Зад конституционната реформа: Путин да остане президент до 2036 г.

Като Брежнев. През 2024 г. Путин ще навърши 72 години

Руснаците гласуват днес на референдум за серия от конституционни поправки, които ще позволят на президента Владимир Путин да остане на власт през следващите 16 години.

Това е най-големият пакет с промени в руската конституция след нейното приемане през 1993 г., предшествано от разпадането на Съветския съюз. Гражданите ще могат да гласуват само с „да“ или „не“.

Референдумът цели да осигури демократично легитимиране на пакета, който вече бе одобрен по-рано тази година от парламента на Русия и подписан от Путин.

ОСТАВАНЕ НА ВЛАСТ

Шейсет и седем годишният Путин е на власт като президент или премиер от две десетилетия. Той е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин. Путин изкара два четиригодишни мандата като президент от 2000 до 2008 г. съгласно конституционната разпоредба за два последователни мандата. След това той стана премиер за четири години – период, през който конституцията бе променена и президентският мандат бе удължен до шест години. През 2012 г. Путин отново бе избран за президент, а през 2018 г. бе преизбран.

Сегашните конституционни промени правят възможно той да се кандидатира за преизбиране още два пъти, което евентуално ще му позволи да остане ръководител на страната, докато навърши 83 години. Думата „последователни“ е изпусната от условието за ограничаване на мандатите, така че наследникът на Путин ще може да заема поста най-много два мандата.

ЗАСИЛВАНЕ НА КОНТРОЛА ОТ ПУТИН

Поправките ще засилят правомощията на законодателната власт, която сега се контролира от вярната на Путин партия „Единна Русия“, и на практика не позволяват на двама видни политици от опозицията да се кандидатират за президент. Съгласно реформата всеки кандидат за поста трябва да е живял в страната през последните 25 години. Това по същество спира Алексей Навални, учил в Йейлския университет в САЩ преди десет години, и Михаил Ходорковски, който понастоящем живее в чужбина.

Навални, който е оглавявал няколко протестни движения в Русия и за когото се смята, че е най-яростният опонент на Путин, отхвърли конституционните поправки. „Става толкова интересно. Настоящата конституция гарантира, че аз мога да участвам в президентски избори, а Путин – със сигурност не“, написа той в ироничен коментар.

СТАБИЛНОСТ

Според национални проучвания на двете най-големи социологически агенции в Русия се очаква референдумът да бъде успешен. Путин си е създал репутацията на гарант на стабилността на руската държава в констраст с икономическите и политическите турбуленции по време на постсъветския период през 90-те години на миналия век, преди той да дойде на власт. „Хората гласуват по-скоро равнодушно за стабилност“, каза за ДПА руският политолог Ана Арутунян – автор на биографията „Мистиката на Путин“.

ПОПУЛЯРНИ МЕРКИ

Поправките включват популярни мерки като фиксиране на минимална работна заплата и пенсия, основани на разходите за живот, което се очаква да подслади сделката за много избиратели.

ГЕЙ БРАКОВЕ И БОГ

Поправките вписват в конституцията на Русия забрана на гей браковете, както и позоваване на вярата в Бога – забележително отдалечаване от атеистичната доктрина на Съветския съюз.

Повлиян от силната Руска православна църква, Путин с подписано от него през 2013 г. законодателство забрани на еднополовите двойки да осиновяват деца и криминализира публичното одобрение на хомосексуалните връзки.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.