчния протест Берган разпечата големи QR кодове, които издигна като плакати. Всеки, който сканира кода на своя телефон се свързва с онлайн страница за регистрация на гласоподаватели.

Берган каза, че множеството бе ентусиазирано, като мнозина вече се регистрираха за вота, а повечето разговори се въртяха около смъртта на Тейлър и местните промени, като решението да се ограничи практиката за влизане на полицията в частен имот без предупреждение. Той каза, че моментът му напомня за 2018 г., когато беше доброволец за „Преброяване“ по време на „Похода за нашите животи“ в Сейнт Люис, при който хиляди млади хора излязоха в студеното, дъждовно време.

Онази есен избирателната активност на гласоподавателите между 18 и 29 години почти се удвои в сравнение с 2014 г., като 28 процента от имащите право на глас млади хора гласуваха, според Центъра за информация и изследвания на гражданското обучение и участие (CIRCLE) в Университета „Тафт“. Те бяха доста по-склонни да подкрепят кандидатите за конгресмени на демократите, отколкото на републиканците, 64 процента спрямо 34 процента, според анкета на АП за вота сред повече от 115 000 избиратели на междинните избори в национален мащаб.

Тази избирателна активност все още е по-слаба от онази на президентските избори през 2016 г. или през 2012 г., когато близо 45 процента от младите избиратели гласуваха, според CIRCLE. Това е спад спрямо 2008 г., когато Барак Обама се кандидатира за президент и участието рязко нарасна до нива невиждани от 1992 г.

Ще донесе ли 2020 г. още един пик?

„Това е големият въпрос, отговора на който няма да узнаем до ноември“, каза Берган.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.