Анализ на снимките компромат за Борисов + увеличения

Увеличение от снимка 1. Файлът е с име Bace_nanka.jpg (Баце нанка). Човекът на снимката по телосложение, подстригана глава, част от лицето, съвпада с Борисов. Той самият на пресконференция призна, че е сниман в спалнята си като „спинка щастливо“, както се изрази. Снимката нищо не компрометира – сниман е спящ човек. Компроматът е чекмеджето на нощното му шкафче, пълно с пари и злато.

Снимките, изпратени като компромат за Борисов на няколко сайта, вкл. и на e-vestnik, засега не могат да бъдат определени със сигурност като оригинални или като фалшифицирани, или манипулирани.

Какво може да се каже за снимките, като се анализират данните и изображенията?

Някои от тях са снимки на гардероб и шкафче, които няма нужда да се фалшифицират. Може да са аранжирани в някаква среда, дом, и да се твърди, че това е домът на Борисов. Но понеже приближеният до властта сайт „Пик” побърза да обяви снимките за заговор на НСО срещу Борисов с цел държавен преврат, това означава, че признава тяхната автентичност. Или поне твърди, че са снимани в дома на Борисов, докато той отсъствал и парите и златото са постановка.

Снимка 1. Файлът е с име Bace_nanka.jpg (Баце нанка). Човекът на снимката по телосложение, подстригана глава, част от лицето, съвпада с Борисов. Но снимката нищо недоказва – сниман е спящ човек, това не е компромат. Компроматът е чекмеджето на нощното му шкафче, пълно с пари и злато.

Самият Борисов обяви на специална пресконференция с актива на ГЕРБ, че той наистина е сниман в дома си в резиденцията в Бояна. Но отрече да е държал там пачки с пари и злато, предположи, че някой му прави постановка, възможно е докато го няма да са сложени тези неща за снимка.

На две от снимките чекмеджетата са специално отворени от снимащия, за да се види съдържанието им. Виждат се пачки с банкноти от по 500 евро, на обща стойност вероятно към половин милион евро. Отделно на една от снимките има три златни кюлчета по 250 г и още едно по-голямо, от което се вижда само ръб.

На една от снимките се вижда гардероб, който е същият, като на снимки от едно интервю на Борисов в дома му. До гардероба седи и същата печка, каквато се вижда на снимките, излезли в списанието „Love” преди повече от 7 години. Правени са от фотографа Александър Михайлов, а интервюто – от Миролюба Бенатова.

На една единствена от снимките се вижда спящ човек (Снимка 1.). Файлът на снимката е наименуван Bace_nanka.jpg (Баце нанка). Човекът на снимката е сниман под ъгъл и трудно може да се правят изводи, но по телосложение, ръка, стригана глава, и частта от лицето, което се вижда, съвпада напълно с Борисов. Борисов не отрече, че на снимката е той. Връзката между тази снимка и останалите е шкафчето, пистолетът и нощната лампа върху него. Пистолетът на снимките по-отблизо се разпознава като „Глок“ модел 29/30. Възможно е да е и по-старият модел 17С, какъвто Борисов носеше навсякъде със себе си като главен секретар на МВР, хвалеше марката, и каза в едно интервю за баварското радио „“Моето бебе е пистолетът ми „Глок“ (публикувано и във в. „Сега“ 2002 г.).

Увеличение от нощното шкафче на снимка 1. със спящия съвпада с нощното шкафче от другите снимки.

Снимките не са правени по едно и също време. На три от тях върху шкафчето се виждат кремове. На една кремовете са с по-пълни туби, надписи върху тях не се разчитат. На друга снимка тубичките на кремовете са доста изпразнени, употребявани многократно – „Волтарен” за болки в стави и мускули, „Лумизил” за гъбички, „Фенивир” за кожни екземи и херпеси.

Снимка 2. Вижда се част от леглото и същото нощно шкафче, като на снимката със спящия. Чекмеджето е отворено специално от снимащия за снимката. В него се виждат пачки по 500 евро, няколко златни кюлчета по 250 г.

Файловете на снимките имат различни дати – от 2014, 2017, 2019, а снимката на спящия върху леглото е с дата 2021 г., също и снимката на гардероба. Това показва, че данните са манипулирани, ако не на всичките, поне на две снимки. Манипулацията е с цел да не се разбере кой кога е снимал, но може да се предположи, че са отпреди няколко до една година назад (подобно на записа). Освен снимката със спящия на леглото, чийто файл е с име Bace_nanka.jpg, останалите файлове са с имена като от айфона, с който са снимани.

Шкафчето от снимка 2. увеличено. Кремовете отгоре са ползвани доста, в сравнение с другата снимка. Пистолетът (доколкото се вижда „Глок“ модел 29/30 или по-старият 17С, който има същата форма) си е на същото място.

По предварителния анализ на сайта „Биволъ” метаданните са манипулирани, но е останал пак ай-пи адрес на изпращача, който е на мобилния оператор А1. Снимките са правени с Айфон 6 и 6S.

Ако се съди по номерацията на файловете, те са правени вероятно от потребител, който държи много снимки в смартфона си – хиляди. Това е характерно за жени, за госпожици и манекенки, които си правят много селфита и снимки за Инстаграм.
Възможно е и номерата на файловете да са манипулирани, доколкото два от тях са с имена IMG_5555.jpg, а друг IMG_1111.jpg.

Седи обаче въпросът, ако някой е направил постановка с тези снимки – как е възможно да внесе злато, пачки и пистолет през охраната, да направи снимки и да ги изнесе отново?

 

Виж тук по-подробен анализ – „Снимките компромат за Борисов са правени 2017-2019, без „Фотошоп”, без монтажи, коригирани са датите

Чекмеджето от снимка 2. увеличено. Виждат се две пачки по 500 евро, златни кюлчета по 250 г. В дъното се вижда ръб на златно кюлче по-голямо от 250 г. Отпред до пачките има и пликове вероятно също пълни с банкноти.
Снимка 3. е правена по друго време от снимка 2. Чекмеджето отново е издърпано за снимката. Този път е пълно с повече пачки по 500 евро.
Увеличение от снимка 3. Пистолетът („Глок“ модел 29/30 или по-старият 17С, който има същата форма) си е на място. но кремовете се различават, четат се надписите им, и тубичките са по-пълни от тези на другата снимка.
Увеличение от снимка 3. Ако се съди по броя на хоризонтално и вертикално разположени пачки, става дума за най-малко 10 броя. Една пачка със 100 банкноти е 50 хил. евро. Може само да се предполага каква е сумата в чекмеджето, но е около половин милион евро.
Снимка 4. е правена заедно със снимка 2. Чекмеджето е отворено специално от снимащия, да се види съдържанието му. Виждат се две златни кюлчета, средното и горното са марка Umicore, 250 г. Серийният номер не се чете. Най-долното кюлче е неизвестна марка или златен предмет. 250 г инвестиционно злато по сегашния курс струват около 25 хил. лева. Виждат се и две пачки по 500 евро, чете се сериен номер на горната банкнота. В двата плика до тях вероятно също има пари.
Снимка 5. По-общ план на стаята. На снимката се вижда гардеробът и същото шкафче с пистолета и кремовете, и печка. Този интериор се вижда на снимки от дома на Борисов в интервю с него за сп. „Love“


Увеличение от снимка 5. Виждат се кремовете, не се разчитат надписите по тях.
Снимки от фотографа Александър Михайлов за списание „Love“ от 2013 г., към интервю на Миролюба Бенатова. На снимката се вижда същият гардероб и печка.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.