Луксозни бегълци: белите якички, осъдени за корупция, са трудни за екстрадиране

Знаете ли кое е общото между милионерите Пую Поповичу и Драгош Савулеску? Правосъдието в Румъния е издало срещу тях окончателни осъдителни присъди, локализирани са, но процедурата по екстрадиция се протака. Те не са единствените. Докато съдилищата в Румъния издават все по-малко осъдителни присъди по големи корупционни дела, списъкът на бегълците се увеличава.

Последната важна фигура, която избяга от изпълнение на присъдата, е бившият полковник от Румънската разузнавателна служба Даниел Драгомир, осъден на три години и 10 месеца затвор.

Друг милионер, който избягва от близо четири години правосъдието в Румъния, е Александър Богдан Адамеску, разследван от Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) за даване на подкуп. През 2016 г. румънски съд издаде на негово име задочна заповед за арест. През март 2018 г. Адамеску джуниър бе арестуван в Лондон и обвинен, че е фалшифицирал документите, представени по време на процедурата по екстрадиция. За самата процедура по неговата екстрадиция, властите не са съобщавали допълнителни данни от месеци.

В списъка се забелязват още бившият депутат от Социалдемократическата партия (СДП) Кристиан Ризя, който докато скита прави „разкрития“, бившата шефка на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма Алина Бика, която е и бивш държавен секретар в министерството на правосъдието, синът на бившия президент на Република Молдова, двама бивши депутати от Демократичния съюз на унгарците в Румъния, бизнесмени, давали подкупи и топ измамници.

Зиаре.ком направи списък на осъдените ВИП-ове, които са избягали от изпълнение на присъдата.

Савулеску, осъден през 2019 г.

Драгош Савулеску (47 г.) бе осъден през февруари 2019 г. на пет години и половина затвор по дело за връщане на земи по черноморското крайбрежие. Бизнесмен и бивш собственик на футболния клуб „Динамо“, Савулеску проявяваше интерес към актриси. Имаше връзка с (актрисата и модел) Мадалина Геня, но се ожени за бившата Мис Албания Анджела Мартини. Драгош Савулеску направи пари от сделки с имоти. Преди окончателната присъда кметството на Букурещ му изплати 50 милиона евро за парка Верди – 10 пъти по-висока цена от стойността на терена.

В началото на годината той се предаде в полицейски участък в Неапол в присъствие на адвокат, но италианските магистрати го освободиха. След това Савулеску и съпругата му смаяха обществеността със снимки и послания, качени в профилите им в Инстаграм, в които показаха лукса, в който живеят.

На фона на медийния скандал министерството на правосъдието уточни, че процедурата по довеждането на Савулеску в страната е съдебна, а намесата на министерството се ограничава само до изрична молба за помощ до съдебните и изпълнителните власти за изпълнение на заповедта за арест. Междувременно до окончателната присъда на италианските магистрати, Савулеску и съпругата му продължават френетичната си дейност в социалните мрежи.

Поповичу – във Великобритания от 2017 г.

Пую Поповичу бе осъден през август 2017 г. на седем години затвор по делото „Ферма Бъняса“ (за съучастие в злоупотреба със служебно положение и даване на подкуп при покупката на 224 хектара терен на занижена цена). Няколко дни след произнасянето на присъдата Поповичу бе арестуван в Лондон, но скоро след това освободен срещу гаранция от 200 000 лири. Процесът по екстрадицията му в Румъния тече в британски съд. Поповичу е в списъка на най-издирваните лица на румънската полиция.

Ризя: подкуп от 300 000 евро

Бившият депутат от СДП Кристиан Ризя (51 г.) влезе в списъка на издирваните лица от румънската полиция през март 2019 г., след като бе осъден на 4 години и 8 месеца затвор за търговия с влияние и пране на пари. Бившият депутат от СДП бе намерен за виновен, че е поискал и получил 300 000 евро от бизнесмена Лучиан Колтя, за да упражни влиянието си в случай за връщане на имот.

Магистратите постановиха конфискация на сумата от 300 000 евро . На предпоследното заседание по делото адвокатът твърдеше, че бившият депутат е в САЩ при роднини. „Няма финансови средства“, твърдеше адвокатът.

Ризя е бил депутат два мандата в периода 2008-2016 г. и е завършил Националния колеж по отбрана през 2013 г. След присъдата медиите писаха, че той е избягал в Република Молдова и е лансирал онлайн документ, озаглавен „Изповедта на Ризя“, в който разказва за корупционни действия на различни политици. Бившият депутат обещава продължение на поредицата.

