Монтаж ли? Та това е автентичният Борисов

Записът май е подарък от Васил Божков за рождения ден на премиера

Записът с гласа на Борисов е качен в YouTube на 12 юни, ден преди рождения му ден.

 

Новият запис на Бойко Борисов, пуснат в YouTube точно в деня преди рождения ден на премиера, беше цитиран само от няколко сайта. Нито една от големите медии не се осмели да го спомене, дори без да цитира вулгаризмите и безобразията, дори и с уговорката, че „гласът прилича“ на премиера и не е доказано.

Случаят бележи краха на мейнстрийм медиите в България и непрекъснатия спад на доверието в тях. Докато социалните мрежи врят и кипят в коментари за този запис (прослушан е вече над половин милион пъти), големите медии мълчат.

Няма оправдание за това – записът е новина, дори премиерът да оспорва неговата автентичност.

Всъщност Борисов реагира по особен начин на записа – пусна на страницата си във Фейсбук кратка бележка „Забавляваме се“, придружена от майтапчийски запис на негови реплики, на фона на музика. Може би то този начин иска да намекне, че записът също е монтаж.

Но как да монтираш такива реплики? Те някога трябва да са казани, за да ги подредиш в такъв запис. Освен това на записа гласът на Борисов говори неща и изрази, каквито и друг път сме чували от него в телевизионните му изяви (виж тук пълна стенограма от записа, плюс бележки за събитията от онова време).

За техническата страна на записа „Бивол“ вече направи анализ (виж тук). Не е с маркери на СРС, използван е айфон, презаписан е и тогава е изпратен на някои сайтове и др. Правен е веднага след евроизборите, най-рано на 24 април 2019 г. или в следващите един-два дни.

От това, което се чува, записът е правен в кабинет или дом на премиера Борисов, има фон от музика и говор, вероятно от телевизор. Записът е направен от присъстващ в стаята при него човек, за който може само да се гадае. Но може да се направи предположение, че записът идва от Васил Божков, макар и без той да се афишира. Защото Борисов ще си спомни с кого е бил в онази вечер. Възможно е да му е изпратена някоя хубавица, със задача да го запише, на каквото може да стане свидетел. Сегашната реплика по повод записа – „Забавляваме се“ – Борисов упортреби и преди дни по повод публикуваните есемеси между Васил Божков и него.

Борисов говори по телефон и се чува само неговия глас, не на събеседника от другата страна на на връзката. Насреща е неизвестен негов близък човек, достатъчно близък, за да си позволи да говори цинизми. И по всяка вероятност е или пиаркката му, или човек от медиите, защото в един момент казва „Раздуйте това, че вкарах Ка-Фе-Не в „Еврохолд“ (Комисията за финансов надзор). И обещава разни действия по повод скандалните разкрития с къщите за гости.

Какво е най-важното и най-скандалното в разговора?

Потресаващата вулгарност, с която българският министър-председател се изказва за председателката на българския парламент и за политици от ЕС:

„Цвета да си каже – „Аз съм проста кърджалийска путка…“, казва натъртено Борисов. Така тя трябвало да се оправдае за някакви свои действия, свързани с термина „геноцид“ в декларация в парламента.

Премиерът обяснява, че по същия начин се оправдава и той, че е прост: „прост съм и ми е лесно…“ С което напомни прословутата си реплика към миньори в Кърджали – „Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме“.

И пак по същия вулгарен начин се изказва за премиери и политици от ЕС, „…понеже съм прост и не знам английски, всъщност, не съм разбрал това, което ми е казвал правилно и съм ги наебал с двеста – тези чужденци, премиери… и сега като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали, …”

Читателите могат сами да чуят неподражаемото слово на българския министър-председател, който ни обяснява, че имаме късмет да ни управлява той. И същото повтарят на друг глас политолози, социолизи, журналисти и прочее, и ни обясняват, че Борисов няма алтернатива.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.