Слаби протести срещу гласуването за продължаване на управлението на Путин

Протест срещу промените в конституцията на Русия. Снимка: видеокадър

Руските власти предлагат награди – от ваучери за подаръци до коли и апартаменти. Те са поставили билбордове и използват знаменитости, за да призовават да се гласува с „да“. Подтикват държавни фирми и учреждения, като болници и училища, да оказват натиск върху служителите си да се регистрират за участие в изборите.

Руските власти са решени да отстранят всички пречки, за да накарат гражданите да гласуват за конституционните поправки, които ще позволят на президента Владимир Путин да остане на власт до 2036 г., като се започне ново отброяване на ограниченията върху президентските му мандати.

Разединената руска опозиция, от друга страна, не успява да мобилизира значителни протести на фона на предизвикателната предизборна кампания и едноседмичното ранно гласуване, започнало масово още от днес. Вместо това критиците повдигат въпроси за легитимността на вота.

„Нищо няма да спре Кремъл да получи формалния резултат, от който той се нуждае“, каза бившият автор на кремълски речи, а сега политически анализатор, Абас Галямов.

Поправките включват промяна в конституцията, която ще позволи на 67-годишния Путин, който управлява Русия от над 20 години, да се кандидатира за още два 6-годишни мандата след изтичането на сегашния му през 2024 г. Други поправки предвиждат подобряване на социалните помощи и ефективна забрана на еднополовите бракове, разчитайки на социалния консерватизъм на страната и тревогите от намаляващите доходи.

Поправките вече са одобрени от двете камари на парламента от Конституционния съд и за подписани от Путин, а самият вот се разглежда като опит да се придаде демократично лустро на спорните промени. Путин казва, че е сигурен, че „абсолютното мнозинство“ от руснаците ще ги одобри.

Според независимия социологически център „Левада“ 44 на сто от руснаците са казали в края на май, че биха гласували с „да“, а 32 на сто – с „не“, но само 25 процента от отговорилите с „не“ смятат да гласуват.

„Тези, които не подкрепят поправките, не са мобилизирани. (Те са) деморализирани и не знаят какво да правят“, каза Денис Волков, социолог от центъра „Левада“.

Опозицията изпраща смесени сигнали. Най-известната й фигура, Алексей Навални, обяви вота за нелегитимен и каза, че няма смисъл да се участва, дори и да се гласува срещу поправките.

„Искате ли да отидете и да гласувате с „не“? Тази стратегия ми се струва наивна и дори малко смехотворна. Но ако това ви подсказва сърцето – отидете и да гласувайте с „не“. Главното е да не признавате (легитимността на вота), защото той е измама“, каза Навални в своя канал в ЮТюб.

Екипът на Навални подкрепи стачка на изборните служители, които не искат да рискуват да се заразят с коронавирус в избирателните секции. Стачкуващите обаче признават, че не са получили широка подкрепа – тяхно отворено писмо досега е събрало малко над 500 подписа. Само в Москва с гласуването са ангажирани около 2000 служители, каза Сергей Лебедев, който е подписал писмото, но не скрива, че е очаквал по-голяма подкрепа.

Насрочен първоначално за април, вотът бе отложен заради пандемията. Путин избра нова дата за гласуването, 1 юли, като заяви, че Русия е преминала пика на епидемията, макар че броят на новите заразени за едно денонощие се върти около 8000.

Някои московски политици и журналисти подеха кампания да се гласува с „не“ срещу поправките. В резултат на карантината заради вируса обаче бяха забранени всякакви митинги, а властите задържат дори хора, които провеждат солови протести.

Повечето от акциите са онлайн. Демонстрации на живо в ЮТюб и хаштаг кампании в социалните мрежи разкриха, че много хора не подкрепят поправките, каза Юлия Галямина – един от инициаторите на кампанията да се гласува с „не“.

Тя обаче призна, че нейното движение не може да се конкурира с (предизборната) операция на Кремъл.

„Обществото е под влиянието на повсеместната (държавна) пропаганда. Ние не разполагаме нито с ресурсите, нито с възможностите да организираме пропаганда от такъв мащаб“, каза Галямина.

Най-големият проблем, пред който се изправят организаторите на вота, е активността на гласоподавателите – как да привлекат хората към избирателните секции след седмиците на карантина заради коронавируса и в момент, когато обществената подкрепа за Путин намалява. През април и май неговият традиционно висок рейтинг на одобрение спадна до най-ниските си досега равнища от 59 процента, показва проучване на центъра „Левада“.

Властите решиха да прибягнат до стимули. В Красноярския край в Сибир беше организирана конституционна викторина – удобно близо до избирателните секции, като главните награди са кола и апартамент. Московските власти пък заделиха 10 милиарда рубли (145 милиона долара) за подаръчни ваучери, валидни в магазини и ресторанти, за избиратели.

Има също патриотични призиви и дори хомофобия. В едно видео бяха използвани стереотипи за гейовете, за да се внуши посланието, че ако не бъдат приети поправките (в конституцията), еднополови двойки ще могат да осиновяват деца.

Критици твърдят, че начинът, по който е организирано гласуването, открива възможности за манипулации и измами. За да се избегне струпването на големи тълпи, секциите ще бъдат отворени в продължение на седем дни до 1 юли. Не е ясно кой ще наблюдава урните по време на редовните прекъсвания за дезинфекция, когато всички, включително изборните служители и наблюдателите, ще трябва да напускат помещенията.

Независимите наблюдатели ще бъдат по-малко поради създадени бюрократични пречки.

В Московска и Ниженовгородска област – двете заедно с население от 16 милиона души – е разрешено и онлайн гласуване. „Цялата процедура от началото до края е замислена да прикрива изборни измами, чието извършване ще бъде много удобно“, каза Григорий Мелконянц – съпредседател на независимата мониторингова група „Голос“.

Според критиците тази тактика отразява проблемите на властите с мобилизирането на техните поддръжници. Те отбелязват, че постове от знаменитости в социалните мрежи, подкрепящи поправките, са наводнени от коментари срещу тях.

Опозицията насочи вниманието си към разкриване на потенциални изборни измами. „Резултатът от гласуването вече е известен. Мисля, че те дори няма да броят нищо, а просто ще обявят резултата, който вече са подготвили“, каза в Инстаграм Владимир Милов – опозиционен политик и съюзник на Навални.

Според Милов вотът все пак може да донесе полза на опозицията, защото „хората ще видят куп измами и ще бъдат възмутени“. Известен гняв вече се усеща, особено сред онези, които са подложени на натиск от своите работодатели да гласуват, заяви Мелконянц. „Хората чувстват, че това не се прави за тях – всички тези поправки. Хората имат усещането, че тук има някаква измама“, добави той.

Политическият анализатор Галямов говори в същия дух като Милов: „Въпросът е дали обществото ще повярва на резултата“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.