Алина Бика – бившият държавен секретар в министерството на правосъдието

Бившата шефка на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма и бивш прокурор Алина Бика бе обявена за издирване през ноември 2019 г. след окончателна присъда от четири години затвор ефективно. Първоначално Бика бе арестувана през октомври 2018 г. заедно с (бившата министърка на туризма) Елена Удря в Коста Рика въз основа на заповед на Интерпол. Окончателните присъди бяха анулирани с решение на Конституционния съд на Румъния, касаещо петчленните съдебни състави на Върховния касационен съд. След преразглеждане на делото обаче, Върховният касационен съд потвърди присъдата на Алина Бика.

Бившата прокурорка бе държавен секретар в министерството на правосъдието между 2009 г. и 2012 г., като бе част от комисията, която изготви новите кодекси. Сред случаите, по които е работила прокурор Алина Бика, е делото за ощетяване на рафинерията Рафо в Онещ, приключило с осъдителни присъди за бизнесмените Мариан Янку и Овидиу Тендер.

Синът на бившия президент на Молдова

Серджу Лучински (55 г.) – синът на бившия президент на Република Молдова Петру Лучински, бе осъден през април на две години и четири месеца затвор за търговия с влияние и участие във фалшификация и интелектуална измама. Според медиите в Молдова Серджу Лучински е развивал в периода 1990-2000 г. няколко бизнеса в Руската федерация в сферата на търговията и строителството. През 2011 г. той се премести в Румъния.

В началото на 90-те години неговият баща Петру Лучински бе извънреден и пълномощен посланик на Република Молдова в Руската федерация. След това Петру Лучински бе президент на Молдова в периода 1997-2001 г.

Заловен в Унгария

Олос Гергей – бивш сенатор от Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) и бивш председател на Националната агенция за енергийна ефективност, бе осъден през декември 2018 г. на три години затвор ефективно за търговия с влияние. Магистратите постановиха конфискация на сумите от 384 000 евро и 400 000 леи от бившия сенатор.

През март 2019 г. Олос Гергей бе заловен от унгарските власти. От 14 март той е под временно съдебно наблюдение, а движението му се следи с помощта на технически средства. През април 2019 г. унгарската информационна агенция МТИ съобщи, че унгарските магистрати не са могли да започнат разглеждане на искането за екстрадиция на политика, защото румънските власти не са мотивирали осъдителната присъда.

Марко Атила – на бира в Будапеща

Марко Атила, бивш шеф на Департмента за междуетнически отношения към правителството и бивш депутат от ДСУР, бе осъден окончателно през 2014 г. на три години затвор условно по дело за незаконното връщане на сградата на Колежа Секей Мико в град Сфънту Георге. На негово име е издадена заповед за предварителен арест във връзка с дела за връщане на земи. Той бе сниман на Фестивала на секуите в Будапеща в периода 11-13 май 2018 г .

Последният ВИП, който избяга от правосъдието

Бившият полковник от Румънската разузнавателна служба Даниел Драгомир, осъден окончателно на три години и 10 месеца затвор за търговия с влияние и пране на пари, бе обявен за издирване от полицията, след като се оказа неоткриваем за изпълнение на съдебното решение.

Съучастник на Мазаре – в Аржентина

Авраам Моргенщерн бе осъден през август 2017 г. на осем години затвор за укриване на данъци. Милионерът е съден и по друго дело, в което е обвинен, че е дал подкуп на кмета на Констанца Раду Мазаре. Авраам Моргенщерн бе арестуван в Буенос Айрес (Аржентина) през декември 2017 г., но още не е екстрадиран в Румъния. Той фигурира в списъка на румънската полиция на най-издирваните лица.

Приятелят на Кодруц Марта

Бизнесменът Атила Раш бе обявен за издирване след присъда от ноември 2017 г. от седем години затвор за данъчни измами при търговия с петролни продукти. Той бе заловен в търговски център в Будапеща и поставен под домашен арест през 2016 г., като оттогава се чака съдът в Унгария да се произнесе по предаването му на Румъния. Атила Раш още не е доведен в страната.

Медиите писаха, че Раш е добър приятел с друго известно изчезнало лице – Кодруц Марта, бивш шеф на кабинета на бившия шеф на Националната агенция за данъчна администрация Сорин Блежнар. Кодруц Марта изчезна преди магистратите от Апелативния съд на Букурещ да го осъдят окончателно по дело, в което бе обвинен, че е координирал група, ощетила държавата с 87 милиона леи чрез незаконна търговия с горива.

Бегълците „ветерани“ от правосъдието

В списъка на румънската полиция за издирвани лица фигурират и ВИП-ове „със стаж“ – осъдени за корупция, със заповеди за арест, издадени задочно, които макар и локализирани, не са доведени в страната:

Захер Искандарани, наричан „принцът на Банат“: пет години затвор за данъчни измами, Барор Шмуел, известен като Сорин Берару: пет години затвор за пране на пари, Ромео Урсу, наричан Боеника: осем години затвор, Георге Клапон: пет години и шест месеца за подкуп.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.