Сиатъл е град с кратка история, изпълнена с много протести

Протести в Сиатъл. Снимка: от тв екрана

Масовите протести в Сиатъл заради полицейска бруталност и расова несправедливост отново привлякоха погледа на цялата нация, но големите, буйни демонстрации стават част от живота на града малко след основаването му през 1851 г. от заселници, построили дървена къща на самотна ивица земя в залива Пюджит саунд.

Тази седмица демонстрантите отцепиха няколко пресечки близо до центъра на Сиатъл, когато след яростно противопоставяне служителите на реда се изтеглиха от един полицейски участък. Демонстрантите нарекоха района „Автономна зона Кепътъл хил“, настояха за по-широки реформи и получиха ответен удар от президента Доналд Тръмп, който ги нарече анархисти и окупатори.

Вече повече от 100 години по подобен начин наричат протестите в Сиатъл – започвайки от масовите работнически движения преди Първата световна война, до мощните протести през 1999 г. срещу Световната търговска организация.

„За много кратко време Сиатъл измина пътя от дървената къща до символа на града – кулата Космическата игла , каза Кнют Бъргър – местен писател и историк. Много големите демонстрации тук са били новина от национален мащаб, откакто т. нар. уоблис (wobblies) – членовете на синдиката Световен съюз на индустриалните работници (Industrial Workers of the World (IWW) – са били активни в този район около Първата световна война, каза Бъргър.

Репутацията на града като център на протести е затвърдена от огромната работническа стачка в Сиатъл през 1919 г., когато десетки хиляди работници дн наред са по улиците с искания за по-високо заплащане и по-добри условия на труд. От десетилетия Сиатъл е бил синоним на безредици, особено за критици на социалната промяна, каза Бъргър.

„През 30-те години на 20 век ни смятаха за „съветския Сиатъл“. След Световната търговска организация казваха „Не искаме още един Сиатъл“.

Кметът Джени Дъркан тази седмица припомни историята на обществените движения в града, когато се обсъждаше съществуването на автономната зона. Тя отбеляза, че този своеобразен квартал на Сиатъл от десетилетия е център на движения като това за правата на хомосексуалистите и други социални проблеми.

„Ходя в Кепитъл хил от близо 50 години“, каза Дъркан миналия четвъртък пред журналисти. „Искам само да кажа, че зная, че има акроним, който сега означава „Автономна зона Кепътъл хил“. Имам новина за вас. Тя е била автономна през целия ми живот“. Във виетнамската ера Фронтът за освобождение на Сиатъл беше една от антивоенните групи, привличаща най-голямо внимание в цялата страна. Представители на федералните власти обвиниха някои членове, че се опитват да подбуждат към бунтове.

В по-ново време, през 1999 г., протестите срещу СТО привлякоха към Сиатъл вниманието на целия свят. Представители на градските власти тогава се надяваха, че срещата на групата за международно търговско регулиране ще бъде своеобразно официално откриване на бързо растящия технологичен хъб.

Но градът беше завладян от десетки хиляди, които казваха, че са разтревожени от неравенствата на капитализма и експлоатацията на работниците. Някои облечени в черно анархисти изпочупиха прозорци и унищожиха магазини, стотици хора бяха арестувани и тогавашният кмет наложи полицейски час в центъра на града, за да се справи с размириците.

През двете десетилетия след протестите срещу СТО Сиатъл се разрасна експлозивно, „Амазон“ нае десетки хиляди работници близо до центъра, разшириха дейността си и други технологични гиганти.

Този растеж доведе до рязко покачване на разходите за жилище и задълбочиха икономическото разделение, които според Бъргър са в основата на сегашните демонстрации.

„Проблемите за социалната несправедливост и равенство се увеличиха заради това огромно неравенство“, каза той.

И като един от най-младите градове в Америка, Сиатъл дава възможност да бъде използван от хората като „табула раза“, каза Бъргър и приканва тук да идват хора, които искат да направят големи промени – независимо дали в бизнеса, иновациите или социалната сфера.

Градът има и лошата слава, че е трудноуправляем. Рядко се случва кмет да бъде преизбран, тъй като кметовете често се опитват да удовлетворят разнородните искания на бурно развиващия се промишлен сектор, активната работническа общност и силното движение за социална справедливост.

В Кепитъл хил демонстрантът Марк Хенри младши от движението „Животът на чернокожите има значение“ каза, че то е широко и съсредоточено върху промяната. Но обединява много гледни точки, каза той. „Сиатъл е много разнородна общност, ще ми отнеме много време да представя нашата общност“, каза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.