Миналото наднича на президентските избори в Чехия

Президентът на Чешката република Вацлав Клаус не харесва конкурента си за президентските избори Ян Швейнар, защото е човек на Вацлав Хавел и защото е напуснал Чехия по комунистическо време. Снимка: инцентраюръп-радио.чх

Чехия се присъедини към Европейския съюз преди почти четири години, а от края на декември миналата година гражданите й могат да пътуват свободно в Шенгенска зона. Предстоящите в петък президентски избори обаче все още отразяват разделение, характерно за ранните посткомунистически години.

Разделение, което се олицетворява от върлите врагове от тази ера – бившият и настоящият президенти Вацлав Хавел и Вацлав Клаус.

66-годишният президент и икономист Вацлав Клаус представлява консервативните, прагматични и в известна степен провинциални чешки патриоти. Опонентът му – 55-годишният американски икономист от чешки произход Ян Швейнар – привлича либерали идеалисти, които са космополити и привърженици на елитарния стил на Хавел. „Всички знаем от самото начало, че Швейнар е кандидат на Вацлав Хавел“, заяви наскоро Клаус за опонента си, който е бивш съветник на Хавел.

Не е учудващо, че именно привържениците на Клаус в Гражданската демократическа партия, която той някога съучреди и оглави, нападнаха Швейнар и го обвиниха, че е аутсайдер, чиято американска съпруга дори не говори чешки. „Не мога да си представя, че Чехия ще бъде управлявана от някой, който пристига тук сякаш е на сафари“, заяви за списание „Тиден“ министърът на вътрешните работи от Гражданската демократическа партия Иван Лангер. „За мен Вацлав Клаус олицетворява Чехия, а Ян Швейнар е ловджия, който пристига тук, за да постреля и да се позабавлява“.

След рухването на комунизма през 1989 година Швейнар се посвети, макар и не в еднаква степен, на преподаването на икономика в Университета в Мичиган и на ръководенето на научен институт в Прага. Въпреки това мнозина представители и на десницата, и на левицата го нападнаха, че е емигрант, което в посткомунистическа Чехия се смята за негатив. „Тези, които напуснаха страната и не преминаха през всичко тук заедно с нас, нямат право да участват. Това е пример за ограничено мислене“, заяви политическият анализатор Иржи Пехе.

Хавел защити изненадания от нападките Швейнар, който обеща, ако бъде избран, да се откаже от американското си гражданство. „Мислех, че вече сме почти 20 години след „нежната“ революция от 1989 г. Очаквах, че хората ще намерят нещо привлекателно в

Ян Швейнар осъди лицемерието спрямо комунистите и заяви, че изключването им от властта е причина за слабите правителства в страната. Снимка: Мичигански университет

човек, чийто корени са тук, живял е тук, а после е получил образование и опит в чужбина“, заяви онеправданият американски професор.

Швейнар емигрира от Чехословакия през 1970 г. като тийнейджър. Той и по-малката му сестра пристигат с влак при родителите си в Женева, където баща им е представител на Прага в Международната организация на труда. По-късно той се заселва в САЩ, където сега е професор по икономика в Университета в Мичиган.

След началото на предизборната му кампания през есента той стана първият, който открито изрази това, за което Хавел само намекваше. Тъй като отчаяно се нуждае от гласовете на комунистите, изгнаникът от комунистическата ера открито говори против лицемерието, с което политиците се отнасят към отхвърлените от демокрацията в Чехия – комунистите.
„На практика всеки сключва сделки с тях, понякога при закрити врати, тъй като съществува дискомфорт от това, което представлява тази партия“, заяви Швейнар. Чешките комунисти не смениха името си и все още в редиците им има някои догматични сталинисти. Изключването им от властта обаче е причина за твърде многото слаби правителства в страната.

„Това, което вижда Швейнар, са бързо застаряващи политици, които не представляват заплаха“, заяви Пехе. Въпреки това Швейнар отбеляза, че няма да наруши табуто и няма да върне комунистите в управлението. „Смятам, че все още не сме готови за това, каза той. Те не са заинтересовани да участват в управлението и смятам, че все още не са осъществили трансформацията си“.

За разлика от евроскептика Клаус и подобно на проевропейски настроения Хавел, Швейнар е за силно гражданско общество и възнамерява да вземе мерки срещу глобалното затопляне и бързото приемане на еврото. Въпреки това той предпочита да не го приемат като човек на Хавел. „Той беше страхотен морален лидер“, заяви Швейнар, след което допълни: „Но ние очевидно не сме напълно еднакви“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.