„Рогата“ на България

Божидар Чеков. Снимка: личен архив

Първи ги заби най-младият министър на финансите в Европа – Милен Велчев. Това се случи през 2002 – 2003 година. По това време външният дълг на страната дремеше в чекмеджетата на борсовите брокери и стойността му се обезценяваше поради липсата на интерес към него. Това е идеалният момент за спекулантите, хората с нюх, които слухтят къде има стока с подценена стойност.

Обкръжението на Сакскобурготски, след като се запаси с евтини български ценни книжа, подсказа на младия министър, че е дошъл момента да бие тъпана, че изкупува дълга. Продажната цена литна нагоре и тези, които бяха купили евтино, прибраха разликата в джобовете си.

„Рогата“ обаче останаха за България. Въпреки това, министърът на финансиите не спря да се хвали, че благодарение на неговата инициатива страната се е облекчила с част от тежестта на външния дълг. Друга голяма полза била – скокът на кредитния рейтинг на България! В резултат на тази мошеническа постановка, Милен Велчев, вместо да влезе в затвора, бе произведен от българските медии в новият Атанас Буров.

През 2010 година, независимият анализатор „Industry Watch“, в своята анкета поръчана от Народното събрание рапортува, че сделката с изкупуването на външния дълг е ощетила България с 1 милиард лева. Относно твърденията за повишен кредитен рейтинг на страната – „Industry Watch“ е категоричен. Резултатът е нулев!

Тези дни „нови рога“ поникнаха на България. Този път министърът не е Велчев, а Горанов. Личностите са различни, дебелоочието – същото. Цеко Минев и неговата банка са го закъсали, но вместо да понесат финансова или съдебна отговорност, държавата щедро изкупува част от капитала, на двойно по-скъпа цена от реалната. Или вместо за 70 милиона, ББР по нареждане на Горанов, със съгласието на Борисов, плаща за спасението на Първа инвестиционна банка 140 милиона!

Един бегъл поглед към инвестициите на ПИБ в туризма е достатъчен, за всеки що годе запознат с кризата наблюдател, да стигне до заключението, че не е тази сума, която ще спаси Цеко Минев.

Трябва ли да минат десет или двадесет години, за да се анализира монополният тумор, който задушава ски спорта в България? Необходима е пълна ревизия на туристическата стратегия за в бъдеще, както на Юлен, така и на страната като цяло. Празното говорене за чакалня или съблекалня в еврозона е толкова полезно колкото изкупуването на дълга навремето, който трябваше да тласне икономиката ни нагоре.

Подобно на Милен Велчев който излъга, че е вдигнал кредитния рейтинг на България, настоящите управляващи лъжат, че с народните пари, които харчат, изпълняват някакви изисквания за влизане в еврозоната. Такова условие няма! Има друго обаче, за което не говорят – това е действаща съдебна система, защото само независимостта на съда може да предпази България от „рогата“, които й слагат управляващите!

От страницата на автора

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.