САЩ – Китай: Напрежението продължава въпреки кризисната среща

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо разговаря вчера в Хавай с високопоставения китайски представител Ян Цзечъ на кризисна среща, която не успя да успокои изключителното напрежение между тези две световни сили.

Вчерашният ден беше белязан от прояви на нестихващ дипломатически сблъсък на фона на полемиката за начина, по който Китай е реагирал на пандемията от новия коронавирус.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за санкциониране на китайски държавни представители, обвинени в „масово интерниране“ на мюсюлмани уйгури. Пекин незабавно осъди тази „подла атака“ и предупреди, че Вашингтон ще си понесе последствията.

Преди това, точно преди да приеме госта си в тихоокеанския архипелаг, Майк Помпейо публикува съвместно изявление с колегите си от Г-7, с което „настоятелно приканва“ Китай да преразгледа спорния си закон за националната сигурност в Хонконг, който през май вече задълбочи китайско-американската конфронтация.

Китай категорично отхвърля тази инициатива на Г-7, подчерта Ян Цзечъ, цитиран в изявление на китайското външно министерство.

Срещата между Помпейо и Ян се следеше отблизо във Вашингтон, още повече, че протичаше в момент, когато се публикуваха откъси от книга на Джон Болтън, бившия съветник за националната сигурност на Доналд Тръмп, който обвинява милиардера републиканец, че е поискал помощта на Китай, за да спечели втори мандат през ноември.

Лаконичност

Като знак за царящото захлаждане в отношенията между Вашингтон и Пекин, срещата, която всъщност започна вторник вечерта и продължи вчера близо седем часа, се състоя без присъствие на медиите.

А лаконичните прессъобщения, публикувани след края й, на дипломатически език казват, че разногласията се запазват.

„Двете страни в пълна степен изразиха позициите си“ и „решиха да продължат да поддържат контакт“, съобщи печатният орган на Китайската комунистическа партия, в. „Жънмин жибао“, като все пак спомена, че е имало „конструктивен диалог“.

„Държавният секретар подчерта необходимостта от изцяло реципрочен обмен между двете страни в техните търговски и дипломатически отношения и отношенията им в сигурността“, заяви американската страна. „Той също така подчерта необходимостта от пълна прозрачност“ по въпросите на пандемията, добави Държавният департамент на САЩ.

Китайско-американските отношения, които вече бяха обтегнати и повлияни от започнатата от президента Тръмп търговска война, осезаемо се влошиха с разпространението по света на новия коронавирус, който първоначално бе установен в края на 2019 г. в китайския град Ухан. САЩ са страната, където този вирус е взел най-много жертви.

Майк Помпейо и Ян Цзечъ, който е номер едно в Китайската комунистическа партия в сферата на външната политика, за последен път бяха разговаряли на 15 април. Оттогава диалогът беше спрял. В средата на май президентът Тръмп даже заплаши да скъса отношенията с азиатския гигант и увери, че не иска да разговаря с китайския си колега Си Цзинпин, макар дотогава да го наричаше свой приятел.

Някои наблюдатели се съмняваха, че държавният секретар на САЩ ще успее да съживи отношенията, имайки предвид многократните му фронтални нападки към Пекин.

„Студена война“

„Може би той смята, че това ще позволи да се отиде към тази студена война с Китай, към която изглежда отчаяно се стреми“, написа в Туитър преди срещата Майкъл Суейн от мозъчния тръст Карнеги за международен мир.

Сюзан Торнтън, която отговаряше за Азиатско-Тихоокеанския регион в американската дипломация в началото на управлението на Тръмп, беше изразила съмнения, че срещата в Хавай ще успее да понижи напрежението, тъй като според нея двете страни са твърде заети със съперничеството си.

Майк Помпейо беше на предна линия в критикуването на начина, по който Китай е реагирал на епидемията и отдавна е идентифицирал Китай като главния стратегически противник на САЩ.

Той обвинява Пекин, че първоначално е прикрил мащабите и сериозността на болестта Ковид-19 и затова според него е отговорен за разпространяването й по света. Вирусът взе по света близо 450 000 жертви, в това число над 117 000 в САЩ, и принуди страните да замразят икономиките си.

Нещо по-лошо, Помпейо открито каза, че вярва, че вирусът, макар и възникнал по естествен път, може да е бил неволно изпуснат от лаборатория в Ухан. Китай отхвърля тези обвинения.

Подобно на министъра си, Доналд Тръмп, който отначало беше приветствал китайската реакция на епидемията, в крайна сметка повиши тона и заплаши Китай с ответни мерки заради ролята му в това „световно масово убийство“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.