Багер на 7-те езера… Логично и даже супер!

Туристи са си запалили огън да пекат мръвки край езерото Бъбрека. Снимка: Стоил Стоилов

Тези дни Фейсбук се е възпалил от един багер, сниман на ез. Бъбрека в Рила. Възпали се и главният министър на държавата.

Абе хора, съвсем логично е да има багер на 7-те Рилски езера. Що ревете? Обществото си избира хората, които му дават възможност да гледа тези красоти почти без да става от дивана. Или по-точно става и сяда – от дивана в хола на дивана в колата, после на дивана/седалката на лифта.

И хоп – ние сме на планина в магическия рай на 7-те езера. Кеф! И чалга от тонколонката в раницата за още по-голям кеф. Да живеят китайците, производители на портаативни уредби! И после, като на разходка в парка, не по-сложна и не по-трудна от разходка в Борисовата градина.

Сега даже ще ни улеснят и вместо да трамбоваме с туристически обувки или маратонки по камъни и пръст ще ходим там с еспадрилки, сандалки, чехлички и джапанки по дървени пътечки. Самите езерца ще ги оградят с подострени летвички, за да станат още по-убави – като на селски мегдан у соца (да не влизат мисирките, гъските, пaтките и юрдечките).

След разходката ще забием по 2-3 бири с кебапчета на припек зад хижата и после пак в обратен ред и обратно у Софето, Филибето, Станкето или кой откъдето е. От осем сабахлем тръгваме и по ракиено време, по икиндия около пет – шест следобед сме си дОма.

Тракторът горе сред 7-те рилски езера, където досега само туристически крак стъпваше. Снимка: Мирослав Теофилов, Фейсбук

Тъжно ли ви е? Що. Нали искахте лесен достъп, алъш-вериш (бизнес) да се върти, да има работни места, да процъфти туризЪма и капитализЪма? Нали искахте да има достъп за хората със специални двигателни нужди? Все такива благородни мотиви. Що ревете сега като линейки?

Ама заблатявали се езерата щото стотиците хиляди крака разпрашавали почвата и тя се свличала във водата и езерата се заблатявали. Ами да, така е. Ама нали писахте яки проекти за европейски пари, за нов път, за лесен достъп, за развитие на селските райони, за къщи за тъщи, за малкия бизнес. Нали избирахте кмета на Сапарева баня 100 пъти. И неговите началници избирахте 100 пъти. Те пък си туряха съответния министЕр 100 пъти.

Е, имаше и други гласове. Обясняваха за опасността от заблатяване заради хилядите разхождащи се безцелно пешеходци. Ама кой да ти слуша – трЕбЕ бизнес да има и по високото.

Аз предлагам да се сложат шезлонги и чадъри на Бъбрека и две капанчета, да има конкуренция. Преди години имаше хладилници и продаваха следолед на клечка. Помня една година две двойки застаряващи мераклии си бяха наклали огън да пекат шишчета и му правеха заслон с металната табела „не пали огън“. Добре стана, че моето куче им надъвка и изплю мръвките за наказание. То кучето беше по-умно от хората…

Туристи са си направили софра на земята край езерото Бъбрека. Снимка: Стоил Стоилов

Голям праз, че се заблатяват езерата… След десетина-петнайсет години ще се дозапълнят, първо най-долните, после и по-горните. Водата от снеготопенето ще се опита да ги спаси, ама най-много да си направи вади, които ще пресъхват в края на юни. И няма да има 7те езера… Може би ще останат Окото и Сълзата. Пред старата хижа ще направят футболно игрище… Или тенис кортове, може и голф, ако става де. Може и хотел се бодне там… с 5 звезди и апартаментчета за продажба… Не е шега.

Добре, че предишната криза разтури идеята за „Супер Боровец“. Иначе сега щеше да има един планински Слънчак от Боровец до Сапарева баня.

Защо сега и защо точно тези? Избори идаааат, пичове! Пари трябва да се дават на едни избиратели с лопатите и метлите, и да се откраднат пари за други избиратели, дето даже и лопатата не хващат. Щото лопатата е висока технология и не се учи до 4-и клас. Нали знаете какво е казал Конфуций – който смесва водка с кола след 8-и клас, след 12-и клас смесва цимент и пясък.

Смешно ли ви е, тъжно ли ви е, не знам. Ама на мен ми се попържа. Псува ми се, искам да кажа за по-културните и изтънчени читателки.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.