Гняв и тъга сред чернокожите във Франция

Нощните протести в Париж. Снимка: от тв екрана

Сълза се отрони по бузата на Матия Диагана, докато тя седеше в стаята в студентското си общежитие в северния френски град Руан и гледаше онлайн видео как полицай притиска с коляно врата на Джордж Флойд в Минеаполис.

„Чувствам гняв и тъга“, каза 19-годишната студентка – една от десетките хиляди, включили се в антирасистките протести във Франция и в много други държави и превърнали движението „Животът на чернокожите има значение“ в глобална масова кауза.

Тя живее много далече от улиците на Минеаполис, но въпросите, повдигнати от смъртта на Флойд при полицейски арест, са й близки и твърде лични.

Биологичният баща на Диагана е от Мавритания, в северозападната част на Африка. Когато е била на 10 месеца, тя е била предадена на бяло приемно семейство, което я отгледало в село в Нормандия. Когато поотраснала, Диагана осъзнала, че е различна.

Тя си спомни как веднъж на плажа някой обидил приемната й майка, че има дете от друга раса. Разказа също как веднъж, при качване в автобус, бяла пътничка придърпала към себе си чантата, сякаш се страхувала Диагана да не я открадне.

Когато започнала да работи по време на летните ваканции, хора правели нетактични забележки за цвета на кожата й и за нейната коса. Когато веднъж полицията правела проверка по време на студентски купон, тя почувствала, че полицаите са особено агресивни към нея.

Диагана отишла заедно с приятел в Париж, за да участват в демонстрация на 2 юни срещу полицейското насилие. Това бил първият протест на нея. „Почувствах гнева на хората и разбрах, че не съм сама“, каза тя.

„СТРАХУВАМ СЕ ЗА ДЕЦАТА СИ“

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер призна миналата седмица, че има случаи на расизъм в полицията, и подчерта решимостта си да ги изкорени. „Расизмът няма място в нашето общество, а още по-малко – в нашата полиция“, каза той в реч, като обеща да забрани използването на задушаващи хватки при задържане на заподозрени.

Тези негови уверения обаче по никакъв начин не успокоиха протестиращите множества във Франция. Карол, на 51 години, която се преместила във Франция от Камерун още като дете, присъствала на протеста на „Животът на чернокожите има значение“ в Париж в събота заедно с двамата си синове.

„Страхувам се за моите деца“, каза тя в дома си в северно предградие на Париж. В кухнята й са окачени портрети на Нелсън Мандела, Барак Обама, Мартин Лутър Кинг, Далай лама и Малкълм Екс.

Карол заяви, че дава съвети на синовете си как да се държат, ако някога бъдат спрени от полицията. Казва им винаги да се обличат спретнато, да си носят документите за самоличност и да бъдат учтиви. Тя отказа да съобщи фамилното си име, защото се страхува от полицейски репресии.

Веднъж, разказа Карол, един от синовете й вървял по улицата с няколко бели приятели. Когато полицията ги спряла, само синът й бил разпитан. „Искаме всички да бъдат третирани по един и същ начин, независимо от цвета на кожата им“, заяви тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.