Янките си отиват вкъщи: Какво означава изтеглянето на американски войски от Германия?

Тръмп на срещата на НАТО. Снимка: от тв екрана

След над 3-годишни зле прикрити заплахи да започне да изтегля американските войски от Германия, ако Берлин не увеличи разходите си за отбрана, президентът Доналд Тръмп възприе твърдолинеен подход, обявявайки вчера, че ще съкрати числеността на военния контингент на САЩ с повече от 25 процента.

Около 34 500 американски войници са разположени в Германия – числеността на контингента достига 50 000, ако в сметката бъдат включени и цивилните служители на Пентагона. Тръмп обяви, че броят на американските военни на активна служба в Германия ще бъде намален до 25 000, като са възможни и по-нататъшни съкращения.

Има обаче нарастващи опасения, че планът на американския президент повече ще навреди на глобалната военна готовност на САЩ и на НАТО, отколкото ще накаже Германия.

Решението не бе обсъдено с Германия или с другите страни членки на Алианса, а Конгресът не бе уведомен официално, което накара 22-ма републиканци, членове на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, да излязат с писмо, призоваващо за неговото преосмисляне.

„Заплахите, отправяни от Русия, не са намалели, и ние сме убедени, че такива сигнали за отслабване на ангажимента на САЩ към НАТО ще насърчат още повече руската агресия и опортюнизъм“, се казва в писмото до Тръмп, изпратено от конгресмена Мак Торнбъри от Тексас и негови колеги. Сенатор Джак Рийд, най-високопоставеният демократ в комисията по въоръжените сили към горната камара на Конгреса, нарече хода на Тръмп „поредната услуга“ към руския президент Владимир Путин.

Ричард Гренел, който подаде оставка като посланик на САЩ в Германия преди две седмици, обаче заяви пред германския вестник „Билд“, че „никой не бива да бъде изненадан, че Доналд Тръмп изтегля войници“.

Гренел, който да коментира тази статия, каза, че той и други хора са настоявали Германия да увеличи разходите си за отбрана и са говорели за изтегляне на войски още от миналото лято. „Доналд Тръмп бе пределно ясен, че ние искаме да връщаме войски у дома“, – посочи той, като добави, че „в Германия все пак ще останат 25 000 американски войници“.

Хипотезата, че изтеглянето на войски ще бъде наказание за Германия, обаче, пренебрегва факта, че американските войници вече са там не толкова за защита на страната, каза Бен Ходжис – генерал-лейтенант от запаса, който командваше американската армия в Европа от 2014 до 2017 г.

В миналото останаха дните, когато стотици хиляди американски войници бяха в готовност да се бият по улиците на Берлин или да преградят стратегическия Фулдски коридор, през който съветските бронетанкови части бяха готови да нахлуят (от Източна) в Западна Германия по време на Студената война.

„Войските и арсеналът, които САЩ са разположили в Европа, се намират там не за да защитават конкретно Германия, а са част от нашия принос за цялостната колективна стабилност и сигурност в Европа“, заяви Ходжис, който сега е стратегически експерт към Центъра за анализ на европейската политика – базиран във Вашингтон институт.

Американските военни обекти включват военновъздушната база в Рамщайн – ключов стратегически център за операции в Близкия Изток и Африка и главна квартира на американските ВВС в Европа и Африка; регионалния медицински център (американската военна болница – б. р.) в Ландщул, спасила живота на безброй ранени американци в Ирак и Афганистан; и щаба в Щутгарт на две американски военни командвания – европейското и африканското. Тук са също главната квартира на американската армия в Европа във Висбаден, базата за изтребители Ф-16 в Шпангдалем и учебният център в Графенвьор – най-големият тренировъчен център на НАТО в Европа.

Според Ходжис тези обекти имат критично значение за американската глобална военна структура.

„Онова, което не се взима под внимание, е ползата за Съединените щати от това да имат изнесени напред сили и възможности, които можем да използваме не само за възпиране . . . но и за прехвърляне другаде“, – каза той. – Базата в Рамщайн е там не защото САЩ трябва да защитават Европа. Тя е аванпост, от който можем да летим за Африка, за Близкия изток.“

Тръмп даде да се разбере миналото лято, че обмисля прехвърляне на част от американските войници от Германия в Полша, като каза на гостуващия полски президент Анджей Дуда по време на срещата им в Овалния кабинет: „Германия не изпълнява онова, което се очаква от нея като член на НАТО, а Полша го прави.“

Дуда се опитва да привлече повече американски войски, като дори предложи Полша да финансира с 2 милиарда долара създаването на постоянна американска военна база, за която каза, че може да бъде наречена „Форт Тръмп“. Очаква се поне част от базираните в Германия американски войници да бъдат прехвърлени в Полша.

След изявленията на Тръмп през юни миналата година посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбакър написа в Туитър на 8 август, че „Полша спазва задължението си към НАТО да изразходва 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбрана, а Германия – не. Ние бихме приветствали прехвърляне на американски войски от Германия в Полша“.

След това Гренел написа в Туитър: „Обидно е да приемем, че американските данъкоплатци ще продължат да плащат за над 50 000 американци в Германия, докато германците изразходват своите излишъци за вътрешни програми“.

В отговор канцлерката Ангела Меркел изтъкна ангажимента на Германия „да работи за достигане на целта на НАТО за 2 процента военни разходи“, като изрази надежда тя да бъде достигната до 2031 година.

Страните членки на Алианса се договориха на срещата си на върха през 2014 година (когато Русия анексира украинския Кримски полуостров) „да се стремят“ да харчат 2 процента от своя БВП за отбрана. Оттогава военните разходи на НАТО се увеличават всяка година. След избирането си за президент на САЩ през 2016 г. Тръмп настоява тези 2 процента да се фиксират като твърда цел и редовно сочи Германия като главен нарушител, макар че много други държави също остават под този праг.

Според данни на НАТО германските разходи за отбрана през 2019 г. са били 1,4 процента от БВП, а тези на Полша – 2 процента. В абсолютни стойности обаче Германия е похарчила миналата година 54 милиарда долара – третия най-голям бюджет в НАТО след САЩ и Великобритания, а Полша – близо 12 милиарда долара.

Германия наистина трябва да дава повече (за отбранителни цели), каза Ходжис, но с оглед на интересите на САЩ и НАТО ще бъде по-добре, ако Вашингтон притисне Берлин да изразходва повече средства за по-общи военни нужди, като транспортна инфраструктура, киберзащита и противовъздушна отбрана, и за правителството на Меркел ще бъде по-лесно да оправдае такива разходи пред до голяма степен пацифистки настроеното германско население.

„Не ни трябват повече германски танкове, трябват ни повече германски влакове,“ – заяви той. – Защо не погледнем малко по-стратегически и не помислим какво наистина Германия може да осигури на Алианса?“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.