За да остане природа: Протестите срещу Закона за биоразнообразието все повече се разрастват

Велико Търново, Стара Загора и Карадере се присъединяват към протестиращите

Снимки: Михаил Михов и Ива Братанова, „За да остане природа“ – forthenature.org

Все повече градове се присъединяват към националния протест срещу продължаващото застрояване на Българското Черноморие и промените в Закона за биоразнообразието, приети на първо четене преди дни от Народното събрание, съобщават от сдружение „За да остане природа“. Протестите ще се проведат на 25 юни (четвъртък) вече в Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Карадере, Пазарджик, Пловдив, Русе, София и Стара Загора.
Протестният ден ще започне символично и тематично още от 16,30 ч в Карадере – едно от малкото останали места, все още незасегнати от безкрайното бетониране на Българското Черноморие. Участниците в него се събират при устието на Черната река за „мирна разходка за здраве“ в подкрепа на протеста.
Малко по-късно от 18 часа граждани ще протестират и в Ботевград, а Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Русе, София и Стара Загора ще демонстрират своето недоволство срещу законодателните промени, които заплашват Европейската екологична мрежа в България от 18,30 часа.
В София в 18:30 започва шествие от паметника на Алеко Константинов до Народното събрание – сборен пункт: Паметник на Алеко Константинов на ъгъла на бул. „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“
Основното искане на протеста е народните представители или изобщо да не променят Закона за биоразнообразието, или да приемат единствено тези предложения в него, които не засягат Натура 2000 мрежата.
Причината е, че макар и аргументирани, уж с наказателна процедура от Европейската комисия, предложенията, разработени от Нено Димов, на практика ще обезсмислят мрежата, тъй като предвиждат:
– още 4 години да не могат да се приемат природозащитни цели на зоните от мрежата. Когато няма определени цели, всяко инвестиционно намерение, както досега, ще бъде разрешавано от МОСВ.
– още 4 години МОСВ няма да определи превантивни мерки срещу унищожаването на животни, растения и местообитания. 13 години липсата на такива мерки доведоха до големи загуби на природата на нашите гори, реки, земеделски земи и Черноморското крайбрежие.
– ще се отмени ролята на учените, собствениците и гражданите в процеса по опазване на мрежата.
– ще се разпилее ценен административен капацитет, опит и знания, вече натрупани в дирекциите на националните и природни паркове, които няма да се използват за управление на защитените зони.
Сред скандалните предложения, предизвикали общественото недоволство е и това на Валери Симеонов. Той върна за обсъждане между първо и второ четене вредни текстове, от които МОСВ вече се беше отказало. Формулираното по този начин предложение, поставя под риск цялото прилагане на двете директиви в бъдеще.
Позицията на Коалиция „За да остане природа в България“ е, че всички задължения на страната по природозащитното законодателство на Европейския съюз са можели и могат да бъдат изпълнени при сега действащия Закон за биоразнообразието.
Коалицията призовава гражданите да проявят гражданска активност в защита на Натура 2000 мрежата. Който желае може да подготви свое становище или да използва готово тук.

Повече за това как законопроектът заплашва мрежата може да прочетете тук.

В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.