Коста-Гаврас: В киното можеш да накажеш лошия, но не и в живота

Председателят на журито на Берлинския кинофестивал, режисьорът Коста-Гаврас. Снимка: Ройтерс

“Не харесвам думата “оценявам”, която се използва за работата на журито” – каза на първата пресконференция на журито на Берлинале неговият председател Константин Коста-Гаврас. “Да се гледат филми за мен е равно на преживяването на любовна история. Така че в този смисъл много по-важни са чувствата, които те ще разбудят у мен, отколкото разумните ми оценки.”
Добре казано, само че френският режисьор от гръцки произход е познат много повече с ангажираното си политическо кино, отколкото с разказването на любовни истории. Значи ли това, че иска да промени света, питат го от залата в Берлин.
“Не. В никакъв случай. Аз съм зает прекалено много с това да попреча на света да промени мен. Но от друга страна, тъй като съм в тази професия, имам шанса да кажа на света неща, които мен дълбоко ме вълнуват. С надеждата, че моите истории ще развълнуват и света. Всичко това се корени назад в детството, когато Гърция бе окупирана от немските войски. Нямаше ток, нямахме газ за ламбата. Стояхме на тъмно и баща ми разказваше истории. Така разбрах силата на разказването и възможността да внушаваш собствени мисли на другите, много ми хареса. Основната тема на моите истории е властта. Всеки от нас има власт да влияе върху другите и в същото време е жертва на властта на останалите.

Коста-Гаврас с тайванската актриса Шу Ки, която е член на журито на фестивала. Снимка: Ройтерс

Ето, това ме занимава. За съжаление в киното можеш да накажеш “лошия”, но не и в живота. В реалността неморалните действия най-често остават ненаказани. Вземете например действията на фирмата “Нокиа” в Германия, която оставя на улицата хиляди работници, само за да угоди на няколко акционери. Но кого го интересува дали това е морално или не? Води се истинска война, а по време на война моралните категории не важат.”
Но киното не може без морални категории, нали господин Коста-Гаврас? “Винаги съм спазвал два принципа: да бъда колкото се може повече верен на героите и ситуации и да не забравям, че киното е преди всичко зрелище.” Това са изходните точки, от които режисьорът тръгвал да прави и да оценява киното. Грешка. Не се казва “оценява”, а “преживява”.

Коста-Гаврас на пресконференцията. Снимка: Ройтерс

Като председател на журито обаче в Берлин ще му се наложи да “преживява” с двама души по-малко. В последния момент френската актриса Сандрин Бонер и датската режисьорка Сузане Биър съобщили, че отказват участието си в журито. За което, разбира се, много съжаляват. Сузане Биър трябвало спешно да отлети за Америка, където ще снима най-новия си филм. Какво да се прави, понякога и немската организация куца.
“Аз съм оптимистично настроен за работата ни – продължи председателят – въпреки всичко влизаме във фестивала с две прекрасни и умни жени – Даян Крюгер и Шу Ки.”
Освен че ще преживява филмите, журито на Берлинале със сигурност и ще се повесели. На 13 февруари Коста-Гаврас навършва 75 години.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.