„Как да загубиш избори“ – направи ли Макрон серия погрешни политически преценки?

Пьотр Павленски и Бенжамен Гриво. Снимка: от тв екрана

Президентът Еманюел Макрон тъкмо си разглеждал някакъв глетчер във френските Алпи при свое посещение там през февруари, когато негов сътрудник му показал видеоклип, който току-що се бил появил в интернет и на който се вижда как неговият избраник за кмет на Париж мастурбира.

Кампанията на Бенжамен Гриво показваше признаци, че не върви добре още месец преди първия тур на изборите, а наивността, с която се е оставил да попадне в толкова елементарна клопка, е означавала, че Макрон е трябвало да избира: да подкрепи един лоялен към него човек или да го уволни.

„Помагайте му“, казал френският президент на своите съветници, според човек от вътрешното му обкръжение. „А ако е твърдо решен да продължи, го защитавайте“, добавил той.

Макрон постоянно възнаграждава онези свои сподвижници, които са с него още от самото начало на президентската му кампания през 2017 г., твърдят добре осведомени източници от партията му. Но само 48 часа след този разговор Гриво се оттеглил от надпреварата, разбивайки надеждите на Макрон да спечели столицата.

Интервютата с над десет министри, президентски съветници и добре осведомени източници от партията, всички те пожелали анонимност, показват как погрешните преценки са излезли скъпо на френския президент, и описват лидер, който е способен да постави лоялността пред компетентността и не успява да се ориентира добре в характера на дадена личност.

Макрон се надяваше местните избори да му дадат онова твърдо ядро избиратели, с каквото младата му центристка партия „Република, напред!“ (РН) не разполага за президентските избори през 2022 г., когато ще се бори за преизбиране.

През 2017 г. столицата посрещна с отворени обятия бившия инвестиционен банкер в Елисейския дворец. На европейските избори миналата година всеки трети парижанин гласува за РН.

А само година по-рано, още преди Гриво да бъде номиниран, действащият кмет на Париж, Ан Идалго от Френската социалистическа партия, беше станала толкова непопулярна заради опитите си да намали трафика в столицата, че социологическите проучвания вещаеха сигурна победа за кандидата на Макрон който и да бъде той.

Да превърнеш златото в олово

Сега, броени дни преди местните избори във Франция в неделя, резервният кандидат на Макрон, бившият здравен министър Анес Бюзен, изостава с над 20 пункта от Идалго в социологическите проучвания, което показва видимо отстъпление при нея в сравнение с първия тур през март.

Един недоволен депутат от РН обясни нещата просто и ясно: „Държахме злато в ръцете си, а го превърнахме в олово“. Кампанията на РН действително се срина след номера със скритата камера, на който Гриво стана жертва. Но семената на поражението бяха посети няколко месеца преди това, когато той беше избран за кандидат.

Четиресет и две годишният Гриво беше част от „момчетата на Макрон“, група, която помагаше на президента да се изкачи до властта. През юли 2019 г. комисия за избор на кандидат на РН предпочете Гриво пред Седрик Вилани, ексцентричен математически гений, известен със своя стил на обличане с брошки-паяци на ревера и копринени вратовръзки.

Мнозина обаче намираха, че Гриво, който беше първият говорител на правителството на Макрон, проявява надменно и покровителствено отношение.

Когато беше публикувано клипчето с него – от руски протестен творец, чиято приятелка подмамила Гриво да изпрати видеозаписа – не бяха много онези в партията, които застанаха зад него.

„Не беше харесван. Нито от обществото, нито от партията“, каза представител на РН. „Дойде време си да кажем нещата такива, каквито са“, добави той.

Непокорният математик

Разбира се, популярността на самия Макрон също намаля, по време на продължилите няколко месеца в началото на 2019 г. протестни демонстрации, чиято движеща сила беше общественият гняв към лидер, който беше смятан за надменен. Тази зима рейтингът му отново тръгна надолу по време на продължилите седмици наред транспортни стачки и демонстрации срещу планираната от него пенсионна реформа.

Цитираният приближен на Макрон обаче оприличи лоялността към Гриво с военновременен съюз. „То е като при (водача на френската съпротива по време на войната) Де Гол и комунистите. Те са нямали нищо общо помежду си, но, 20 години по-късно, когато генералът вече е влязъл в Елисейския дворец, той не забравя онези, които са били с него в Лондон“, каза източникът.

Макрон освен това подцени Вилани, който е печелил Филдсов медал, еквивалента в математиката на Нобелова награда. Вилани влезе в политиката и в парламента през 2017 г., от редиците на РН, но след като беше отхвърлен като кандидат за кмет, реши да се яви на изборите като независим и подрони подкрепата за Гриво.

Партийни представители призоваха Макрон да предложи на Вилани някакъв стимул, за да прекрати самостоятелната си кампания – напомняща на възхода към властта на самия френски президент – или да го изгони от партията.

Президентът обаче не склони и заяви в тази връзка пред малка група репортери, че „конкуренцията“ е нещо положително. Социалисти и консерватори веднага с удоволствие се възползваха от възможността да изтъкнат как в управляващата партия са започнали раздори.

Според двама източници, близки до Макрон, президентът първоначално смятал, че кандидатурата на Вилани така или иначе е обречена. Едва през януари, когато Гриво вече беше паднал на трето място в проучванията – а Вилани беше още по-назад, Макрон извикал математика. Но дори и тогава не успял да го разубеди.

Както се изрази един френски министър: „Направихме почти всичко, което не трябваше да правим. Накрая това може да се окаже нещо като наръчник „Как да загубиш избори“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.